МЗ: Ефикасността на ваксината намалява при незавършен цикъл

През последните седмици Делта вариантът стана доминиращ в Европа
70
МЗ: Ефикасността на ваксината намалява при незавършен цикъл
Снимка: БГНЕС

При хората, получили първа доза от ваксината срещу COVID-19, имунизационният цикъл трябва да бъде завършен, за да се предизвика силен имунен отговор, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Целта е да се сведе до минимум вероятността да не бъде реализиран имунен отговор. Така ще се избегне появата на нови мутации на вирусните варианти, които имат нови способности - по-голяма заразност и по-тежко протичане. Освен това навременното прилагане на втора доза от ваксините с двудозов прием значително намалява вероятността да не бъде предизвикан имунен отговор.

Още по темата
През последните седмици Делта вариантът на SARS-CoV-2 стана доминиращ в Европа, измествайки досега известните варианти на вируса. Проучвания от Обединеното кралство на ваксините Vaxzevria, с производител AstraZeneca, и Comirnaty, BioNTech/Pfizer, показват, че двете ваксини имат сравнително висок защитен ефект срещу вирусния вариант Делта в сравнение с Aлфа по отношение тежкото протичане на заболяването, включително хоспитализация.

При незавършен ваксинационен цикъл - с поставена една доза от ваксините с двудозов прием, ефикасността на ваксините срещу Делта варианта значително намалява - около 35 процента за двете ваксини по отношение тежкото протичане на заболяването.

"Ваксините срещу COVID-19 предизвикват създаването на неутрализиращи антитела, както и на Т-клетъчен имунитет срещу различни дялове на spike-протеина на вируса. По този начин се предизвиква адекватен имунен отговор. В резултат на това различните мутации не оказват голямо влияние върху ефективността на ваксините. Тъй като всички одобрени в ЕС ваксини срещу COVID-19 са кодирани за spike-протеина на базовия вирус, може да се предположи, че въздействието на мутациите върху ефикасността на ваксините е сходно", посочват учените от института "Роберт Кох" в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сто пъти в кръг да се завъртите, ваксините няма да станат ефективни. Никога не са били. Само тровят хората с тях и печелят милиарди. За това са 150% ефективни.
52
0
 
0
 
! Отговори
До 47 преди 2 години
Толкова действа бцж- то че сме на първо място в Европа по туберкулоза болни! А тези държави, които имат задължително бзж в имунизазионния си календар, пострадаха най-вного -виж Чехия, Унгария, Хърватия и България -на чело по смъртност от ковид и всички правят бцж. Така че, не знаеш, ПАК!
51
1
 
1
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Алтерниращ веганист Опорки имате тро.ло.вете. Ние разсъждаваме върху фактите. Сравнява се Израел преди ваксините, при началото на ваксинирането и сега. Не е правилно да се сравнява Израел с България, защото те и преди ваксините имаха по-ниска смъртност. Заразяването сега е по-голямо от преди ваксините и равно на началото на ваксинацията. Хоспитализациите са по-ниски, но не драстично, както се очакваше. Смъртността е по-висока от преди ваксините, по-ниска от етапа на ваксинация, няма данни д
50
2
 
1
 
! Отговори
ха да видим преди 2 години
А знаете ли, че в любимите ви кренвирши има тоалетна хартия, в кебапчетата месо няма, в бирата дето я пието по 2.5 литра е само царевичен грис, в кисело мляко дето пиете е само сухо мляко, че водата дето пиете от чешмата е обогатена с уран. Ама сте седнали да се притеснявате за състава на ваксините, дето си го пише на етикета. Ама умрял някой вас да ви трови с още нещо, на фона на всичката помия дето я ядем.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Израел,където всички са набодени по 2 пъти,някои се бодат вече трети път.Обаче-новите им случаи от днес са около 11 хиляди новозаразени. В Бг днес са около 2хил.Броят на населението е почти еднакъв.Какъв е изводът?Че колкото повече се ваксинират,толкова повече се заразяват!И така е навсякъде
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който има ваксина е мутант. На мен ми изникнаха метални нокти
47
1
 
14
 
! Отговори
Тиква преди 2 години
Отивам да си сложа още 2-3 дози, че вече ми е хубаво да се боцкам. Ще си сложа абокат!
46
0
 
20
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Според тази теория, значи при 15 - та доза ефикасността ще е супер. После ще стане при 50 - та доза, после до живот. БЦЖ Що се слага един път в живота ? Щото действа. А при т.н. " Ковид - ваксини " сега сме на етап трета доза, към Нова Година четвърта и така до безкрай. Що ? Щото - файда йок. Само увеличаваш шанса, да получиш проблем - я миокардит, тромбоза, стерилитет, при мъжете импотентност и т.н.
45
1
 
25
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
В Израел се вижда ефективността на ваксината - никаква. Като започнаха масово да ги ваксинират, гледайте Израел. Сега нещо не ги гледаме. Защо така?
44
1
 
13
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
не благодаря не ми трябват тези графенови отровните ваксини, все някак и без тях ще се справя с това смешно грипче
43
1
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Аз ,, ваксина" няма да сложа. После ще кажат, че не съм човек. И ще има голямото прибиране на имоти и банкови сметки.
42
1
 
14
 
! Отговори
Докато преди 2 години
Повечето станат биопродукти ! Тоест нечовек !
41
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е цикъла 7-8 дози?
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До /// завършен цикъл е всеки 6 месеца по 2 вакси
39
0
 
18
 
! Отговори
/// преди 2 години
Какво значи "завършен цикъл" ? Колко пъти трябва да се набодеме ? 3, 5, 7, докато фармацевтичните компании стигнат финансовия таргет ?
38
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
наблюдава се една тенденция която показва, че желанието да се ваксинираш или не, не зависи от интелекта на човек, а от това колко е израстнал духовно - естествено това нещо няма как да се осъзнае от ваксърите понеже те дори не знаят какво означава "пътя на душата" и най-вероятно ще усмиват думите ми. Останалите биха се съгласили, че избора да не се ваксинират е по скоро интуитивен от колкото базиран на научини и медицински логики , не че има такива....
37
0
 
23
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
А завършилият цикъл е пътя към Орландовци
36
0
 
2
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Днес бг вие ме учудвате прехвайки мато. Това е жива глупащина
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо след като казват,че тез вдишваните вируси как тоз Ковид19 по степен на разпространение,заразност ,размножение,изменчивост са най-опасни по сравнение с други вируси,които също могат да бъдат вдишани или попаднали в организма чрез храни и течности различни по начин проготвяне,вода,що по начини на замърсяване с вируси от разни приносители е необходимо при ваксинация да се занижава естественото имунно състояние на организма на човек до свеждане на минимум за имунен отговор и създадени антитела
34
1
 
7
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Ваксата не е лекарство . Тя запознава имунната с-*** с патогена и се изграждат клетки които произвеждат анти тела . Това остава за цял живот за конкретния патоген. Всичко друго е лъжа . Обяснението е просто и ясно другото е ЛЪЖА