Скандинавието: Защо Финландия се справя най-добре срещу вируса?

Това е най-подготвената нация на Севера, но защо
8 апр 2020 20:00, Боряна Павлова
69
Скандинавието: Защо Финландия се справя най-добре срещу вируса?
Снимка: БГНЕС

Докато някои нации преустройват производството си или пък преговарят усилено, за да се сдобият с лични предпазни средства за медиците на първа линия, които се борят с пандемията от коронавирус, Финландия се чувства доста комфортно в тези времена.

Не че страната е подмината от COVID-19, но малката държава на Скандинавския полуостров има завиден запас от лични предпазни средства като хирургически маски. Дори и само това я поставя в по-изгодна позиция от съседите й на полуострова, по принцип давани за пример в цял свят за социалната и здравната си системи.

Още по темата

Стратегическият резерв на Финландия е един от най-добрите в Европа и е събиран в продължение на години. Освен медицински изделия, в него има гориво, зърно, инструменти за селското стопанство, сурови материали за амуниции.

Норвегия, Швеция и Дания също са събрали огромни резерви от медицинско и военно оборудване, както и гориво и храна по време на Студената война. По-късно повечето от тях са оставили на заден план тези резерви.

Не и Финландия. Готовността на страната излиза на фокус в днешни дни и подчертава уязвимостта не само на по-неподготвените държави, но и на останалите северни нации.

Първи сблъсък с COVID-19

Когато пандемията от коронавируса удари с пълна сила, финландското правителство прибегна до резерва си от медицинско оборудване за първи път от Втората Световна война насам.

"Финландия е "препър" нацията на Северна, винаги готова за мащабна катастрофа или пък Третата световна война", обяснява пред New York Times Магнус Хакенщад, учен към Норвежкия институт за сигурността.

Въпреки че година след година Финландия заема челни места в списъците на най-щастливите нации, нейното местоположение и история са научили нацията от 5,5 млн. души да се готвят за най-лошото, каза Томи Лунема, изпълнителният директор на Националната агенция за спешният резерв на страната.

"В ДНК-то на финландците е да бъдат подготвени", обяснява Лунема, очевидно визирайки близостта на страната с Русия.

В допълнение на ситуацията по-голямата част от търговията на Финландия минава през Балтийско море. Това се смята за уязвиост, тъй като за разлика от Швеция, която  има директен достъп до Северно море, Финландия трябва да разчита на обстановката в Балтика, а тя не винаги е стабилна.

"Ако има някаква криза, може да се усетят смущения във веригите за доставки", обяснява той.

Когато преди почти 3 седмици случаите на коронавирус в страната почват да се увеличават, Министерството на социалните дейности и здравето разпорежда складираните маски да бъдат разпределени в болниците из страната.

"Маските са стари, но все още функционират", обяснява Лунема.

Няма публично достъпна информация за точния брой маски и други средства, които Финландия има или къде ги държи.

"Всяка информация за тези складове е класифицирана", обяснява Лунема.

Въпреки че детайлите са държавна тайна, властите потвърждават, че запасите се държат във верига от складове в цялата страна и системата функционира от 50-те години насам.

Това прави Финландия доста по-подготвена.

Забраните за износ

Междувременно в други държави здравните власти, като например в САЩ, се изправят пред недостига от маски, обдишващи апарати и предпазни облекла, когато случаите на заболелите са над 1 млн. Именно за това нациите буквално се състезават не само за да се сдобият с предпазни средства, но и с лекарства или ваксини.

Френските власти например признават, че на търг за маски тяхното предложение е било подбито буквално в последната минута от американски купувач. Всичко се е случвало на пистата на китайско летище.

Германия пък се оплака, че администрацията на президента Тръмп се е опитала да убеди германска фирма, която разработва евентуална ваксина, да премести дейността си в САЩ, където да се ползват хората с предимство.

Вероятно в отговор на недостига на всичко това, Европейската комисия, обяви на 19 март, че създава първия си резерв от медисинско оборудване, за да подпомогне страните от ЕС в контекста на пандемията от COVID-19.

Няколко страни в Съюза пък приеха законодателство, с което забраняват износа на маски и други предпазни средства.

Когато медицинската компания "Mölnlycke Health Care", базирана в Готенбург, Швеция, се опитала да изпрати маски и ръкавици до болници в Италия и Испания от склада си в Лион, Франция, пратката е блокирана.

"Много е смущаващо, нищо, което е изпратено във Франция, не може да бъде изнесено от страната", обяснява изпълнителният директор на компанията Ричард Туомей пред шведското национално радио.

Френски вестник описва конфликта между шведския производител и властите в париж като "Войната на маските".

Все пак в събота външният министър на Швеция Ан Линде заяви в Twitter, че след като правителството в Стокхолм се е намесило, Франция е разрешила пратката да замине към Италия и Испания.

"Мното е важно, че вътрешният пазар работи дори и във времена на криза", заяви Ан Линде.

Алтернативите

Швеция е обвинена, че или прави прекалено малко, или го прави прекалено късно, в борбата с коронавируса. Заради промяна в мисленето след края на Студената война, резервите й са намалели, смята Фредрик Бинандер, директор в Центъра за обществена сигурност в Шведския университет по отбраната.

"Вечният мир настъпи и ние вече нямахме нужда от тези запаси", обяснява той. Бинандер добавя, че правителството е видяло възможност да ги продаде - дори  и медицинските и здравни резрви.

Приемането на Швеция в ЕС през 1995 г. също играе своята роля. От тогава насам шведската здравна система разчита на доставки, които пристигат "точно навреме", болниците държат резерви, които да им стигнат за 2 или 3 дни, обяснява Андерш Меландер, анализатор към шведската агенция за сигурността.

"Заради свободния пазар очаквахме, че винаги ще можем да купим това, от което се нуждаем", обяснява той.

Приватизацията на държавната фармецевтична компания през 2009 г. също повишава уязвимостта на Швеция. Дотогава запасите на лекарства в страната са регулирани от правителството. След приватизацията не е създадена структура, която да предвиди това.
Меландер отбелязва, че това не е много добър план.

"Това е като да кажете: Не ми трябва пожарогасител. Винаги мога да изляза и да си купя, когато започне пожар", смята експертът по сигурността. Всичко това посочва, че свободният пазар е "свободен" само когато всичко е наред.

Шведската национална телевизия съобщи в неделя, че болниците почти са изчерпали запасите си от анестетика Пропофол - използван при операции, и в някои случаи за пациенти с COVID-19, които са на изкуствено дишане.

Въпреки че Швеция може и да е пренебрегнала важността от резревите, винаги е окуражавала гражданите да го направят за себе си. Препоръките в брошурата "Ако настъпи криза или война", доставена до жителите на страната преди 2 години, са да се складира храна, вода, топли дрехи и свещи, както и препоръчва да се запасят с дезинфектант и някои важни лекарства.

Норвегия за сметка на това е била малко по-подогтвена и екипирана да бъде самодостатъчна в условията на национална криза, според Лайф Инге Магнусен, професор към Университета на Югоизточна Норвегия. Анализ на риска, направен миналата година от директората за обществена защита, заключава, че пандемиите и недостиг от лекарства, са ключови притеснения.

Аудун Хага, директор на Норвежката агенция по лекарствата, заяви, че страната може да приключи със запасите си от основни лекарства в рамките на седмици, тъй като повечето от тях идват от Китай, който едва сега започва да отваря наново фабриките си.

"Обществото се превърна в много зависимо от други държави и доставки", обяснява Магнусен.

И така северните държави, които нямат запасите на Финландия, се оказват неподготвени и търсят алтернативи да преорганизират вътрешното си производство.

В Норвегия компанията Лаердал и партньорите й са обещали да доставят 1000 вентилатора до края на май. В Дания производителя на помпи Grundfos създаде прототип на предпазно облекло 36 часа след като правителството поиска помощ. В Швеция освободените работници от завода на Скания са отишли да работят за компания, която произвежда вентилатори. А производителят на водка Абсолют пък дари етанол за произвеждане на дезинфектанти.
 


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и сега гледаме % заминали в космоса и си мериме здравните системи .. има страни с над 10%
61
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
Просто не са позволили да се разграби резерва.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финландците отдавна са доказали, че са умни и далновидни хора.
Но какво ще кажете за нашите "приятели" CAЩ ..? Явно се окъкаха и вижте реакцията им по света ... Взаимодействията им с техните "партньори" ... Конфискуват предпазни средства къде що докопат, обвиняват другите за своето безсилие, но това не е важно ..
Те са световните шерифи, на тях всичко им е позволено!
59
1
 
8
 
! Отговори
Спеца преди 1 месец
Няма никакви тайни , просто те не си крадат воено-времените резерви, отнасят се отговорно към своята служба и политиците им не са корумпирани на 99% като нашите мутри и мошеници!
58
0
 
11
 
! Отговори
Бил там преди 1 месец
Прекрасен материал.Скромен и трудолюбив народ,имам предвид Лапландия.На вън -28 С,а вътре топло.Животът тече нормално-коли северно изпълнение,туризъм,сьомга,елени,шейни...Къщи през разстояние и пред тях плюс кола и шейна.А,бе,коронавируса ще ги прескочи,защото има синхрон между човек и природа.Руските туристи остават по няколко хиляди евро в спортните магазини.
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те и жабарите бяха много наясно с вирусологията, ама сега вият като бити пecoвe.
Нейсе, ще поживеем, ще видим...
56
2
 
12
 
! Отговори
Ваш Бойко преди 1 месец
Чакайте бе мисирки... нали се разбрахме, че ние се справяме най-добре в целия свят?!

От САЩ и Германия ни гледат като пример, какви са тези финландци и т.н.

Коригирайте си статията, що че ви закрия утре.. . :/
55
0
 
9
 
! Отговори
Veikko преди 1 месец
Финландия е велика страна. Хората са готини. Природата е супер. Само дето обичат да пият водка със шампанско , ама то кой не обича.
54
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не ги превъзнасят много драскачите, да не стане да им пращат самолети с медикаменти...
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
във финландските училища от доста време ги учат не да зубрят а да мислят. да влиянието на медии и дуриг промивки се чувства, но хората могат да мислят. за всичко. и да се организират. не като ***.....
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"В Норвегия компанията Лаердал и партньорите й са обещали да доставят 1000 вентилатора ...."

"В Швеция освободените работници от завода на Скания са отишли да работят за компания, която произвежда вентилатори."


Добре де, ама тия вентилатори за какво са им !? :))))
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това долу е най-смисленото иззречение в цялата статия:
------
"Това е като да кажете: Не ми трябва пожарогасител. Винаги мога да изляза и да си купя, когато започне пожар", смята експертът по сигурността. Всичко това посочва, че свободният пазар е "свободен" само когато всичко е наред.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Василев....... и във Финландия ,също има имунизация с БЦЖ от десетилетия...
49
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо соросо-русофобите са винаги с много ниска интелигентност ?
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малката държавица Финландия е осма по големина в Европа от общо 50 държави. Площта й е почти колкото тази на Германия или колкото България и Румъния, взети заедно.
47
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато съседът ти е такъв агресор като Русия трябва да бъдеш максимално подготвен да воюваш с него по всяко време. Ей това не могат да го разберат най-глупавата част от българското население българските русофили.
46
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"...но малката държава на Скандинавския полуостров.." е само 3 пъти по-голяма от България. Само за информация на авторката, за да не се излага толкова..
45
4
 
14
 
! Отговори
Доктор преди 1 месец
Защото водката " Финландия" е най-качествена.
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЕЛОРУС вече скочиха над 1000 заразени. Скочиха.
На какво основание твърдиш, че се справят добре?
43
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На финландци, шведи и всякакви други "запасени" искам да кажа няколко думи.
Първо, живота е АБСОЛЮТНО безмислено стори така че няма какво да го мислим толкова.
Докараме ли я до там да търсим резеви в бомбеното убежище по-добре да не сме живи.
И второ, когато сте богати и добре "запасени" моментално ставате обект за агресия от външни врагове.
На мен резерви не ми трябват. Омажат ли се нещата ще си ги намеря.

Спонсорирани публикации