Пандемията значително намали раждаемостта в Европа

В Италия тя е спаднала с 9,1 процента
1 сеп 2021 09:12,
26
Пандемията значително намали раждаемостта в Европа
Снимка: Pixabay

Пандемията драстично е намалила раждаемостта в европейските държави. Най-голям е спадът в южната част на континента, установиха демографи от САЩ.

В Португалия, Испания и Италия са се родили  с до 9% по-малко бебета.

Резултатите от проучването са публикувани списание "Протоколи на американската Национална академия на науките" (PNAS).

"Проследихме как се е променила раждаемостта в редица развити държави, включително САЩ, и много европейски страни. Наблюденията ни показват, че раждаемостта е намаляла много повече от прогнозираните стойности в седем от тях, което е особено характерно за южната част на Европа", пишат изследователите, цитирани от „Монитор“.

Още по темата
Освен раждаемостта, учените наблюдават и икономическите и социалните последици от COVID пандемията. Лекари от САЩ пък са установили, че има рязко увеличение на употребата на силни наркотици и алкохол през първите вълни. Тогава те прогнозираха, че раждаемостта в страната ще спаднес около 16% в края на миналата година.

Група европейски и американски демографи, ръководена от Сет Сандърс, декан на катедрата по икономика на труда в Корнелския университет, се заинтересува как раждаемостта се е променила предишната година в 22 индустриално развити държави, повечето европейски, където са били около 37 процента от случаите на COVID-19 в света. България не е включена в изследването (бел. ред.).

Освен Европа, изследването е обхванало САЩ, Сингапур, Япония, Южна Корея. Учените са анализирали статистически данни за колебанията в раждаемостта в тези страни през предишните десет години и са ги сравнили с промените през 2020 г.

Изчисления показват, че пандемията е намалила значително раждаемостта в 18 развити държави по света. Необичайно силно се е отразила върху демографската ситуация в седем страни едновременно, включително Сингапур и шест европейски.

Промени са засегнали няколко държави едновременно в Южна Европа. В Италия раждаемостта е спаднала с 9,1 процента, в Испания - с 8,4 процента, в Португалия - с 6,6 процента. По същия начин тя е намаляла в Унгария (8,5 процента). В Австрия и Белгия спадът е с около 5,2-5,5 процента в сравнение с нивата преди пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Д-р Q преди 2 години
Супер удобен параван за биологичното оръжие, което води до безплодие на жените - по признанието на оксфордския професор сър Джон Бел. Според научните данни, липидните частици, които обвиват РНК молекулата се акумулират след 48 часа в два органа в най-голяма концентрация. Това са на първо място яйчниците и на второ - костния мозък. Много млади жени се оплакват от лисваща менструация след прием на токсината. Съберете 2 и 2.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никой не иска да плаща пенсии дълго време и с такива вируси проблемът много деликатно се решава... вече мислят кой да е следващия вирус, който да пуснат и кога точно.
22
0
 
12
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
После пак разправяйте, че това било конспирация! Намаляват световното население съвсем умишлено!!!
21
0
 
6
 
! Отговори
Унуфри преди 2 години
Германия. Годината е 2030, и двама полицай проверяват документите на бездомник.Единия казва:- Хей Ахмед ! Виж какво странно име - Мюлер !
20
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В българия вече трябваше да се поставя трета бустерна доза.още преди 6 месеца пълен факсаниционен провал.тотална деградация на българското общество.пълен провал на това правителство.
19
4
 
17
 
! Отговори
То преди 2 години
нали това е ЦЕЛТА на мероприятието!
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е, плодовитоста на африканците, арабите и талибаните да се запази и повиши. Заедно с популацията на ромите - прекрасния нов свят !
17
2
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
12...При колониална администрация от компрадорски тип и задвижена глобална програма за прикрита депопулация на стадото-Е, как да стане??Лондонското Сити е запуснало алгоритъма и натиска пионките си "по местоживеене".ТО-дали Ботокса, Стойчо или..., на всичките"Фабержетата" са между вратата и рамката.При един наглосаксонски шут-ще пеят фалцет.Така е, когато имаш грантови г ю. вендии, а не родолюбци...
16
3
 
25
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Пандемията значително намали раждаемостта в Европа... Значи-да разбираме, че скритата стерилизация на стадото върви по план.Сега чакаме да минат 2 години, за да видим резултата от отложената във времето евтаназия,медийно прикрита като "новата мутация..." Спете спокойно, оФФце...
15
3
 
16
 
! Отговори
Защо? преди 2 години
Защо няма всевъзможни стимули за увеличаване на раждаемостта? Къде са държавите в Европа? Защо не подпомагат младите семейства да имат деца вместо да дават помощи на мигранти? Защо само в няколко европейски държави има някакви стимули? България е най - бързо изчезващата държава в света- LeFigaro . Политиците не са ли наясно? Защо не правят нищо за промяна в тази посока и най-важен стълб за една страна?
14
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки, който направи дете в такъв свят, за мен е или садист или и.д.иот!
13
2
 
17
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Едва ли е пландемията, по вероятно е да е ваксината ! Въпреки , че раждаемостта е покачена от това че хората са си вкъщи .... Тази година доста приятели им се родиха деца, не съм бил на повече кръщенета от тая година !
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ефектът от ваксините, които (не) причиняват стерилитет
11
2
 
5
 
! Отговори
hahah преди 2 години
Ми като се е.бе.те с парцали на суратите!
10
2
 
7
 
! Отговори
хсплескан преди 2 години
До HakikatНе си прав - няма как да остискаме няколко десетилетия. Според мен до макс 10 години ще са повече от нас. Справка виж в Англия последните 3-4 години най-популярните имена за новородени.
9
3
 
8
 
! Отговори
БХК преди 2 години
Нищо, нали внасяме свежа кръв от към изтока и от африка, всичко ще е наред до 5-6 години. Тогава ако не сме почнали война заради ковид простотията, ще започнем верска война. Ама ми е интересно кой точно ще я води, като сме се вглъбили в това да признаваме 149 пола, вместо да се вгледаме в истинските проблеми и накъде отива света.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накрая ще са пет държави- конгломерати. Явно бившата Европа ще е ислямско население
7
3
 
38
 
! Отговори
Hakikat преди 2 години
Всички виждат, че Европа до няколко десетилетия ще е мюсюлманска. Това ще стане по-бързо отколкото смятате. Докато половината от жените отказват да раждат (съзнателно избират да не стават майки), при мюсюлманите се правят от раз до 5-6. Проста сметка показва, че везната им скоро ще натежи. А вие си гледайте прламента, сплетни, и циркове. Така, както никой не е вярвал, че крепостта на Константин ще падне, така и европейците ще се усетят, когато е твърдо късно.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кастрация на бялата раса и населване с африканци...точно им харесват на хазарите. В Африка не ваксинират, т.е. стерилизират хората...За тях белият човек е разглезен, искащ и досаден с претенциите си. Виж ония от землянките са идеалните човешки животни за тях. Нямате си на идея какви психопати ви спасяват.
5
2
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Пускайте парламента на живо. Циркът е пълен :)))))))))) На Рундю бюджета ще му артиса :)))))))))))))))))))))))))))))))))))) Ще му го набият четвъртит :)))))))))))))))))