Преди 50 години Аполо 13 се върна на Земята

Заради авария на борда се чува ужасяващата фраза "Хюстън, имаме проблем"
18 апр 2020 16:20, Нели Христова
27
Преди 50 години Аполо 13 се върна на Земята
Снимка: NASA

Навършиха се 50 години от приключването на фаталната космическа мисия "Аполо 13". От НАСА за първи път разпространиха непоказвани кадри от мисията.

Още по темата

През 1970 третата пилотирана мисия за стъпване на Луната се превръща в спасителна акция след авария на космическия апарат. Студената война е в разгара си, космическата надпревара - също. Американците са напът да осъществят третата си пилотирана мисия "Аполо 13" и да стъпят на Луната, пишат от Bulgaria ON AIR.

По последна информация космическият апарат работи само на батерии. Оборудването, което не е необходимо е изключено. Експлозия в кислороден резервоар прекратява безпроблемното до този момент провеждане на мисията.

Космическият апарат започва да губи кислород, горивните камери, произвеждащи електроенергия на кораба, също не работят. Контролният център на Земята чува смразяващата реплика - "Хюстън, имаме проблем".

За да пестят енергия и да обърнат кораба към земята, астронавтите поемат ръчното управление, след което изключват централния компютър на борда.

Заради бързо спадащите нива на кислород тримата астронавтите се местят на двуместния лунен модул. Там обаче имат същия проблем.

След часове, прекарани в напрежение, тъмнина и студ, астронавтите успяват да се приводнят в Южния Пасифик.

Изводите от разследването на аварията са категорични - технически проблеми, вследствие от човешка грешка и небрежност, довеждат до една от най-сложните спасителни операции в историята на човечеството.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На Луната ще се каца пак, защото там човечеството работа го го чака и много учене. Сега засега задача No 1 e да се очовечат социалните политики на Земята.
Коронката е в главната роля, волю-неволю. Връщане назад няма. Ако някои още НАДАТ на лабаво,
сори.
22
3
 
3
 
! Отговори
Николай преди 5 месеца
До 13

Първият космонавт е руснак но не се казва Юрий Гагарин. Владимир Илюшин излита пет дни преди обявения полет на Гагарин на 7 Април 1961, прави няколко обиколки на Земята но поради навигационна грешка прави много тежко приземяване в Китай. По това време СССР и Китай не са в добри отношения и минават месеци преди ранения Илюшин да бъде върнат обратно в СССР.
21
1
 
9
 
! Отговори
Хилендарски монах преди 5 месеца
Вече и Тихия океан ли наричаме с типично българските думи "the Pacific"?
20
4
 
5
 
! Отговори
Байконур преди 5 месеца
Така е, и сега отиват до МК станция с ракета Союз-ФГ
19
7
 
6
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 5 месеца
То да бяха и излетели....
Най -голямата и нагла кражба на хората от НАСА
18
8
 
11
 
! Отговори
Чичето преди 5 месеца
Да бе, върнали се били...а как тогава два дни след излитането намират капсулата Аполо 13 ...в Бискайския залив - без следи от обгаряния (от влизането в атмосферата), без термоизолация...и без хора!? След което потичат реки от блага от САЩ км СССР, отношенията изведнъж се затоплят!?
А видеото от "завръщането" на екипажа е уникално - момчетата си ходят най- спокойно при излизане от капсулата! Докато други снимки и видео показват как само след пет дни в безтегловност астронавтите ги изнасят на ръце
17
10
 
14
 
! Отговори
големи яйца преди 5 месеца
що не кацнат сега, като са толкова напред с матряла, а се возят в орбита с руски Лади?
16
5
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 5 месеца
Ти имаш ли мозък?
15
10
 
12
 
! Отговори
11 преди 5 месеца
Е как ще се е върнал, като никъде не е ходил?
14
2
 
8
 
! Отговори
Гагарин > Армстро преди 5 месеца
Най-великия и първия е само един, но както и да е! Добра мисия за Аполо 13 мал шанс за кацане на луната, но нищо. Добре, че поне са се завърнали живи и здрави!
13
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гагарин става медийна звезда и се пропива от истината която той знае, че не е летял. Когато е бил сред хора и се е наливал е говорил истината как са излъгали всички, че той е летял в космоса. След това го пускат с повреден самолет и се разбива.
12
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русия не оспорва кацането на американците, защото САЩ държат Русия здраво за измислицата Юри Гагарин. И е станало я кажете, че не сме кацали, я сме ви оборили за Гагарин с доказателства.
11
8
 
13
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
Сега един евтин смартфон може да управлява кораб до луната, ама не са пращали никой от 1972 година.
10
19
 
17
 
! Отговори
СССР логика преди 5 месеца
СССР се опита да кацне на Луната но не успя. И четирите им опита завършиха със много ефектни експлозии на нефелната им ракета Н-1. Единственото което им остана е да тиражират разни конспиративни теории. Така не се прави империя господа-другари, трябват и резултати.
9
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Едно време нямали техника кацнали на Луната...
Сега имат техника, но не могат.

Означава, че никой не е кацал на Луната, а Наса от такива холивудски филми си докарва годишно по 10-ки милиарди $
8
5
 
15
 
! Отговори
Преди 50г. преди 5 месеца
До Николай
светът не е познавал добре условията за работа с течен кислород.Затова има много жертви от САЩ и СССР.При пуска на 1500-тин тонния сферичен резервоар за течен кислород в Байконур става тежка авария.Политбюро на КПСС дава 6-месечен срок да се изучат и отстранят проблемите, иначе до стената. Разказа ми го лично Н.В.Филин, тогавашен Генерален конструктор по криогенна техника в СССР.САЩ си признаха за пропуски в експериментите си, но Русия отрече проблемите, както и за Чернобил после.
7
15
 
23
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 месеца
Преди 50 години един снимачен екип направи клип от пустинята Невада и се завърна в Холивуд и показа как човек каца на Луната!
6
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трети път да кацнат на Луната ! Та нима са кацали някога преди това пробване ! А стига с тия фалшиви атлантико холивудски продукции . Писна ми от фалшиви новини особено пък за студииното кацане на американците на Луната.
5
16
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 месеца
Какво означава думата "астронавт"? Все пак не владея суахили.
Къде се намира Южният Пасифик? Не го намирам на картата.
4
10
 
22
 
! Отговори
верваме преди 5 месеца
Ъхъ кацнали в холивХоливуд от едното в другото студио

Спонсорирани публикации