Турски вестник публикува рецепти вместо новини

Решението е в знак на протест срещу ограничената свобода на печата
Обновена: 19 яну 2015 16:40 | 19 яну 2015 16:30,
18
Турски вестник публикува рецепти вместо новини
Снимка: Reuters, архив

Местен турски вестник запълни първата си страница с кулинарни рецепти в знак на протест срещу това, което описва като ограничения върху свободата на печата, съобщава БиБиСи.

Вестник Йон Газетеси, издаван в югоизточната провинция Батман, е бил обект на почти 40 дела от септември 2013 г., когато се появява първият му брой. Именно затова редакцията взима решение да замени новините с рецепти. Въпреки това и самите рецепти са подбрани с голяма доза сатира. Така например името на едно от ястията би се превело на български като „пръстът на депутата“, а друго - „кметски кебап“.

Вестникът често публикува материали, които са остро критикувани от властите, но главният редактор ревностно защитава съдържанието на изданието си. „От първия брой досега не сме публикували и една статия, която да не е подкрепена с документи“, твърди Ферит Тунч.

Почти винаги обаче всяка статия става повод да се оказва натиск върху вестника. Той твърди, че въпреки промяната с рецептите читателите на изданието остават верни и малкият тираж от 500 бройки остава ненамален. „Ние ще продължим с нашия протест“, увери главният редактор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей,да не би Путин да е посял семето на комунизма в Турция?Ако започнат совалки на Мая Манолова до Турция,това е сигурно.Още по-сигурно ще е,ако отидат танцйори от Русия да обучат Ердоган да играе казачок,а Путин да учи кьочек .
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ТУКА ПРОКОПИЕВИТЕ МЕДИИ ДА ПОЧНАТ ДА ПУБЛИКУВАТ РЕЦЕПТИ ВМЕСТО БЕЗМИСЛИЦИ.
7
5
 
13
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Вестник Джумхуриет (република) публикува карикатури на Мохамед и нищо не стана. Уж мюсюлманска държава. Само Давутоглу в предаване по телевизията каза, че това е недопустимо докато опозицията защити вестника.
6
6
 
8
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Следя предимно електронната версия на Хюрриет. Преди година като публиквам коментар чаках да бъде одобрен от ***. За случая "шарли" обвиних двуличието на французите и защитих Исляма. Получих мможество минуси и един ми отговори "исляма е мирна религия и ако не се съгласите ще ви отрежем главите и насилим жените" - настроение весело. Форумът на Хюриет е много свободен а форумците повечето анти - ислямски настроени.
5
3
 
13
 
! Отговори
Невен преди 9 години
Нещо със свинско има ли?
4
4
 
13
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Ердоган ги направи на Имамбалдъ вестниците в Турция! Па се разходи да подкрепи свободата на словото във Франция - олицетворение на турската политика едно говори друго прави, точно като ДПС - то в България.
3
5
 
10
 
! Отговори
Тошо преди 9 години
И кво прави тая новина от азиатската ислямска дупка турция в български новинарски сайт?
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това да не им е Америка, бе!Тия ще са в затвора до утре на обед.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предполагам нямат карикатури на Мохамед...