Народните хора пред Народния театър - кич, патриотизъм или пречка?

Пречат на работата ни, заяви шефът на театъра Мариус Донкин
18 дек 2019 12:33, Нели Христова
227
Народните хора пред Народния театър - кич, патриотизъм или пречка?
Снимка: Facebook/ Хора за хората

Народните хора пред Народния театър "Иван Вазов“ вече са се превърнали в част от градския пейзаж. Те уж не са предварително организирани, но се случват регулярно. Много хора обаче се възпротивяват срещу проявата.

Според тях тя пречи на постановките. Недоволен от народната музика е и директорът на театъра Мариус Донкин.

"Дълго време мисля по този въпрос, защото те от доста време играят тук“, казва пред БНТ Мариус Донкин.

"Не сме срещу хората, нито срещу спонтанното им желание да играят хора и ръченици. Мисля си, че няма човек по света, който да се докосне до нашия фолклор и да не е възхитен. Става въпрос, че мястото, на което се прави, не е подходящо“, обясни директорът на Народния театър.

Той обясни, че звукът влиза както в голямата зала, така и в камерната зала, която се намира под повърхността на земята.

"Това пречи, повярвайте ми. Нашият труд никак не е лек. Не е песен, не е усмивка работата на актьора. А при всички положения не е удобно и за зрителите, които не могат да се отдадат на това, което правим“, допълни Донкин.

Много обикновени хора във Facebook са изразявали мнението си, че народната музика на площада пречи. Тя се чува, когато на сцената има въздишки или тишина.

"Другото нещо, което пречи е това, че хората са в красив, огромен обем и пречат на зрителите, които трябва да се организират и да минат от тук за да влязат в самия театър. Разбирате, че това създава съвсем други настроение. И третото нещо, което ми прави не добро впечатление – повежда след себе си други събития, които изобщо не са красиви и добри“, каза още Донкин.

По думите му в края на май млади хора започват да пускат чалга на площада пред Народния театър, за да честват края на средното си образование. Директорът се оплака и от поп концертите, които често са организирани пред Националната галерия.

"От тях прозорците на театъра звънтят. Това също пречи на нашата работа“, каза той.

От групата, която организира събитията пред Народния театър, "Хора за хората“ казват, че са писали писма до Столична община и до Мариус Донкин. По думите им, това е единственото пешеходно пространство, което може да събере толкова хора.

"Не съм убеден, че е писано до Столична община. До мен подобно нещо аз не си спомням да е идвало“, категоричен беше Донкин. Той сподели, че е започнал да говори по темата пред медиите, тъй като е получил обаждания и оплаквания от много зрители. Директорът изрази и мнението, че Немският коледен базар също няма място между Народния театър, Националната галерия и Градската галерия, тъй като атмосферата там трябвало да бъде духовна и културна. По думите му в парка "Заимов“ има достатъчно място за подобни събития.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа свършва при Виена.След туй е дивашки преход към Азия.В различните Балкански страни има отделни островчета от Европа. Това са градове с връзки с Европа и Света. За България това са Русе, София и Варна.Там има хора, които им харесва да се държат по Европейски. Но все по-малко се виждат.Първо те се изнесоха от територията на варварското поведение на Истинските Българе.Второ тези, които останаха са наказани за недълновидноста си от пълчищата Истински Българе.
182
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Шоп"Второ, хората в делничен ден работят"Че кой е тръгнал да играе хоро в делничен ден бе бас тун. Тея хора пред театъра ги играят в неделя.
181
1
 
11
 
! Отговори
емигрант преди 4 години
кич и простотия!
180
5
 
15
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Че театъра не е стока, е вярно.Но също така е извънземна простотия да тормозиш минувачите с налудните си разбирания за патриотизъм. Първо на първо, не на всеки му се слуша музика. Второ, хората в делничен ден работят, а някакви *** са превзели площада и друсат хора. После плачат, че заплатите и пенсиите са им малки.
179
7
 
24
 
! Отговори
КРЕТЕНИ преди 4 години
Селска работа, София се напълни със селски opки.
178
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простащина!
177
4
 
12
 
! Отговори
НО преди 4 години
мамини сладки криворазбрани цивилизаторчета.Идете поне изгледайте "Криворазбраната цивилизация" на Добри Войников - той ви е описал много добре. И не не ви хвали, а ви иронизира. Т.е. прави ви за смях.
176
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От селянина по-нагло и гнусно животно няма. На тия все някой им е виновен. Довлякоха се тука на тумби като *** и искат да превърнат градските площади в селски мегдани.
175
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хорца си тропкайте на селските мегдани, а ако някога ви се прииска да отидете на театър (едва ли), заповядайде в София. Само не забравяйте да си тръгнете веднага след това.
174
12
 
8
 
! Отговори
НО преди 4 години
ако иска Мариус Донкин (който аз изключително уважавам като актьор, защото е страхотен) да публикува разбивка на броя на хората, които са посетили постановки в народния театър в които няма голи сцени и такива в които има. И веднага ще си проличи какви сте интелектуалци мамини сладки.
173
8
 
5
 
! Отговори
НО преди 4 години
аз явно за разлика от вас си спомням времето по което в постановките имаше смисъл , а нямаше селяндурски език и голи цици.А вие на опера, балет и симфоничен концерт сигурно никога не сте ходили, щото там няма голи цици.Гоуеми интеуектуалци сте, нямам думи.
172
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обикновена турска простотия.Прочети още на: https://dnes.bg/mish-mash/2019/12/18/narodnite-hora-pred-narodniia-teatyr-kich-patriotizym-ili-prechka.433406,9
171
1
 
14
 
! Отговори
До НО преди 4 години
Трябва да си жестоко примитивен за да виждаш порнография в театрите, явно си такъв.Ако искаш да видиш истинска порнография *** да погледаш твоите съселяни как се съешават като животни нощем по клозетите в клоаките на Студентски град. Това за теб естествено не е порнография, а забавление. ***!
170
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи, да обобщим мнението на селските *** за театрите:1. Там има свинe.2. Там има пoрнография.И после се чудите защо ви смятат за прoстаци...Нормално е да не ви харесват театъра, операта, оперетата, книгите... това не са неща за вас. За вас чалга кръчми и хора на открито, домашна пърцуца с кисело зеле и плетени вълнени дрехи, които се перат веднъж годишно.
169
7
 
4
 
! Отговори
НО преди 4 години
...която няма къде да види наживо голи цици и затова виси в "театрите" обяснявайки колко са интелигентни
168
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навремето са идвали с пoтyри и калпаци, сега идват с анцузи от тържищата и гуменки-ментета. Някой неща не се променят никога.
167
12
 
5
 
! Отговори
НО преди 4 години
В момента на "театър" ходят само чикибойци, воайори и всякаква сексуално неудовлетворена ***.
166
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе от граовци сме много по-интелигентни.
165
9
 
3
 
! Отговори
НО преди 4 години
така че айде нема нужда да се правите на високо интелигентни, че ходите на този порно театър. много по-голямо изкуство е това да се играят сложните хора, отколкото да симулираш оргазми на сцената на народния театър "Иван Вазов", което за мен е гавра с паметта на Вазов.
164
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми що не си ходиш обратно в граовско? Там няма театри и порнo постановки. Ще си се напиваш с джанковица в селската кръчма и ще се млатите с колове с другите Бен Гъновци (***).