Дефицит на хранителни вещества - как ви алармира тялото?

Ето за кои симптоми да следите
10 юни 2021 23:15, Теодора Драгоева
29
Дефицит на хранителни вещества - как ви алармира тялото?
IStockphoto

Дори да смятате, че се храните балансирано и здравословно, пак може да се окаже, че страдате от дефицит на основни хранителни вещества и витамини. Ако консумирате едни и същи видове храни всеки ден, може би пък пропускате други в хранителния си прием. За щастие има начини да откриете тези дефицити в тялото си, така че да можете да подобрите здравето си.

Хранителните дефицити са често срещани дори сред привидно здрави хора. Докато признаците и симптомите им обикновено отнемат време, за да се проявят, то има и ранни индикации.
 
Не всички дефицити ще бъдат засечени при лабораторни тестове, затова трябва сами да следите за тези неща като обръщате повече внимание на тялото си. Доверете се на инстинкта си и ако мислите, че нещо не е наред, обърнете се към лекар.

Внимавайте за тези 15 признака:
 
1. Парещ език или напукани устни
 
Ако забележите, че имате усещане за парене на езика, това може да е признак на недостиг на витамин В2. Друг признак на този дефицит са напукани или лющещи се устни.
 
2. Скованост
 
Друг показател за недостиг на витамин В12 е необяснимата скованост в тялото ви. Може да изпитате изтръпване на ръце или крака. Този витамин най-често се намира в животински продукти. Така че, ако предпочитате вегетарианския начин на хранене, това може да е проблем за вас.
 
3. Диария
 
Ако страдате от диария, може да имате недостиг на фолат или фолиева киселина. Този витамин поддържа здравословната функция на всички системи в тялото. Ако имате този неудобен симптом, приемайте фолиева киселина като добавка.
 
4. Катаракта
 
Това често срещано състояние причинява помътняване на лещата на окото ви. Когато лещата ви стане мътна, това може да означава няколко проблема в хранителния ви баланс.
 
Развиването на катаракта (перде) може да показва дефицит на рибофлавин или хром. От друга страна, това може да е признак на прекомерни свободни радикали. Свободните радикали причиняват оксидативен стрес, който е пряка причина за катаракта.
 
5. Студени ръце
 
Ако ръцете ви винаги са леденостудени, но останалата част от тялото ви не е, това може да е признак на хранителен дефицит. Ръцете ви изстиват, когато имате недостиг на магнезий или желязо. Недостигът на желязо мо
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg

29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
интернет преди 1 месец
Това са нещата за които ще си помисли лекаря когато отидеш на преглед. В случаите когато си разбира от работата. Реално само приложната медицина като Хирургия и ортопедия са действителни лекари. Другото е статистика и работа с лекарствен спавочник като по-горе.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
няма лекари защото са търговци,няма контрол и са станали престъпници ЯТРОГЕНИЯ !!!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости. Най-добре не четете тая простотия, а ако имате оплаквания - идете на лекар.1. Може да сте болен (грип например).2. Може да сте болен (пак от грип).3. Диарията може да е от всичко - болест, развалена храна. Надали точно фолиева киселина ви липсва. Купете си имодиум, а ако не минава, идете на лекар.4. Катарактата е старческо заболяване (освен ако не работите с оксижен без очила).5. Студените ръце обикновено са от проблем с оросяването.Идете на лекар, да не си докарате инфаркт.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ако имаме метаболитен синдром?