Психолози: Вървим към разделение, изолиране и онлайн комуникация

Хора не могат да се сбогуват с близките си, които умират в болници
12 яну 2022 20:50, Петя Славова
51
Психолози: Вървим към разделение, изолиране и онлайн комуникация
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Три години вече живеем в пандемия, а как тя и противоепидемичните мерки влияят на психиката, коментират д-р Владимир Сотиров - клиничен психиатър, практикуващ в Център "Адаптация" - София и д-р Велислава Донкина - клиничен психолог и доктор по психология към БАН, кандидат по психоанализа към Чикагски психоаналитичен институт и член на Американската психоаналитична асоциация.

"Натрупа се голяма умора и голямо страдание и ние всички виждаме белезите на това страдание у хората. Това са елементите на една криза, чиито последствия тепърва ще виждаме. Първата тенденция - това е регресът в обществото като цяло и във всеки един от нас поотделно. В една такава стресираща среда, каквато е пандемията, човек реагира първо на заплахата от външната среда, но след това реагира и нашият потенциал дали можем да останем относително разумни или в някакаво равновесие, или не можем", заяви пред БНР д-р Велислава Донкина.

"Крайните обвинения, големите страхове, голямата мнителност, голямата заплаха каквато е пандемията, болестта COVID-19  - това показва, че сме много наранени и, че ни е много трудно. А заплахата за живота е едно от най-дестабилизиращите и пораждащи тревога предизвикателства за човека.

В същото време държавата, в опита да се организира тази кризисна ситуация, поставя човек в състояние, което е доста дестабилизиращо и, в което му се казва какво да прави, забранява му се, така човек се поставя в една позиция, че сякаш той е дете. Това в съчетание със страха, води до регрес.

Още по темата

Човек не може да намери вътрешната си опора, въпреки съмненията и въпросите си.

В крайна сметка пандемията ни показа, че сме незрели, че сме все едно във възрастта на тийнейджърите, държим се като хора в ситуация на заучена безпомощност", очерта общата картина д-р Донкина.

Тя посочи също, че пандемията и затварянето на децата и учениците, най-вече след 4 клас в къщи, води също да драматични проблеми заради липсата на социализация. Защото образованието на децата в училище преминава през възможността за общуване със съучениците си и с учителите си.

Според специалистите, децата, които пък са имали трудности в общуването предипандемията, са с подобрено психично здраве.

Децата с увреждания, със СОП, според доклада на Омбудсмана са доплънително ощетени от пандемията - това са 3500 деца в резидентни услуги, които са пострадали тежко от мерките, посочи д-р Владимир Сотиров.

Според него правителството трябва да е наясно, че при следващ локдаун, този доклад трябва да бъде ключов - как ще се отразят мерките на най-уязвимата част от обществото - децата със СОП, с увреждания, в домовете и в ромските квартали и училищата там.

"Другата тенденция е справяне през отричане. Защото на нас ни писна. Капацитетът ни да стоим в несигурност, неяснота, усилия, страх се изчерпа.", заяви от своя страна д-р Владимир Сотиров.

Нито едно правителство не прави изследване и не отчита как противоепидемичните мерки повлияват негативно на психиката ни, на индивидуалните ни съдби и на колективното психично здраве. Ако има такива изследания, те се крият. Още през началото на пандемията започнаха такива проучавания, но лесен достъп до тях няма да намерите. Те бяха насочени към това как повлияват локдауните, затварянето, изолацията, отнемането на свободите върху психичнотото здраве, а не толкова как вирусът се отразява на психичното здраве", коментира още д-р Сотиров.

По думите му има изследвания и доклад на Уницеф за психичното здраве на децата по време на пандемията, но те не се популяризират, защото се конфронтират с мерките и ще доведат до това да се усъмним в тях.

Има и доклад на фондация "Анимус" за това как пандемията се отразява върху деца и млади хора с психични проблеми. И в двете изследвания данните са опустошители - над 80 на сто от младите хора във Великобритания съобщават за драматично влошаване на психичното си здраве".

Д-р Сотиров посочи също, че в обществото, в медиите не се говори затова как хората се чувстват, докато близките им са с в болница и те нямат достъп до тях заради COVID-19, не се говори за това, че хора са принудени да изпратят в болница възрастните си родители, които не желаят това, но под натиска на личните лекари ги настаняват за лечение, независимо, че за тях е била осигурена медицинска грижа в домашни условия, не се говори за това каква вина ще изпитват тези деца, чиито родители след това умират в болницата, а те ще живеят с вечния въпрос: Какво можех да направя?

Има вече десетки случаи, в които близките не могат да си вземат сбогом с починалите си роднини - това е непоносима щета за цял живот, отчете още д-р Сотиров.

По думите на клиничния психиатър у нас не се говори и за лошото качеството на медицинска помощ и за липсата на елементарна сестринска грижа понякога при болните с коронавирус - а това също е част от ефектите на пандемията и на мерките.

Д-р Велислава Донкина обобщи, че ние трябва да си дадем сметка, че светът върви усилено в посока на разделение, изолиране и онлайн комуникация.

 


51
Още от Коронавирус
Учените са скептични, че COVID-19 става по-мек и лек
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
46 Ако трябва да работиш а си изолиран или да учиш или за каквото и да е друго, какво ще правиш, ако не да минеш онлайн?А кои са най-големите производители на такива технологии и софтуер-бинго Мъск и Гейтс.А кой спечели най-много от пандемията- тези двамата хубавци Мъск на първо Гейтс на второ място.Аман от тия жалки подобия на Сталин и доктор Менгеле.Тия ако един ден трябва да отговарят за всичките си престъпления, трябва да ги направят тях на биологични експерименти, както правят и с нас тук.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В тая статия почти всичко е вярно, но има един класически недостатък, не се призовава за нищо. А за разделението ми то това беше целта на трансхумабистичните неонацисти дето направиха тая пандемия, начело с фюрера Мъск, министъра на пропагандата Гейтс и шефа на новото Гестапо Шолц.Разбира се с безценната идеологическа планировка на Рокфелер, Ротшилд и рода.Как иначе всичко ще се дигитализира хх
45
0
 
1
 
! Отговори
Дуду преди 1 седмица
До АнонименМного е вярно тук ти остава само да фалираш и да станеш клошар
44
0
 
0
 
! Отговори
Дуду преди 1 седмица
Тези последните редове за болните родители, болниците и смъртта са много верни. Баща ми трябваше да слуша как неговия баща си поема последните глъдки въздух вечерта преди да умре. Никой не се поинтересува как се е чувствал след това и у него остана въпроса можеше ли да се направи нещо повече. Гадна държава и гадно здравеопазване!
43
2
 
2
 
! Отговори
АлФашагата преди 1 седмица
Откакто преди повече от четвърт век ни налази СДС-Чумата, все сме разделени и всичко ни е о-***.Вместо да се обединим и да унищожим Чумата, се ядем взаимно и се псуваме,а тя продължава да ни прокажва и да ни ограбва.
42
0
 
6
 
! Отговори
фф преди 1 седмица
Децата ни са с разклатено психическо здраве. Те са най-големите жертви в България. Изолирани, сочени с пръст като основни разпространители на вируса, обвинявани директно за смъртта на учители, близки...
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 38, пандемията реално започна в края на 2019. Тоест вече караме 3тата година както и да го погледнеш.
40
2
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 седмици
Изяде ли киселото зеле,на българина,започва да му се прави Априлско въстание!И тази година така!Само адвокатите са различни!
39
0
 
27
 
! Отговори
СЗО преди 2 седмици
След точно 49 дози се връщаме към нормалното.
38
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
то няма още 2 години пандемия, те па 3 я изчислиха.Смрът За Разграждане и корумпето Копейка
37
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Време е за #Възраждане!
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами дайте тогава да се съберем и да се видим. Аз викам на площада.
35
1
 
43
 
! Отговори
Мустафа манаф преди 2 седмици
Психолози: Вървим към разделение, изолиране и онлайн комуникацияКак така, нали Кунчо и Бай Шиле казаха, че след две ваксини ще си върнем стария начин на живот?!
34
2
 
19
 
! Отговори
шега,ама... преди 2 седмици
Онлайн лечение на интернет зависимост.Ние ще мислим вместо вас.
33
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Психолози: Вървим към разделение, изолиране и онлайн комуникация"____________ Ами че то това е една от основните цели на пЛандемията. Има изненадани?
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко беше приватизирано и разграбено от няколко мафиота и запада и сега шо сме бедни и нзолирани. Грацкия транспорт също приватизиран или закрит и остава само онлайн но скъп интернет.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БАН ако трябва да се финансира от шопския бюджет дали щеше да го има ? Ще дават ли шопите пари за БАН ??? А в САЩ що нямат БАН ? Имат университети но всеки си плаща вишуту . А тука кой плаща ??? Изчезващия народ с кръвта си ли ? Хората правилно са казали - ЧИСТИ СМЕТКИ ДОБРИ ПРИЯТЕЛИ . И нищу не са казали за чоповете и ,,членството,, Ади да бъдем приятели а не нагли тарикати ааа ? Всеки да си плаща .А ,,бизнеса,, да си плаща на борсови цени тока и ако не е доволен да иска излизане от ЕС а не ние
30
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Единственото спасение е комунизма но те го плюят че всички са равни,
29
3
 
43
 
! Отговори
дърт преди 2 седмици
Некоректно заглавие! Не вървим, а ни блъскат с булдозери!
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До от КОРАБА-МАЙКА Какъв бог, кой бог, къде е? Опитваме се да му вършим работата. Вероятно и той е пратен с КОВИД 24/7 карантина.