Добрите дни за повечето икономики са свършили заради вируса

Европа се оказала неподготвена за ситуацията
27 мар 2020 12:27, Анисия Иванова
12
 Добрите дни за повечето икономики са свършили заради вируса
Снимка: Pixabay

Пандемията показва, че въпреки своята икономическа сила Европа е позволила във времето възлови производства да бъдат изнесени извън континента в Азия. Това е направило европейските икономики до голяма степен зависими от тези производства. Това каза Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"В момента Европа чака определени съставки на лекарства да бъдат произведени в Китай и внесени на Стария континент", каза той.

По думите му националните държави се оказаха доста неподготвени за ситуацията. Според него единствената добра новина в кризата е, че спорът за еврозоната бе решен.

"Виждаме, че страните от еврозоната ще имат достъп до много по-голям финансов ресурс за справяне с кризата в сравнение с всички останали държави в ЕС“, допълни Стефанов.

Той отбеляза, че в последните години очевидно не са правени достатъчно инвестиции в здравеопазването и че изследванията са насочени в друга посока, а не за търсенето на нови лекарства.

"Сега едни от възможностите са Европа да започне да създава общи здравни стандарти, така че да има общо ниво на развитие и да ни предпазва в такива ситуация“.

Стефанов коментира, че в момента в Европа няма страна, която да не се притеснява, че мерките за ограничаване на коронавируса ще съсипят икономиката.

"Хуманитарният характер на кризата накара Германия да отдели нечуван ресурс за подкрепа на икономиката. Има решение, с което Германия ще излезе на дефицит с над 100 млрд. евро. Добрите дни за повечето икономики са свършили. В момента трябва ясно да определим колко лоши ще бъдат тези дни", смята експертът.

Вижте целия разговор във видеото.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Сезар преди 2 месеца
Едно време се питахме как ще настигнем икономиките на развитите страни.
Каква стана тя.
Те ни настигнаха.
Сега да видим на кого ще е трудно да оцелее.
И на нас не ни е лесно ,но Българите оцеляват напук на всички.А другите да видим,както те ни гледаха през годините.
9
0
 
0
 
! Отговори
SS преди 2 месеца
А след това какво ни чака?Оптимиста учи английски език,песемистта китайски,а реалиста изучава автомат калашников!И други оръжия!Глад по всяка вероятност ни чака,голям глад и безредици.Дано не съм прав!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тук сме в икономическа катастрофа вече повече от 30 години.
Който е бил добре досега да му мисли.
7
1
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 2 месеца
Фусто поклоникът Тръмп обяви,че Америка трябва да е отново велика.В прав текст това значи да могат под заплаха да грабят света и да плащат с нефелни зелени хартийки,Филпсофията на американеца е следната-целуни ми задника или ще ти разбия мутрата!Цяла Европа лиже,надпреварва се!Искат да са в златният милиярд!А империята на античовечността им пусна операция вирус-ДОНАЛД-19!Спасението-империята трябва да се разруши!
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
evropa e oste dobre, zastoto germania e oste dobre. ako na germania ne e dobre i na evropa stava ne dobre...


za bulgaria e katastrofalno zle da iznasia bulgarski resursi i surovini i da ogolva bg teritorii gospodin Borisov i familia Borisovi. edin den resursite svarshvat. koi ot vnucite na Borisov jelae da e migrant sled 20, 30, 40 godini?!
5
4
 
4
 
! Отговори
Q преди 2 месеца
Макрон-Шенеген е пред разпадане ! Ура ,гип-гип два пъти ура -ура !
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ееееех, език мой -- враг мой. Кои са "националните държави"?
3
2
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ЕС СЕ КРЕПИ НА НА ДВЕ НЕЩА!!! ТРИЛИОНИТЕ КОИТО НАТРУПА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ И ТОВА, ЧЕ ГЕРМАНИЯ ВНАСЯ ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО ПОЛУЧАВА И С ТОВА КОЕТО НАДВНАСЯ НА ГОДИНА ИЗДЪРЖА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ КОИТО ПОЛУЧАВАТ ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА КОЕТО ВНАСЯТ!!!!

ПАРИТЕ НА ЕС НЯМА ДА БЪДАТ ИЗХАРЧЕНИ НАПЪЛНО НО СЛЕД КРИЗАТА КОГАТО И ДА Е ТОВА АКО ГЕРМАНИЯ НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ИЗДЪРЖА ЕС ПОВЕЧЕ ИЛИ НЕ ИСКА МОЖЕ И ЕС ДА СЕ ГЪТНЕ!

РАНО Е ЗА ПРОГНОЗИ ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ НАПРАВИ КОРОНА ВИРУС 2019 И ЪПДЕЙТА КОРОНА ВИРУС 2020 ПРОФЕСИОНАЛ
2
4
 
18
 
! Отговори
при бай буда от ГепП преди 2 месеца
тук е цъфнало и вързало
20 евро за пенсионерите коледна добавка
при 1000 за гръцките пенсионер
доволните миряни да дрънкат с тенджери във възхвала от терасите си
на чобан буда
1
2
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ДО 1 СУПЕР КОМЕНТАР ИМАШ :D

Спонсорирани публикации