Спирането на цигарите ни прави по-щастливи

Експерти: Тютюнът няма релаксиращо въздействие
14 фев 2014 21:05, Красимир Ангелов
16
Спирането на цигарите ни прави по-щастливи
Снимка: Reuters

Спирането на цигарите въздейства на психиката изключително добре и може да се равни на едно лечение с антидепресанти, съобщава Франс прес. Такива са изводите от изследване, чийто резултати са публикувани днес в British Medical Journal.

Според британските учени, които са взели под внимание 26 изследвания по темата, ефектът от спирането на цигарите може да бъде определен като "еднакъв или по-добър от този на антидепресантите, използвани за лечение на състояния на тревожност или резки промени в настроението".

Включените в проучването пушачи са били "средно зависими", на средна възраст 44 години. Те са пушели между 10 и 40 цигари дневно.

Те са анкетирани преди опита им да спрат цигарите и след това повторно - в период от шест седмици до шест месеца. Престаналите да пушат проявявали по-незабележими признаци на депресия, те били по-скокойни, по-малко стресирани и гледали по-позитивно на живота в сравнение с останалите, които продължили да пушат.

Подобрение се забелязвало дори при хора, засегнати от умствени смущения, от момента, в който те преустановили пушенето.

Точно обратното пък - никаква промяна в менталното състояние не е била регистрирана при бившите пушачи, върнали се отново към вредния си навик.

Координаторката на изследването Дженма Тейлър от Университета в Бирмингам изрази надежда, че тези резултати ще помогнат за отхвърлянето на някои фалшиви схващания, според които тютюнът има антистресиращо или релаксиращо въздействие.

"Сравнявайки непушачите и пушачите, може да се заключи, че вторите са по-склонни към умствени смущения от първите", добавя тя.

Тютюнопушенето се свързва със смущения и болести, като рака,сърдечните проблеми или импотентността.

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) от юли миналата година, тютюнът е причина за смъртта на 6 милиона души годишно, като тази цифра ще нарасне до 8 милиона през 2030.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз мога да потвърдя, че "Спирането на цигарите ни прави по-щастливи"Личен опит.За здравето няма какво да коментираме.Да не говорим, че си вдигнах заплата с 200 кинта на месец.Всеки сам си знае...Аз на наглите помаци спонсор няма да бъда, не стига, че бачкат по 3-4 месеца в годината, ами иска със заработеното да живеят като лекари, инженери, учители и т.н. и то цяла година.Айде по-леко моля!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те затова пушачите палят цигара като се изнервят, щото не действали релаксиращо... пълни глупости.
9
0
 
4
 
! Отговори
An преди 10 години
Абсолютно съгласна съм! Все едно аз съм го писала. 18 години бях пушач.
8
4
 
1
 
! Отговори
v0da преди 10 години
Az pak shte buda izkluchitelno shtastliv ako spra da vijdam propagandi kak cigarite ubivat, kak az sam *** che gi kupuvam i vredq na drugite okolo men i tn... Pisnalo mi e chifutite ot Amerika kato si naumqt, che shte promivat mozuka na horata chrez mediite i da mi natrapvat idiotizmite si... Vseki chovek ima pravo da pravi kakvoto jelae s tqloto si no v dneshno vreme po zakon ti davat tova pravo no napraktika kato mi digat cigarite vsqka godina s po lev-dva i az ne moga da buda svoboden.
7
2
 
6
 
! Отговори
7 преди 10 години
Всичко е относително - аз си пуша по 2-3 на ден с кеф. Но не всеки може само по толкова - ако давах по 5+ лева на ден за цигари и аз щях да се депресирам сигурно
6
4
 
11
 
! Отговори
losJo преди 10 години
цигарите не те правят щастлив, а само ти дават едно усещане приятно от факта, че си поел дозата никотин. Също като при наркоманите... Цигарите не са вреден навик, а отровен наркотик, който за жалост в деградирали общества като нашето .... пробива много лесно + Булгартабак на Пеевски....
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МИ КОЙ ЩЕ КУПУВА ЦИГАРИТЕ НА БУЛГАРТАБАК. ДЕЛЯН4О ПЕЕВСКИ ЩЕ ВЗЕМЕ ДА ФАЛИРА.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пушенето не е полезно, но в последно време се демонизира излишно.Ако работиш на компютър (каквато и да е работа), самия факт, че излизаш навън за една цигара има релаксиращо действие - разходка, почивка за очите, миене на лицето,събиране на мислите и съсредоточване към следващите задачи.Живеем във време когато на запад (а и у нас) се дават луди пари за почистване на зъбите, избелвания и сега просто пушенето не е на мода. Отказах цигарите по време на някаква настинка,така че не е кой знае колко трудно да се спре.
3
4
 
5
 
! Отговори
Selyam Guzel Efendi преди 10 години
spiraneto na cigarite e mnogo vredno!!!!!!+ doktorite, aptekarite, farmaindustriata, zastrahovatelite, zdravnite kasi, policaite, pensionnite kasi, targovcite, mitnitzite, tutunoproizvoditelite i hartieno-kartonenata industria ste sa mnogo nestastni :-((((, ako im sprat sladkite dohodi ot vas skapi, mili tutunopushachi. i kakvo ste pravite, ako ste zdravi i jivi po 110 godini?!:-((((
2
15
 
13
 
! Отговори
А? преди 10 години
Глупости. Пуша си и съм най-щастливият човек на земята. Депресираните са тези, които се борят срещу себе си.
1
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз съм свободен, край отказах ги , да ме хванат за оная работа ! Пет лева за кутия цигари - КО ? НЕ !

Спонсорирани публикации