Разработиха механизъм за пускане на "говорещи" вестници

Гъвкава и плоска материя може да изработва звук
Обновена: 17 май 2017 09:23 | 17 май 2017 09:15, Елка Василева
3
Разработиха механизъм за пускане на "говорещи" вестници
Снимка: архив, Reuters

Учени от Мичиганския университет създадоха гъвкава и плоска материя, която може да изработва звук, съобщава сп. "Нейчър комюникейшън".

Откритието може да даде тласък за направата в бъдеще на "говорещи" вестници, на "пеещи" флагове.

По думите на ръководителя на екипа Нелсън Сепулведа в страниците могат да бъдат вградени микрофони или високоговорители, а в бъдеще разработката ще бъде способна да замени големите по габарити тонколони.

"На практика можем да създадем брой от вестник, който да общува с читателите, да слуша и да отговаря на неговите въпроси", уверява специалистът.

През последните години Сепулведа и колегите му разработиха технология за прозрачни дисплеи и микроелектроника. През 2016 година те конструираха гъвкавия наноматериал FENG, който ще стане източник за захранване за гъвкава електроника. Предполага се, че устройството ще може да генерира електричество по време на ходене.

Именно тази разработка беше взета като основа за "говорещата" хартия. Това стана, след като физиците констатираха, че материалът може да се използва за преобразуването на тока в механични колебания и за запис на акустични вълни.

/БТА/


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Оруел преди 3 години
Смятайте какъв шпионски потенциал има това нещо. 1984 на Оруел трябваше да е предупреждение, а не предсказание за бъдещето. Ужас направо!