Да бъдеш войник от ГДР? Може, поне за нощ

Бункер край Илменау предлага нощувка в една отминала реалност
27 фев 2014 19:45, Красимир Ангелов
31

Вечерна проверка преди влизането в бункера. Снимка: Reuters

Почивка в източногермански бункер? Звучи малко странно, нали?

Фотографката Ина Фасбендер прекара цял ден в бивш бункер, който е построен през 1970 година с идеята да подслони държавните мъже на ГДР в случай на нападение или авария.

Подземието, което днес е музей, е разположено на близо 3 600 квадратни метра край град Илменау и предлага възможност днешните му посетители да прекарат там една нощ, като попаднат в една отминала историческа реалност.

В зависимост от големината на групата си гостите могат да доплатят и около 100 евро за всеки 16-часов престой, по време на който те могат да носят униформа на войници от армията на ГДР, както и да бъдат третирани като войници за една нощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: бункерГДРИлменау
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
аз там преди 10 години
Браво на германците - от най-тежките си проблеми направиха нещо атрактивно и хората знаят историята. Бил съм в музея на ГДР в Берлин - най-забавния музей в който съм бил. А ние тук с нашата история ... още не знаем кой са били ченгетата от онова време - ще ги осветлим, няма да ги осветлим...
20
1
 
2
 
! Отговори
st преди 10 години
До WASILISQNISEVROPA Имам един въпрос защо всички страни със диктатура се наричат демократични, демократична република кореа, германска демократична република бивша вече разбира се, и тн
19
0
 
0
 
! Отговори
st преди 10 години
До varg От утре само на трабант, никакви мерцедеси за тебе и тн стягаш трабанта и с него хехехехехеехехххееххехеех аххааххахахаахахахахахахахахах няма да се доближаваш до различно от трабант еххехехехехехееххехеех хахахахахахаахха хехехехехе
18
0
 
7
 
! Отговори
Лично съм чул преди 10 години
от хора, били в Чехословакия 1968 г когато СССР ги ДЕМОКРАТИЗИРА както сега САЩ направи с редица страни че: докато руснаците са се опитвали да се сприятеляват с гражданите, разговарят, спорят немците са рисували с тебешир черта, зад която никой не пристъпвал, защото са стреляли моментално. Като се сетя за събитията в Киев си мисля, че това в Германия е просто невъзможно да се случи. Армията на ГДР си беше доста сериозна
17
5
 
1
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Още по-безценно е да станеш затворник в ГДР за един ден. Изживяването ще си заслужава. Екстазът е гарантиран. Изтезанията, тормозът и дългите разпити ще бъдат истински. Невероятно 5D изживяване, случващо се веднъж в живота, за някои дори буквално. Ще има реални разпити, докато клиентите седят на груб дървен стол, седнали върху дланите на ръцете си. Разпитите ще бъдат през периоди от 1 час непрекъснато в продължение на 24 часа. За призналите майчиното си мляко - безплатен престой в концлагер.
16
5
 
13
 
! Отговори
лл преди 10 години
ГДР беше една прекрасна страна в края на 70 те години ! Сега въпреки огромните инвестиций и стотиците милярди който се наляха , определени области в Саксония около Ерцгебирге и други места са обезлюдени .
15
2
 
8
 
! Отговори
сакън! преди 10 години
Да не вземе някои да разкрие загадката на Ц2, Релиант Рубин,Фиат 500,Мини Купър ,НСУ принц !Че ще вземат да се светнат българите ,че трабанта имал свои братяДаваите ги минусите г-да ,ама ако научите малко за света няма да е лошо!Или това е целта?
14
5
 
4
 
! Отговори
абе Маце преди 10 години
Не се сравняват неща в различни класове и степенни на лукс ,ама от 90 те като ви почнаха с тая маниполация и до сега по инерция.Трабанта е като класическия Мини ,фиат 500 и такива следвоедни автомобили за народомасите.Та Варг може да е прав единствено във оценката за инжинерно решение и ценови диапазон.Дето се казва в една басня!Да не вземе малкото краче на малкото слонче да стъпче големия заек!
13
10
 
8
 
! Отговори
Секси маце преди 10 години
Тоя варг просто ме изумява!!! Ще ми сравнява Трабант с Мерцедес ?!! И преди съм чела тъпите му коментари и вече се убеждавам, че има нужда от професионална медицинска помощ. Да напуска Шумен и да се лекува спешно в София-по специално в Пирогов.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен - Както е тръгнало, може отново да викат "Зиг хайл...."!
11
1
 
4
 
! Отговори
Гацо преди 10 години
Демек - вече *** са били там. После са се сменили с тези, които са ги държали тях, сега можете пак да вкарате ***, а после е ваш ред - това показват некои принципи в историческата хронология. Който сее ветрове, жъне бури! Каквото си посееш, това ще жънеш ... и т. н.
10
6
 
8
 
! Отговори
Абе еи! преди 10 години
Викате Трабанта!Я да попитам с какво е по различен мини Купъра или Ц2 на ситроен?Това е народна кола ,трябва да е евтина и достъпна за всеки.Междудругото така го казвате като ,че всеки западно-европеец има мерцедес.Иначе интересно автомобил с двигател за мотор 100 на коня и просто ,но леко купе ,дали няма да се купува за 5000 лв ?Не само ,но и ще е невиждан хит!
9
3
 
8
 
! Отговори
Гацо преди 10 години
До Анонимен 5Ами отвори ги, ама явно не знаеш кой ги е създал за сефте и какви хора са първите им обитатели?! Ама на теб ти е простено да не знаеш - на *** за какво му е да знае?! Лагерите в Белене, Пресиан и на о-в Св. Анастасия (Болшевик) са създадени от птоф. Ал. Цанков по време на фашисткия режим. После са продължили да функционират по времето на другоъо професорче - Богдан Филов. През цялото време са били пълни с комунисти, евреи и други левомислещи българи.
8
1
 
10
 
! Отговори
lud преди 10 години
Като гледам накъде вървят нещата, може да се окаже че тази "отминала реалност" не е чак толкоз отминала.
7
7
 
4
 
! Отговори
varg преди 10 години
До АнонименЗапочвайки от Бойко,Цветанов и Плевнелиев нали ?
6
11
 
20
 
! Отговори
varg преди 10 години
До АнонименКолко струва Трабант и колко Мерцедес.600 килограма сме го товарили нашия Трабант нямаше грешка.Кола направена за хора от народа без излишен лукс.Възпитание в дух на скромност никак не е излишно и днес.
5
2
 
31
 
! Отговори
ОDESSA преди 10 години
Живея на 50 километра от Щутгарт. Работил съм във цяла Германия и мога да ти кажа, че бившите източногерманци са 3 пъти, по свестни хора от бившите западногерманци.
4
3
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 10 години
Ама и предрешените *** дето ни продадоха за жълти стотинки или се правим пак на ударени?
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смее се тоя дето се смее последен!Хубава гаргара с ГДР ,но на въпроса ЗАЩО съществува ГДР започват сълзите!Мисля ,че е забранено да се изучава периода около третия райх ,е на това му се вика цензура.
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Видяхме ги и ГДР и ФРГ едните правеха трабанче и вартбург, а другите порше ,мерцедес, бмв,ауди и опел.