Преболедувалите COVID-19 имат антитела година след това

Тежестта на заболяването определя ефективността на имунитета
17 авг 2021 11:48, Ния Христова
43
Преболедувалите COVID-19 имат антитела година след това
Снимка: Pixabay
Преболедувалите COVID-19 имат антитела в продължение на поне една година след това. До този извод е стигнало проучване на Международния институт за научни изследвания Ирси Кайша (IrsiCaixa), предаде БНР. Изследванего е направено съвместно със суперкомпютърния център в Барселона (BSC) и Центъра за изследване на здравето на животните(CReSA).
 
Юлия Бланко, която е участвала в изследването, обяснява, че "тежестта на заболяването е това, което определя нивото на антителата и ефективността на имунитета, който се изгражда".
 
332-ма души, които са преболедували COVID-19 и са били наблюдавани в продължение на 15 месеца, са участвали в проучването.
 
Установено е, че хоспитализираните пациенти произвеждат повече антитела. За сметка на това обаче способността им да блокират нови варианти на коронавируса след това е по-ниска в сравнение с тази на пациенти без симптоми или с леки такива, които генерират по-малко антитела, но са по-защитени от повторна инфекция.
 
Учените са установили още, че ако не се ваксинират, няколко месеца след като са били болни, 50% от пациентите са податливи на повторна инфекция с Бета варианта на коронавируса, както и че 30% от тях могат да изкарат отново оригиналния вариант от Ухан.
 
"Въпреки че не всички хора, които сме изследвали, са получили пълния график на ваксината, можем да кажем, че при всеки от тях имунният отговор срещу вируса е засилен, доказвайки още веднъж ползата от ваксинацията", казва Бонавентура Клоте, директор на IrsiCaixa.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я,Юлия Бланко, да разкаже как тия които са преболедували шарка по-тежко ,имат по-различен имунитет от тия ,които са минали болестта по-леко.И да потърси в някои от броевете на ,,Нейчър магазин' от тази година,' изследванията на група учени за изграден имунитет след САРС-1 (свински грип) ,който удостоверено существува 18 год,след преболедуването.И след това да си преразгледа теорията и ,,изследванията'' за имунитета на преболедувалите от Ковид-САРС-2
40
0
 
6
 
! Отговори
мамин сладък преди 2 години
OOникални глупости само в една малка статия....1. Хем имаш антитела, хем се разболяваш....2. Хем си с повече антитела, хем си по-незащитен...и т.н. и т.н......"Доброволното" ваксиниране с неодобрени ваксини бавно и полека става задължително кат спират правата на хората без ваксини....А ефекта от вваксините е доказано минимален - днес отново австрийски доктор казва, че след изследване ваксаните почти нямат антитела и са много по-малко от преоледувалите....Добър ден, фашизъм!
39
0
 
5
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
То Израел е живия пример, ваксинирани на макс, с две и повече игли и пак са в локдаун. С и без супер компютър и лекарски умозаключения фактите са, че и имунизирани и не заразата си върви, трябва да се приеме нов подход, да не се навираме в тълпи като улави, да избягваме затворени, климатизирани пространства, да си мием и дезинфекцираме ръцете повече от обичайното и да не драматизираме излишно ежедневието си.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами те затова лекуват по телефона - оня раИш ли си отворил учебника от 69 година и чете на пациента кво да праи - абе аланкоОлу кой ти даде кетап за лекар като ще ми сричаш по телефона
37
1
 
1
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Явно не си се научил добре. Върни се в 5 курс когато се учат инфекзиозни болести и епидемиология. Ако наистина има лекари с толкова хлабави знания, тежко ни горко!
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коронавируси има много, но този ковид 19 е нов. Затова предизвика и пандемия.
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами не са ваксинирани в болниците. Статистиката в европейските държави соми , че в болниците ваксинираните са по-малко от 1%. От това по-твърдо доказателство за ползата от ваксините няма.
34
1
 
6
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Изобщо не е нова болест, стига простотиии и прасно философстване. Още 2017та в медицинския университет учихме за коронавируси, дори тогава имаше епидемиологично огнище отново в Китай, но никой не драматизираше излишно. Вземете и се образовайте малко, не в новинарски сайтове по възможност.
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
33, то хубаво имат имунитет ваксинираните, хубаво, че се правят изследвания, ама как наместваме в картинката факта, че в момента болниците са пълни с ваксинирани, които имат имунитет?
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой нищо не се опитва да "изкара". Правят се изследвания, проследяват се контролни групи пациенти, правят се изводи. Засега е това-ваксините действат , преболедувалите в 80% имат имунитет, кой по-добър, кой по-слаб 1 година по-късно. 20% са го изгубили. След като болестта е нова, никой не може да твърди предварително, доживотен, 10 години или 2 години . Наблюденията продължават.
31
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все повече научни данни излизат , че имунитетът се губи в около 20-30% от преболедувалите след 1 година. И не става въпрос за антитела, а за Т клетъчен имунитет. Като се има пред вид по-агресивните мутации и това, по добре ваксиниран, отколкото да повториш. Вторият път е по-тежко винаги.
30
3
 
22
 
! Отговори
11 месеца преди 2 години
11 месеца след прекаран ковид средна работа имам 800 антитела, така че никой не знае дали този имунитет не е до живот. Просто всички се опитват да изкарат природата и естествения имунитет незначителни. Тук са намесени мн пари. За тях имунна система развивана хиляди години не значи нищо. Значение има само химията и да си вземете дозата
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последните два абзача от статията са пълен булшит
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 Разбирай го както ти си искаш, в свободна страна живеем. Дали го смятат за адекватно отваря доста теми, по които не искам да започваме да спорим. Просто имай предвид, че и в тези държави има много хора, които не го смятат за адекватно! Друг е въпросът официалната позиция от какви фактори е повлияна, като например финансови интереси. Но, както казах, не искам да разводняваме темата с това.
27
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26"Не е адекватно да се ваксинират преболедували!"... Както в Европа, така и в САЩ го смятат за адекватно и задължително. Между другото, и в Русия също (не ви знам ориентацията). Всички тези държави са неадекватни, само вие сте адекватен. Така ли да го разбирам?
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24 Те в "нормалните държави" толкова глyпости сътвориха до сега и толкова погрешни лечения приложиха, с които само допринесоха нещата да станат по-зле, така че не са за пример. Всяко нещо трябва да се подложи на съмнение и да се зададат много въпроси преди да се приеме! Не е адекватно да се ваксинират преболедували!
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ах "Прекаляване с ваксината води до паралич на имунната система по същият начин както тежко боледували в защита си срещу нови варианти са насочени грешно. Така че давайте още 5 игли и може и обикновена настинка да ви събори." Ако наистина водеше до "паралич на имунната система" не "може" а "щеше" и "обикновена настинка" да прави тежки поражения. Факта, че изпозлваш "може" показва, че дори сам не си вярваш в глупостите ....
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18"намекът е че ако дори и да сте преболедували трябва да се ваксинирате отново."... То това не е намек. В нормалните държави отдава го знаят.
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 17 Вярно е само до някъде. Ако си го изкарал тежко, значи организмът ти е бил по принцип претоварен и изтощен и му е било по-трудно да реагира адекватно и бързо. Обаче при това положение да се ваксинираш става още по-рисково, защото само ще се довършиш! По-добре да направиш нещо за подобряване на имунната си система и здравословното си състояние.
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 21 Точно така е.Една лекарко го обясни,че ако не се губят тези антитела с времето,кръвта ни ще стане гъста като боза.Губим антителата,но Т клетките следят за нова такава заплаха.