Пик на скрита заболеваемост от Ковид, омбудсманът настоява за безплатни тестове

Ковачева иска да се върнат допълнителните 1000 лв., които получаваха медиците
209

В пика на лятната Ковид вълна омбудсманът Диана Ковачева настоява държавата да възобнови безплатните Ковид тестове и ежемесечното възнаграждение на работещите на първа линия медици. Причината - да се избегнат високите нива на скрита заболеваемост.

Д-р Мирослав Спасов има около 3000 пациенти. Споделя, че от около месец пациентите, които идват при него с положителни бързи тестове, са се увеличили двойно. Но заради липса на безплатни тестове, голяма част от заразените остават скрити.

Още по темата
"Има скрита заболеваемост. Много мои пациенти ми се обаждат, че са си направили домашен тест, който е закупен от аптека, но аз не съм съгласен. Дори и към днешна дата насочването за бърз антигенен тест, където пациента плаща 20лева, се явява пречка", коментира д-р Спасов.

Омбудсман Диана Ковачева настоява да се върнат безплатните тестовете, тъй като голяма част от хората не могат да си ги позволят.

"Зимата ще бъде трудна, за да избегнем варианта хората да ходят болни на работа, защото не могат да си позволят изследване и този въпрос трябва да се обмисли, но съм сигурна, че могат да се намерят средства", смята тя.

Омбудсманът настоява за връщане на допълнителните 1000 лв., които получаваха медиците за борба с Ковид-19.

Личните лекари също очакват допълнителни средства.

"Финансовите помощи не са малки, тъй като за нас това е извънредна работа допълнително полагаме усилия по проследяването и постъпването им в болница", коментира д-р Спасов.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
4
 
! Отговори
а ето! преди 1 година
бях се притеснил че няма инфо за ковида днеска. само за студена зима и скъпо всичко, ама ся вече се успокоих
147
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези, които броят безсимптомните "болни" и невидимата "заболеваемост " да отидат да си берат лайката.
146
1
 
15
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Значи гледаш навсякъде здрави хора, но всъщност те били "болни", ахахахахаха. Мисля, че болните(за пари) сте вие - фашистка и.з.м-е.т
145
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе, за вас работа няма ли? Вместо да си бъркате в носа и да мажете по телефоните, бегом по такситата и баничарките, и стига сте се опитвали да си мърдате мозъка.
144
0
 
8
 
! Отговори
скрит ЗАБОЛЯЛ преди 1 година
Най-готино е да се скриеш под нечия поличка, посмръдва на моменти, но гледката е чудна!
143
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая иска парички да падат за господарите и. Тия психясали търговци на тестове за грип искат да ни убедят, че дори когато всичко ни е наред всъщност сме скрито болни.
142
0
 
28
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Кой е този луд, който ще се бръкне с 90 лева и ще рискува да го затворят вкъщи през август заради протекъл нес ? Е няма такива ***. Хората си се оправят за три дни и си продължават живота без да им пука от медицинските терористи.
141
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
thebulgariantimes
140
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей голям напън за тия тестове!Ами не ням да се тествам и дам днк чрез тест който не е тест а днк цифровизация на населението !
139
1
 
25
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
По-голяма простотия не бях чел. Скрит пик на Ковида. Кой я измисли тази простотия ?😁По същия начин можем да кажем, че в момента температурата навън е три градуса.
138
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте "Кой ОКУПИРА България?" Отговоря Възраждане. Интересно е.
137
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безплатен обяд няма. Стига вече това да е безплатно, онова да е безплатно! Кой ще връща заемите? От къде пари? Омбудсманът на някой да е помогнал с нещо? Излишна заплата от държавната софра..
136
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е видяла пика, като е скрит?
135
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Омбудсманката е имала предвид безсимптомно болните с фалшиво отрицателите тестове. Не искат гадовете да си признаят, че са с ковид.
134
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
малко повръщане,малко разтройство,38.5- два дни,гърлобол,хрема,кашлица.10 дни.антибиотик.
133
2
 
14
 
! Отговори
До 158 преди 1 година
Разобличаването не би имало смисъл, ако не бъдат наказани след това. Те отдавна са разобличени, но си мародерстват без проблем.
132
2
 
23
 
! Отговори
Язе преди 1 година
До 154 Споко, пич, ние го изкарахме за 2-3 дни с лека умора и без за сме ваксани. Ковида си отива, щото повечето го изкараха, а не щото са ваксани.
131
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е математика.
130
2
 
10
 
! Отговори
До 154 преди 1 година
Кой ти каза, че сте били с ковид, тестовете ли?
129
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Януари месец цялото семейство изкарахме Омикрон-а, като само неваксинираното дете имаше температура два дни, другите само с лек гърлобол и хрема за два-три дена. Началото на юли след почивка в чужбина от отново го изкарахме и четиримата, за ме повече от 4-5 дена с лека хрема, а при мен и загуба на глас. Т.е. Ковида си отива, живейте си живота!