"Пирогов" предлага психологическа подкрепа за болни от вируса

Специалист: Най-умното е да се подчиняваме на мерките
2
"Пирогов" предлага психологическа подкрепа за болни от вируса
Снимка: БГНЕС

Спешната болница "Пирогов" започва инициатива за психологическа подкрепа.

Тя е предназначена за служителите на лечебното заведение, пациентите с коронавирус и техните близки.

Още по темата
Консултациите ще бъдат всеки делничен ден между 8 и 16 часа, съобщи за БНР психологът Елеонора Михайлова.

Проф. Георги Ончев, ръководител на Катедра по психиатрия и медицинска психология при Медицинския университет в София и началник-отделение в Александровска болница, каза, че от хилядолетия реагираме по три начина на бедствие - бягство, битка или предаване.

В сегашната ситуация ние не се предаваме и единственият начин за битка с опасния вирус са мерките, които се налагат от пандемията. Най-умното е да се подчиняваме на тези мерки, да бъдем бдителни и внимателни, посочи той.

По думите му в момента рационалността трябва да доминира, а при големи изпитания психиката се мобилизира.

"Разбира се, може да се очаква обратният ефект - на онези, които са прекалено напрегнати, след отшумяването на пандемията, тогава да рухнат, но това не касае обикновения човек. Това касае преди всичко нас, медиците", отбеляза проф. Ончев. 

Медиците, които са ангажирани с обслужването на заразените с коронавирус, вероятно след отшумяването на пандемията ще бъдат на прага на силите си, добави той.

"Те сега са свръхмобилизирани, свръхнатегнати. Ние сме длъжници на тях, всички. Тогава те вероятно ще имат нужда от чисто психологическа помощ и от почивка", допълни специалистът.

ВМА пък разпространи на страницата си в социалната мрежа насоки за справяне със стреса за медици и изобщо за всички хора в условията на извънредно положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер, ама току що пуснаха и новината, че ПорнХъб става безплатен за цял свят. Така че...
1
1
 
5
 
! Отговори
моля? преди 4 години
2015 година ходих в Александровска болница при някаква си психоложка, защото със синковеца имах големи проблеми; пипаше пари, ама яко ...Приема беше платен ..Срещана беше не повече от 20 мин, тя зададе 3-4 въпроса, след което каза, че всичко е й ясно!Синковеца излеза от кабинета и тя ми каза, че от него Човек няма да стане и ще трябва да го разсиновим.Синковеца пък каза за нея: - Тате, тази кокошка ако смята, че нещо разбира и че е лекар, то аз съм трамвай (той за 1-ви път се возеше в трамва

Спонсорирани публикации