Проф. Кожухарова: В момента нарастването на броя на новозаразени е плавно

Хората да избягват излишните контакти, посъветва епидемиологът
Обновена: 2 окт 2021 12:40 | 2 окт 2021 12:25, Петя Славова
47
Проф. Кожухарова: В момента нарастването на броя на новозаразени е плавно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

И днес има висок брой на новозаразени и починали от коронавирус. Според епидемиолога проф. Мира Кожухарова в момента в страната има задържане на заболеваемостта, което е от 2-3 септември.

По думите й, четвъртата вълна върви навсякъде по света,  у нас не е толкова стръмна, което се отразява и върху броя на хората, които се лекуват в болница.

Проф. Кожухарова посочи пред БНТ, че много внимателно се следи капацитетът на болниците да не бъде достигнат, хората могат да получат здравно обслужване.

Още по темата

Според нея мерките, които са въведени са правилни и затова и е плавна линията на нарастване на новозаразените, които биха били и по-малко, ако са били ваксинирани.

Епидемиологът посъветва хората да избягват контакти, които не са абсолютно наложителни и поясни, че този съвет се отнася за хората в по-висок риск, за тези, които не са се ваксинирали.

Проф. Кожухарова коментира, че у нас локдаун не е имало никога в истинския смисъл на тази мярка - не е имало заключване вкъщи и забрана да се излиза.

 "Към момента за локдаун изобщо не става дума. Разбира се, някои мерки могат да бъдат по-императивно поставени и по-строги, но това е разумно да се направи на ниво област. Там, където има проблем с капацитета на болниците", категорична беше проф. Кожухарова.

Притеснение е дали ще се наложи децата да бъдат обучавани онлайн. Според проф. Кожухарова концепцията засега е, че ученици, студенти трябва да се обучават нормално, защото пропуските в образованието, които са постигнати миналата година и евентуално сега, са с много далечни последици.


47
Още от Коронавирус
Какви са COVID ограниченията по света?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Баба на внуците си преди 2 седмици
Хайде жабче да си гледаш внуците и правнуците у дома!Дай път на младите да трупат опит и да се развиват.Хайде ходи си,че вече ставаш дос...да,като скри..би..цаш като латерна едно и също!Ходи си по живо по здраво.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Задържането на заболеваемостта беше до преди десетина дни. После си има ежедневно повишаване на заболеваемостта. Явно присъственото обучение дава резултати
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 34 що бе и вас мигранти ли са настанили, че не можеш да се лекуваш в къщи?
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Капацитета на болниците е достигнат. В момента за да се добереш до лечение, било то домашно или болнично трябва да си магьосник.
32
3
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 32 преди 2 седмици
Около мен пък почти не остана който да не го е карал. Някои доста тежко, възстановяват се трудно и дълго. В блока който живея починаха 3ма от Ковид
31
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бих искал да споделя и моето мнение....Вирус несъмнено има и е опасен но дали не се спекулира с данните за болни и заразени.Квартала където живея е малък става въпрос за Драгалевци,хората се познаваме и не съм чул някой да е заразен или да се е разболял от Ковид...Може би аз греша незнам.....
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Психоаналитик Браво, че си оцелял, не всеки имаше този късмет за съжаление, дори оставиха деца сирачета.
29
9
 
8
 
! Отговори
Психоаналитик преди 2 седмици
И под дъното като дълбаеш пак излиза пясък и тиня.То ти..мята не престава Дани залива всеки ден.То големи примамки,то голяма агитация!Взех та повярвах,че съм много ценен и без мен ще настъпи свършека на света. Не броят колко хора умират годишно от рак,само Ковидът е страшен.Е не е чак толкова,аз съм на 54 и го преболедувах.Оцелях и не ми трябва ваксината им.
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Тракиец Пък току-виж ти се подобрил генетичният код? Добра последица би била.
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Големите ученици да преминат онлайн, бизнесът да работи, вместо да затварят всичко.
26
1
 
8
 
! Отговори
До Шаши преди 2 седмици
Много си се ошашавила. Свършиха ли психиатрите в България?
25
3
 
7
 
! Отговори
До Шаши преди 2 седмици
Нема лошо това с чипа. Само че, не съм сигурен и със сменен чип дали ще има ефект над повечето. Лош материал...
24
5
 
8
 
! Отговори
Гадния преди 2 седмици
Хайде да се ваксаме,че няма участници в томболата на Мин.здрав! Тия ни взеха съвсем насериозно за ***,но ние не сме.Да си ги спечелят те, но за къде ще им трябват не се знае.Може на тоя свят да ги ползват, може на оня.
23
4
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 седмици
ТИЯ НИЩООООА НЕ ЗНАЯТ ВЕЧЕ НЕ ГИ И ЧУТА ТАКИВА СТАТИЙ.
22
7
 
8
 
! Отговори
Шаши преди 2 седмици
Ваксините променят генетичният код. Вкарват изкуствен протеин и други неща. На някои и три глави да им израстват няма да им дойде акъла. Има и чипченце.
21
5
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 2 седмици
А другите професори кога ще се изпразнят по въпроса..обед мина още ги няма..ония Гломб,Тромб и т.н.?Кантара довечера преди ракийцата и той вероятно ще каже някоя хумореска
20
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Докато някои откачалки си мислят, че ваксините ти "променяли генетичния код", няма да има светлина в тунела. Мислехме, че сме ударили дъното, но не! Продължаваме да дълбаем надолу. Срам!
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Епидемиологът посъветва хората да избягват контакти, които не са абсолютно наложителни". Спрете да живеете бе! Спрете най-сетне! Ако не дишате шансът да се заразите е много малък! Все се чудя, тия хора, като говорят такива неща, нормални ли са? Или приемат някакви тежки наркотици? В каква реалност са расли и съществуват?
18
3
 
5
 
! Отговори
Шаши преди 2 седмици
Ама четкам я. Иначе, като я гледам така. Преко сили и давам 110-115.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Шаши Какви 60 год., тя тази явно наближава 80-така.