12 души разпространяват 2/3 от твърденията за опасността от ваксините

Антиваксърите използват агресивни методи, за да убедят другите да не се ваксинират
518
12 души разпространяват 2/3 от твърденията за опасността от ваксините
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две трети от количеството информация за опасностите от ваксините в социалните мрежи се разпространява едва от 12 лидери на онлайн общественото мнение, които имат голям брой абонати и ползватели. Това се посочва в проучване, изготвено от британската неправителствена организация Център за противодействие на цифровата омраза (ЦПЦО-CCDH). Откъси от него публикува британската телевизия Sky News. Според неправителствената организация тези лица живеят предимно в САЩ и твърдят, че са политици или лекари. Организацията не публикува имената им.

За разлика от потребителите, които се описват като нерешителни или съмняващи се относно ползите от ваксинацията, антиваксърите използват агресивни методи, за да убедят другите да не се ваксинират, отбелязва проучването.

Посочва се, че след като компаниите, които управляват социалните мрежи, започнаха да се борят срещу антиваксърската пропаганда, голямо количество материали бяха премахнати.

Въпреки това ЦПЦО-CCDH предупреждава, че част от информацията продължава да циркулира онлайн и противниците на ваксините често се появяват под други имена или на страниците на други потребители, което им позволява да заобикалят забраните за публикуване. Главният изпълнителен директор на ЦПЦО-CCDH Имран Ахмед призова социалните медии по-бързо да премахват информацията, която сее страх сред населението, че ваксинациите правели хората по-уязвими към коронавирусна инфекция, водели до безплодие и увеличавали риска от хоспитализация. "Всички интернет платформи се грижат хората да прекарват възможно най-много време за тях, за да могат да им показват колкото се може повече реклами едновременно. Следователно те не са твърде решителни да предприемат действия", каза той в телевизионно интервю.

По-рано британският вестник The Observer, позовавайки се на източници, съобщи, че британските ведомства, участващи в борбата с тероризма, се опасяват, че противниците на ваксинацията в страната могат да се обърнат към насилствени действия. Отбелязва се, че звеното на Министерството на вътрешните работи за сигурност и борба срещу тероризма, както и отделът за борба с дезинформацията към Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта активно наблюдават дейността на антиваксърите на социални мрежи. Според последните разузнавателни данни редица противници на ваксината са започнали да формират „екстремистки групи“, които също насърчават расова или етническа омраза.

В Обединеното кралство от есента на 2021 г. се провежда мащабна кампания за бустер ваксинация. Реваксинирани са 63,9% от населението на кралството над 12 години (36,7 милиона души). И двете дози от ваксината са получили 83,6% от населението на възраст над 12 години (48 милиона пациенти), а първата доза 90,7% (52 милиона жители). /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още по темата: ваксинивреди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
0
 
2
 
! Отговори
Анти-ковидфашизъм преди 2 години
НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА ЗАЩО ПЛАНДЕМИЯТА НЕ БЕШЕ ЗАМИСЛЕНА КАКТО ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ.МИДИЙТЕ НЕ МАЖАХА ДА НИ ИЗЛЪЖАТ.СЕГА ИДВА ДЕНЯ НА СТРАШНИЯ СЪД.В ИНТЕНЗИВНИТЕ СЕ ПЛАЩА ПО 25000ЛВ ОТ СЗО ЗА ТРУП ОТ КОВИД УБИТ.МЪРШИИ ЩЕ ВИДИ БЪЛГАРИЯ ОТ КЪДЕ ИДВА ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ.ЩЕ ГО ДОКАЖА!!!
355
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно. Звучи като дяволската дузина.
354
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майка ви *** антиваксари убиеци заради вас майка ми е много зле пожелавам на Мангъров и на вас да ви се случи най лошото нещо в живота ви
353
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно . Звучи като дванадесетте апостола .
352
0
 
13
 
! Отговори
Неутрален преди 2 години
Не са само тези 12. Отваряме сайта на Фазер и - о, изненада - за тяхната "ваксина" пише "MEDICO TRIAL - 07.2023". Т.е. 100% Fake вакса.Продължаваме със сайта на ЕМА - и установяваме, че ваксините, одобрени за постоянна употреба са точно 0 (нула), а тези, което ни натрапват, имат разрешение само за извънредна/спешна употреба, и то само в условията на извънредно положение.Отваряме сайта на СЗО - и нова изненада - единствените ваксини, с три етапа на клинични изпитания, са Спутник и Синевак.
351
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги е имало съпротива срещу диктатурата. Имало е съпротива срещу Хитлер, срещу Сталин, срещу всяка несправедливост. Винаги е имало будни хора и ще ги има. За съжаление винаги е имало и слуги на диктаторите, които се опитват да заглушат гласа на разума. Та и тази статия и тя е такава. Но народ като българския винаги е успявал да отсее плявата от зърното. И сега ще го отсеем. Долу диктатурата! Свобода!
350
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Herr Muller Ако чашата кола е била пълна до ръба и отгоре плуват ледчета - включително с част над водата. Та ако тази част от леда над водата се разтопи къде ще иде според теб ако няма място в чашата?
349
5
 
10
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Останалото е същото, един 1малоумник1 обявява че рашките са опасни и чрез изнудване и заплахи принуждават останалият свят да им "вярва"! Така се правят войните! Този който ги организира никога не участва в тях. Същото е и с ковида. Пуснаха вирус 1насилствено1 се опитват да ни боднат! Нормално е да има някой лидер който да се съпротивлява на глупостта! То ако всички бяха лидере сега щяхме да сме на друго ниво на развитие, а не 1овце1!
348
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което се случва пред очите ни, разпространява с пълна сила истината за ваксините. А тя е, че те НЕ СА ЕФЕКТИВНИ. И вече доказано са и вредни.
347
4
 
19
 
! Отговори
БайХ преди 2 години
Значи вече инакомислещите ги следят, проучват и едва ли не открито ги обявяват за врагове и опасни. Изглежда експериментът с човешките права който продължи едва няколко десетилетия е на път да се окаже неуспешен. Това надали има нещо общо с вируси, ваксини или въобще наука.
346
4
 
20
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
Невярващите във ваксините са милиони, иначе вече всички щяха да са се ваксинирали, като изключим само някои най-бедни и изостанали страни ! Що се отнася пък до социалните мрежи, едва ли има на днешно време по-големи манипулатори на общественото мнение от тях, в това отношение задминаха дори медиите за масова информация !
345
0
 
14
 
! Отговори
на война преди 2 години
Тез от центъра за цифрова омраза трябва да дойдат в днес бг :D
344
10
 
18
 
! Отговори
13-тият ВОИН преди 2 години
Аз пък преболедувах два пъти Ковид и все още съм жив и здрав.Всичките либерал-вакси-фашистчета могат да ми правят вятър!!! Няма да си слагам от отровите им.
343
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Германец:"Очаквам сега да те цакат с Малоун и Монтание"===>Няма да му направим тази чест.Игнорирането му е достатъчно. Но все пак е добре, че дори ти си научил имената поне на Малоун и Монтание. Все е нещо. Такива като тях са много, но за теб толкова стига. Да не си претоварваш високоинтелектуалния мозък.
342
4
 
11
 
! Отговори
Личи ти преди 2 години
До Herr Muller:"Имунизиран съм преди повече от година и още НЕ умрял. Чакам."===>Умрял може да не си, но че си имунизиран личи без да го казваш по здравата логична мисъл в коментарите ти. Всъщност по нейното отсъствие, защото може да не схванеш иронията. Все пак си имунизиран.Макар, че не практика си само надупчен.
341
2
 
14
 
! Отговори
13-тият ВОИН преди 2 години
Гнусни либералчета- фашисти от измислен център !!Здрава тояга за вас и бой по чутурите до осъзнаване!Стига сте лъгали за грипа !! Скоро и тези с деменция ще ги пишат с Ковид в болниците, само и само да поддържат митологията за "пандемията".
340
2
 
18
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 2 години
Ей, макар и със закъснение ще се окажа прав.Тези от измисления център след това ще станат част от "Министерството на Истината" на Брюксел.Лошото е, че тези хора си мислят , че могат някак незабелязано да въведат диктатура. Не могат !! Народите ще се вдигнат далеч преди това!!! Ще бъдат насметени и пратени на Сатурн !!
339
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Интересна раота. Верно ли има 12 чиляка ? Не познавам ни един. Осланяма се на това, че долу-горе мога да мисля самостоятелно."==>Защо не им казват имената на тези 12 чиляка, че да видим дали наистина тях слушаме.Аз не знам американски и не ги слушам.Но тук хората индиректо ти казват, че всички сме овце и 12 човека могат да манипулират цял свят.Е, за англичаните може и да е вярно, но ние сме на друго мнние.
338
4
 
22
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Първо не сме антиваксъри, а антифашисти - хора нежелаещи да участват в глобалния фашистки медицински експеримент в ролята на опитни мишки.Това което искаме е не да убеждаваме някого във вредата от ваксините, който иска да се дупчи, но нас да не ни принуждават насила.Да казваш, че антиваксърите са агресивни, когато ваксиниращите агресивно се мъчат да надупчат всички, това е крадеца вика дръжте крадеца.Но нищо, нека да продължават с малоумщините си, да показват нивото си.
337
0
 
12
 
! Отговори
Гацо Порът преди 2 години
У назе сме индивидуалисти, всеки сам си прецЕня...