Вентилаторите срещу COVID-19 – спасители или убийци?

Притеснителни данни отчитат лекарите в САЩ и Великобритания
10 апр 2020 09:39, Нели Христова
39
Вентилаторите срещу COVID-19 – спасители или убийци?
Снимка: БГНЕС

Вентилаторите и респираторите се оказаха от огромно значение за борбата с COVID-19. Държавите от цял свят започнаха бързо да поръчват ценните машини. Автомобилни гиганти, като "Мерцедес" пък започнаха да ги произвеждат. Но коронавирусът бушува вече повече от месец, а някои специалисти се съмняват, че вентилаторите не помагат. Напротив - те убиват пациентите.

Според данните на NHS, цитирани от The Independent, 67% от пациентите, които са лекувани с вентилатор, умират. Обикновено лекарите във Великобритания очакват 40% от лекуващите се да починат след механично обдишване.

Това необичайно завишаване на смъртните случаи се наблюдава и в САЩ. Вчера Associated Press съобщиха, че 80% от пациентите в Ню Йорк, които са обдишвани с вентилатори, умират.

Едно малко проучване и от Ухан показва, че от 37 души лекувани с вентилатор само 7 оздравяват.

Числата са притеснителни, а това кара някои лекари в САЩ да се опитват да държат пациентите си далеч от вентилаторите колкото се може по-дълго.

"Според нас, ако успеем да подобрим състоянието им без да ги интубираме, шансът да оцелеят е по-голям", казва д-р Джоузеф Хабхуше, лекар от спешна помощ, който работи в отделението за болни от COVID-19 в Ню Йорк, пред списание Time.

А Лучано Гатинони, експерт по анестезиология и интензивно лечение в Медицинския университет в Гьотинген, предупреждава, че пациентите в Италия се лекуват по стандартни протоколи за лечение на синдром на остър респираторен дистрес (ARDS), ала това "може би нанася щети".

Вентилаторите работят по следния начин - те вкарват кислород в белите дробове през тръба в гърлото, докато пациентът е упоен. Налягането и обемът на кислорода, както и трептенията, могат да се променят според нуждите. Но може да се окаже, че стандартната вентилация с високо налягане, която работи добре при пациенти с ARDS, не се понася добре от хора, чиито бели дробове са били увредени от коронавируса. Големите обеми кислорд може да доведат до по-нататъшно възпаление или да раздразни имунната система, която вече е под свръхнапрежение.

"Трябва да бъдем търпеливи“, казва Гатинони, отбелязвайки, че агресивната вентилация с високо налягане може да доведе до лоши резултати при пневмония, причинена от коронавирус, тъй като увреждането на белите дробове се различава от другите видове пневмония. Той настоява пациентите да се лекуват с по-малко налягане на кислород, за да "се печели време".

"Първоначално предполагахме, че заболяването е много подобно на ARDS, затова и ние използваме стратегии за вентилация, които са стандартни за ARDS, но в последните дни има много предположения, че приликите не са толкова много, колкото смятахме", казва лекар от първата линия на борба с COVID-19 във Великобритания пред The Independent. Ала според него дискусията е ненужна, тъй като, ако пациентите не се лекуват с вентилатори, то смъртността може да достигне 100%.

А според друг, вече пенсиониран лекар от NHS, въпросът не е във вентилатора, а в този, който работи с него. Той твърди, че онези, които никога не са работили с вентилатор, но се налага да лекуват пациенти с COVID-19, най-вероятно повече вредят на пациентите, отколкото им помагат. 

Бившият специалист, който е един от много от пенсионирани лекари, които бяха помолени да се върнат на работа, казва, че нормалните интензивни отделения също нямат точния "калибър на тръбата", необходим за доставяне на толкова кислород, колкото в момента е необходим за болните от коронавирус. Затова, в тези условия,  вентилацията може да бъде по-малко ефективна. Обикновено в такива отделения има много по-малко пациенти, които се нуждаят от механично обдишване. Освен това пациентите с коронавирус, които получават механична вентилация, се лекуват много по-дълго от повечето други пациенти с пневмония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Скептик до Баце преди 4 години
Да си кажа като се разболявам почвам да съм хиперактивен. Но исках да питам? Ще на дават О2+О3. Щото нали има инфекция. О3 обеззаразява Имам и друга механустична идея. Нея после.
31
0
 
0
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До AZДа, Баце, сички ревът за тва че нема апарати, *** не се сещат, че си требве много сериозно квалифициран пероснал да работи с тех, и докато парати можем да произведем са малко мобилизациа такъви специалисти не сме се научили още да въпзпроизвеждаме дори за десетилетия, (макар че повечето дофторчета са достатъчно умни да разберат какво става им требва бая практика за да се научат да наблюдават, що некои са леко смахнати. Моата прогноза е, че скоро сички дофторчета ше минават такъв курс).
30
0
 
1
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До 27Баце, не мисла че каквото и да е количесво кислород в конвенционалния смисал на тва понятие може да убие таа гад. Не знам, може в некви лабораторни условиа да успеят да измислат нещо, *** тва е само на теориа напълно неприложима при живи хора.
29
0
 
1
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До 26 ... нема нужда от толко количество кислород колко некой като Калоян Махлянов (евала на Бацето). Мисла, че стандарта беше 6мл/Кг, като под таа граница се смета за нискообемно обдишване а над таа граница там вече зависи от некои други неща, но генерално е високообемно
28
0
 
2
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До Анонимен 26... тоест тва дет казваш и ти, включително и такива къде държат дроба постоянно "надут" понеже толко ми е речника и не мога да го обесна по-свестно. Целта е да се предотврати колабирането на дроба след секо надуване/вдишване, което води до такъви наранявания (има и други причини, тва е само една). В теа режими налягането е ниско, що иначе човека ше земе да отлети в космоса (или алтернативно дроба да се "пръсне"). Близо е и до акъла, че една женица дето е 50 кила с мокри дрехи ..
27
0
 
1
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До Анонимен 26Баце, аз го гледах тва видео три пъти и да ти кажа, отвънка верно изглежда че тва прават, *** на мен нещо не ми се верва теа дофтори да са толко прости. Има одавна (има нема 40 години) инфо за тва, че прекалено големите обеми кислород/прекалено високо налегане могат да нанесат големи щети по дроба. Неми се верва тоа доктор да си пусне дипломата у тоалетната и излезе и има предвид тва. Има различни видове респиратори или такива с различи режими на доставяне на кислород ...
26
0
 
1
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До Италия... скептицизам. Той разправа, че били използвали вентилаторите под разбирането да вършат работата на мускулите на пациентите защо пациентите биха били уморени да я вършат, което леко ме озадачава. АРДС е дефакто отказ на белите дробове да функционират, и тва има малко общо (да не кажа нищо общо) с мускулите. Просто белия дроб е пълен със секакви ла*на и не доставя кислород по правилните начини (самите прегради и какво ги предизвиква са най-големия проблем)
25
0
 
1
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До Италия... требва да значи тва. Полудеват ли, просто са прекалено жизнени ли, за колко време става тва, е такъви работи, които са важни да разбереме защо му се вижда ненормално тва. Той прави некви аналогии с височинна болес, ама при височинна болес кислорода помага, па за височинната болес си се знае, че учестеното дишане си е норамално, а горките пациенти с КОВИД не че имат учестено дишане, те горките не могат да си поемат дъх. Има и един пункт по който нема как да не покажа лек ....
24
0
 
1
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До ИталияБаце, засега има респиратори, така че едва ли е затва, а па тоа дофтор от видеото си казва, че ne става дума дали им требват венитлатори или не. Се пак ми е малко чудно за кво точно предупреждава тоа човечец. Аз разбрах, че те лекуват се едно е пневмония, ама то не било. Са, че има АРДС, има, въпроса е какво друго има. Тва кое повече ме озадачава е, че той обяснева за пациенти, кои имат анкзайъти (нешо като възбуденост/задразненост) като ги махнат от кислорода, обаче не обяснева кво .
23
0
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
Кислородът убива бактерииите, които се наричат анаеробни бактерии-т.е. живеят без въздух.Вирусът си е ок с кислорода, иначе не би просъществувал навън .Вероятно ,голямо количество кислород би могло да убие и вируса ,но и пациента -заедно с него
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-долу бях посочил едно видео от лекар от първа линия на ликуващите в Ню Йорк.Ако интерпретирам правилно това което казва: пращат ми пациент и ми дават задача да почна да го помпя като футболна топка, но той не е за такова лечение, защото мускулите на белия дроб са добре. Ако почне да импровизира обаче явно може да го съдят после.За проблема, че тези вентилатори имат различни обдишващи програми и за всеки пациент трябва да се деиства индивидуално се говори от доста време.
21
2
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 4 години
Как се трупа опит в медицината?Труп, труп, труп, труп...
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що не питат колегите си доктори при водолазни звена подводничари,що самите подводничари,които знаят какво чувстват ползвайки вдишващи апарати,че налягания от потапания в дълбочина и след това в камери за декомпресификация,че всичко туй без упойка за да могат да дадат сигнал и да ги проверят,че да разкажат как е дишането с апарат за вдишване и издишване.
19
3
 
2
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!! ....И за тези думи "прочутия" цар борис уби този поет - Никола Вапцаров !Писах го с малки букви, щото не заслужава големи !
18
3
 
1
 
! Отговори
Скептик до Баце преди 4 години
Кидлоридът не убива ли вируси?
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 18 Изказването на проф. Хинков се опроверга вече, не са 4000 ,а 40 и то не бременни и родилки!!!
16
1
 
3
 
! Отговори
AZ преди 4 години
До Италия----------------------------------Освен това няма и лекари,умеещи да работят с тях.
15
1
 
5
 
! Отговори
Бай Митко преди 4 години
До бай ПешоНе е само чувство бай Петре - като си купуват дипломи от Софийски за по 2000-3000 лева това се получава :)
14
0
 
11
 
! Отговори
- преди 4 години
Наш професор в областта на реанимацията предупреди преди три седмици за това - по канал 1.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, същата статия е пуснаха вчера в една запада облайн драскачница. Не си прави труда да превеждаш, можем и четем не само Днес.

Спонсорирани публикации