Одобриха първата в света инхалаторна ваксина за COVID-19

Засега тя е разрешена само в Китай
5 сеп 2022 21:15, Петя Славова
30
Одобриха първата в света инхалаторна ваксина за COVID-19
Снимка: БГНЕС

Китайските регулаторни органи по лекарствата одобриха първата в света инхалаторна ваксина за COVID-19, произведена от базирания в Тиендзин производител CanSino Biologics, което повиши цената на акциите на компанията със 7% днес.

Националната администрация за медицински продукти даде зелена светлина за ваксината за спешна употреба като бустер, съобщи компанията в изявление до Хонконгската фондова борса в неделя, предава БГНЕС.

След съобщението акциите на компанията поскъпнаха с 14% днес сутринта, преди да затворят със 7,1% по-високо от началната си стойност.

Още по темата

Безиглената ваксина, която може да се съхранява и прилага по-лесно от интрамускулните инжекции, ще се прилага чрез пулверизатор, заявиха от компанията.

"Одобрението ще окаже положително въздействие върху резултатите на компанията, ако ваксината бъде закупена и използвана от съответните правителствени агенции", се добавя в изявлението.

Компанията не предлага подробности за това кога аденовирусната ваксина ще бъде предоставена за публична употреба. Няма публично достъпни проверени или рецензирани данни за ефикасността на новата ваксина.

Учени от няколко държави, включително Куба, Канада и Съединените щати, също изпробват инхалаторни ваксини за COVID-19.

Досега Китай е одобрил осем други инжекционни ваксини, произведени на местно ниво, от 2020 г. насам. Но администраторът по лекарствата в страната все още не е дал зелена светлина на чуждестранни ваксини, включително инжекции с иРНК, произведени от Pfizer/BioNTech или Moderna, които имат по-добри показатели за ефикасност в сравнение с други видове ваксини.

Китай е единствената голяма икономика, която се придържа към политиката на нулев Ковид, което нарушава пътуванията и бизнеса. Длъжностните лица в цялата страна сега са подложени на натиск да ограничат локалните избухвания на вируса преди ключовата политическа среща следващия месец.

Южният технологичен център Шънджън, с над 18 млн. жители, наложи в събота блокиране на повечето части на града през уикенда, докато над 21 млн. души в югозападния мегаполис Чънду са подложени на масови тестове от понеделник до сряда.

В Китай са поставени над 3,4 млрд. ваксини, съобщи днес Националната комисия по здравеопазване, без да предлага подробности за процента на ваксинираното население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Слънцето преди 1 година
Само да Ви кажа. Ако ваксината беше толкова важна, Тръмп щеше да се ваксинират. А той се разболя, и на следващия ден говореше излекуван.
18
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормалните хора отдавна се ваксинирахме, а разни откaчали продължават да търсят конспирации.
17
5
 
3
 
! Отговори
Въртят, сучат преди 1 година
всичко ковиТ експерименталки трябва да се вкарат насила в тялото... Очаквам скоро факсини и на прахчета,хапчета и сиропчета!Експеримента продължава!
16
0
 
3
 
! Отговори
Йозбабакан преди 1 година
До Margareth Нимойте голи *** Маргарет, заладня.............
15
1
 
7
 
! Отговори
антимасковаксър преди 1 година
Това на фотото е истинско безумие!
14
1
 
10
 
! Отговори
ЗелеНаСки преди 1 година
Аз я искам във вид на прах, да си я смъркам на писти.
13
1
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Това като едно време вица-реклама - мийте си зъбите с паста Корал, освежава устната кухина и заздравява косъма на четката. Та и тук така - ще подобри резултатите на фирмата?! Със сигурност, ама ефекта върху здравето е като на другите "ваксини" - нулев в най-добрия случай.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а пропо правил съм досега три пъти секс с ваксита а и наскоро и от други чувам ваксинираните една такава особенна миризма имат нещо като на кисело на *** една такава особенна миризма имата
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кое не разбираш за графена не разбрах?
10
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега теорията за чипа издиша. Пръскаш в носа спрей и си ваксиниран. Ко стана с графена, 5 G - то и другите простотии? Чакам новите конспирации с нетърпение.
9
2
 
10
 
! Отговори
Е много сте нагли преди 1 година
"Одобрението ще окаже положително въздействие върху резултатите на компанията, ако ваксината бъде закупена и използвана от съответните правителствени агенции" ------ За ваксина, демек лекарство ли говорим, или за фармамафия с огромни печалби? А, Кантарджиев и сие?
8
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме ваксинирани цялата фамилия с х 3 дози и само един се е разболявал, и то леко. Затова пък познавам много неваксинирани, които починаха или още се влачат с постковид.
7
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма и не съществува ваксина, която 100% да пази от заразяване и боледуване. Дори детските ваксини против шарки. Защо изведнъж ви снимка да изискване 100% гаранция. Това да не ти е бойлер!
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добра новина за страхуващите се от игли.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и само там ще си остане разрешена
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега във въздуховодите на молове, училища, детски градини! Честито!
3
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престъплението на века се вихри с пълна сила Хората са животни, щом търпят това 3 години.
2
3
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Е как така да не е от Магучая ?
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече и с такова ще ни пръскат... Трябва да си ходим с противогази!