Пандемията може и да приключи, но ефектът на дългия Covid ще остане

Дългосрочните симптоми на болестта не зависят от тежестта на симптомите ви
17 окт 2021 13:55, Красимир Ангелов
87
Пандемията може и да приключи, но ефектът на дългия Covid ще остане
Снимка: БГНЕС

Светът се надява пандемията да отминава през следващата година, но милиони хора, които са преболедували Covid-19 откриват, че пълното възстановяване e влудяващо трудно.

Седмици или дори месеци след като са оздравели от привидно леко протичане на болестта, много пациенти страдат от широк набор от проблеми със здравето. Докато учените се опитват да проучат продължителността и дълбочината на така наречения "дълъг Covid", вече отварят специализирани клиники за хора, които са развили тежки симптоми на болестта. Мащабът на пандемията и устойчивостта на някои от негативните ефекти на вируса означават, че източването на здравни ресурси може да продължи и след като заразата бъде овладяна, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата
1. Какво знаем за "дългия Covid"?

Повечето пациенти, които се разболеят от Covid-19 се възстановяват напълно, но някои хора остават с дългосрочни белодробни, сърдечносъдови и психологически проблеми, както и такива засягащи нервната система. Тяхната поява не зависи от сериозността на симптомите ви, но се случват по-често при жени, хора на средна възраст и тези, които първоначално развият повече симптоми на вируса. Въпреки че повечето симптоми на дългия Covid не изглежда да застрашават живота, проучване публикувано през април 2021 в журнала Nature показва, че страдащите от такива симптоми имат 59% увеличен риск от смърт 6 месеца след оздравяване. Това означава около 8 допълнителни смъртни случаи на 1000 пациенти с Covid, което увеличава скритите рискове на пандемията.

2. Какво е определението?

Според Световната здравна организация (СЗО), хората с така нареченото "пост-Covid състояние" обикновено имат симптоми 3 месеца след като са се преборили с болестта, които продължават минимум 2 месеца и не могат да бъдат обяснени с друга диагноза. Най-често срещаните от тях са умора, недостиг на въздух и когнитивна дисфункция – всички те пречат на нашето ежедневие да протича нормално. Тези проблеми може да се появят след възстановяване от тежка форма на Covid, дори ако тя е протекла безсимптомно или да продължат много след като пациентът се е излекувал. Тези симптоми може и да връщат с различна сила и до определен период от време. Според СЗО определението може да е промени с появата на нови доказателства и да е необходима нова дефиниция за децата. Други групи са предлагали алтернативни определения, които се основават на множеството симптоми, които засягат такива хора.

3. Колко често се срещат дългосрочните ефекти?

Изследователите все още не са проучили достатъчно дълъг период от време, за да преценят пълния набор от ефекти, каква част от заболелите страдат от тях и за колко време. Няколко публикувани проучвания показват, че между 10 и 20% от хората страдат от остатъчни симптоми в продължение на седмици или месеци след като се разболеят. Първоначалните резултати показват, че търсенето на специализирани клиники, които помагат на оздравели от Covid да се борят с поражения по дробовете, хронични сърдечни проблеми, умора и други подобни симптоми са се увеличили. Близо 1,1 милиона души в Обединеното кралство са докладвали за дълъг Covid до началото на септември, според Бюрото за национална статистика. От тях:

706,000, или 65%, казват, че симптомите значително са се отразили на ежедневните им дейности;

211,000, или 19%, посочват, че способността им да извършват ежедневните си дейности е била „значително“ ограничена.

4. Със сигурност ли Covid-19 е предизвикал симптомите?

Не е задължително – мащабно проучване, основано на данни от американски план в здравеопазването през май открива, че около 14% от хората заразени с коронавируса са развили едно или повече свързани състояния, които са изисквали медицинска грижа и след тежката фаза на болестта. Но това се отнася и за 9% от хората от контролната група. Някои симптоми може да се появят случайно или да бъдат отключени от напрежение и тревожност. Социалните ограничения, забраните за излизане, затворените училища и компании, загубата на препитание, понижаването на икономическата активност и промяната в приоритетите на властите могат да се отразят значително на психичното здраве, според проучване публикувано в научното списание „Lancet.“ То открива, че пандемията е предизвикала и 53,2 милиона случаи на тежко депресивно разстройство и освен тях още 76,2 милиона случаи на тревожно разтройство по света. При някои критични случаи на Covid, самото животоспасяващо лечение може да предизвика други проблеми. Такава несигурност понякога води до това, което пациентите наричат „медицинска манипулация“ от лекарите, които не взимат сериозно оплакванията на пациентите си, особено ако са жени.

Едно от най-големите проучвания на хора с дълъг Covid доказа нещо, което много лекари са подозирали. Много пациенти не само страдат от множество здравни проблемни 6 месеца след заразяване, но при тях рискът от смърт е значително завишен.

5. Какви са по-мащабните последици?

Някои изследователи казват, че пандемията може да доведе до голям брой дългосрочни здравни проблеми, като синдром на хроничната умора, деменция, Паркинсон, диабет и бъбречна недостатъчност. Ръст в случаите на депресия, тревожност болка са предизвикали опасения от нарастване на самоубийствата и злоупотребата с опиоиди. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията са отчели скок в починалите от свръхдоза през 2020 година. По-ниският брой работни часове, които 69% от пациентите докладват показват, че пандемията се отразява върху производителността на труда. При 240 милиона установени случаи на болестта в глобален мащаб до октомври, дори ако малък процент от хората получат дългосрочни увреждания, това може да има огромни социални и икономически последици.

6. Останалите вируси предизвикват ли дългосрочни проблеми?

Да, така наречените пост-вирусни синдроми се получават след заразяване включително от обикновена настинка, грип, ХИВ, заразна мононуклеоза, дребна шарка и хепатит Б. Диабет и други дългосрочни последици са наблюдавани и при преболедували тежък остър респираторен синдром (ТОРС), който е причинен от вирус свързан със SARS-CoV-2.

Канадско проучване открива, че 21 здравни работници от Торонто са имали пост-вирусни симптоми до 3 години след като са боледували от ТОРС през 2003 и не са могли да се върнат към нормалния си работен ритъм. Проучване сред 55 пациенти публикувано през 2010 година показва, че някои хора приети в болница с ТОРС в Хонконг са имали поражения по дробовете 2 години по-късно. Но все още не знаем дали можем да приложим уроците научени от ТОРС към Covid-19.

7. Какви мерки се взимат?

В САЩ, Конгресът осигурява 1.15 долара за Националните здравни институти, за да подкрепя проучвания за дългосрочните ефекти от Covid. Проучванията се надяват да разберат неща, като основните биологични причини и как могат да се лекуват или предотвратят. Някои учени призовават правителствата да насочат вниманието си не само към инфекцията, но и към ваксинацията, но и възможните дългосрочни щети върху органите. Например, изследователите са доказали, че вирусът може да засегне тъканите в панкреаса, които произвеждат инсулин, което може да отключи диабет и той да продължи и след края на инфекцията с Covid.

Това е накарало австралийския университет Монаш и Кралския колеж в Лондон да създадат регистър за проучване на новите случаи на диабет. Някои хора страдащи от дълъг Covid са посочили, че състоянието им се е подобрило след ваксинация срещу заболяването. Това пък е накарало учените да разгледат този феномен и дали ваксините могат да помогнат за лечението на проблема. Авиндра Нат, клиничен директор на Националния институт по неврологични разтройства и сърдечни удари в САЩ казва, че ваксини, включително противогрипните помагат на пациенти с хронична умора, но облекчението почти винаги е било временно.


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май дългият ковид се причинява по-скоро от лекарствата за ковид
80
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Точка 4 би трябвало да е водеща, но не е. Тв потвърждава подозрението ми - мнозинството от симптомите на т.нар дълъг ковид нямат нищо общо с ковид. Сравнено с контролна група показва едва 5% от състоянието, че може да се отнесе до самия ковид. Но и това не е достатъчно, голяма част от тези симптоми най-вероятно са следствие на стреса от лечението и обзета паника. Няма да се учудя, ако реално физиологичните директно свързани с вируса състояние са под 1% от заразените
79
7
 
7
 
! Отговори
Много ясно преди 1 месец
Като ни пръскат редовно, като мухи. Не дълъг ковид , ами и други работи ще плъзнат.Пръскат ни! Има дни за пръскане. Поглеждайте по-често небето. Преди да влезем в тъмно черевената зона, ни напръскаха мног яко, което придължи почти цяла седмица. Защо никой не го разбира!? Това не е обикновен вирус. Примесен е с химикали, затова протича много тежко при някои, явно по-чувствителни на коктейла хора.
78
4
 
2
 
! Отговори
Глупости! преди 1 месец
Една седмица по-късно всичко си е както преди. А го изкарах "най-тежко". Глупостите ви край нямат!
77
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжата и измамата вече е ясна ! Ще ви се да ни третирате и разединявате, но разумните хора скоро ще излезнат ...
76
0
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Нищо не споменавате за онези,които си отидоха от този свят,заради всеобщата страхова психоза,която ни натрапвате ваче две години! .!.
75
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това с дългия Ковид е пълна глупост! Увреждат народа със синтетични антибиотици и след това нова диагноза дълъг Ковид вмести сърдечна недостатъчност.
74
6
 
16
 
! Отговори
Мангърист преди 1 месец
Пълни глупости! Сички знаеме, че вамо и единствено ваксините предизвикват нежелани реакции, а естественото преболедуване е напълно безпопасно и полезно!
73
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продължава насаждането на стрес, което повече от година и половина не е спряло.
72
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вируса си отиде а пандемията остана.
71
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости. Никакви научни изследвания. То между впрочем няма наука. Никой не може да хонтори нещо естествено; Опитите продължават.
70
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам една игла с нея мога да набода много мераклий. Ни вирус ни нищо няма да почувстват ще усетят само едно вълшебно удоволствие и мерак за още бодене който е мераклия да заповяда. Бода безплатно отзад само секси барабанчета и да са женски разбира се за мъжки мераци коча в съседната стая хахаха.
69
0
 
12
 
! Отговори
Обективно преди 1 месец
ПАНДЕМИЯТА НИКОГА НЯМА ДА ПРИКЛЮЧИ С НЕСТЕРИЛИЗИРАЩА ВАКСИНА, ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ ТЯ ОСИГУРЯВА ЧАСТИЧНА ЗАЩИТА ЗА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 3- 4 МЕСЕЦА, КОЕТО Е НЕОСПОРИМ ФАКТ!
68
0
 
21
 
! Отговори
Друже преди 1 месец
До Ваксиниран с Бионтех Ако си тийнейджър - да те светна: Хората над 60 в момента ходят на работа. Каква "грижа", какви пет лева. Затваряне, отваряне - тези хора ходят всеки ден на работа. Докато дойте твоето време, сигурно ще се бачка до над 70. Вдяна ли?
67
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ковид е разновидност на грипен вирус. Няколко специалисти вече казаха , че ще си циркулира вечно , както го прави грипа.
66
2
 
30
 
! Отговори
Джеф Безос преди 1 месец
Не одобрявам тия мизерии които направи мойто приятелче Гейтс,но и вие сте прости че клъвнахте на въдицата!!
65
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ефектът от ваксината
64
3
 
21
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Естествено, че като си психопат и караш пет дена грип с мисълта, че си обречен, после никога няма да се възстановиш. На него са му изгорели сички бушони в главата. Такива хора са завършени его исти, които живеят само за да ядът и се рът. И мразят сички останали, защото му дишат въздуха.
63
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Д-р Гейтс каза че идната пролет пандемията ще свърши. Явно до тогава ще е готов с ново биологично оръжие което да пусне.
62
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който се е разболял и не е ходил в болница забрави вече за Ковид, тез дето са ги "лекували" там са съвсем друг случай - не може да ти вкарат коктейл от отрови в организма и да не ти се отрази трайно