След празничното преяждане - как да възстановите организма?

Ето какво да пиете и ядете, за да се почувствате по-добре
30 дек 2022 08:42, Иванка Гъркова
6
След празничното преяждане - как да възстановите организма?
IStockphoto

Преяждане е основният проблем на много хора по празниците. Повечето почивни дни, трапези пълни с изкушения, прием на алкохол...Всичко това може да навреди на стомаха ни. Вследствие на това той е подут, а ние се чувстваме отпуснати и нямаме никаква енергия. 

Ако не сте последвали нашите съвети за преяждане по Коледно-новогодишните празници, е време да се погрижите за последствията след голямото тъпчене. И понякога цената за него е голяма - стомашни проблеми, които може да лекувате с дни.
 
В случай, че на Бъдни вечер или Коледа погълнете твърде много и разнообразни храни и напитки, то е добре да внимавате, за да не влезете в серия от празници, след които не само сте качили килограми, но и сте разстроили храносмилателната си система. Без значение дали имате болка или надут корем, физическият дискомфорт ще промени изцяло деня ви. 

Какво да направите след преяждане - съветите на диетолози 
 
Най-добрият начин е да ядете умерено, но когато пред очите ви има толкова много вкусна храна, е много трудно. Според диетолози, когато усетим, че сме сити, трябва да спрем да консумираме каквото и да е било. Друг вариант, особено по празниците, е да си хапнете от всичко по малко. Или ако не може да не опитате от баклавата на баба си, просто ще погълнете по-малко от основното или си оставите място за десерта. 

Ето някои навици, с които да се погрижите за вашия метаболизъм след като се прекалили с яденето: 
 
Хидратация на първо място 
 
Консумацията на храни с високо съдържание на натрий (сол) може да допринесе за усещане за подуване на следващия ден. Това обяснява Ейми Гудсън, според която е важно след обилно хранене да помислим за хидратацията. И да пием повече течности, предимно вода отколкото сокове и други подсладени напитки. 
 
Към водата може да добавите и още нещо - например лимон или нещо друго, за да насърчите детоксикацията на тялото след преяждане. „Едно нещо, което можете да направите, е да се хидратирате с инфузии като детокс напитка с ябълков оцет и лимон например. Или детоксикираща вода от червена боровинка, портокал и джинджифил“, казва Тами Лакатос Шеймс. Диетологът посочва, че тези напитки помагат за хидратирането на тялото като му помагат да изхвърлим натрия, както и излишните вода и захар. Това облекчава подуването и тежестта в стомаха.  

Мазни храни – какво да направите след преяждане с тях?

Факт: Дори едно преяждане е зле за организма ни

Какво да правите след преяждане през уикенда

Разходка след преяждане
 
Ако на празника сте стояли до късно, хапвайки и пийвайки, не ставайте на сутринта с мисълта за закуската. Онова, което да направите, е да облекчите положението си като се раздвижите преди хранене. 
 
„Разходката ще ви помогне да изчистите ума си. И ако се изпотите, можете да отделите някои химикали и малки количества сол, като същевременно увеличите притока на кръв към мозъка“, казва Шеймс и добавя, че една кратка разходка е чудесна и за изгаряне на калориите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е от февруари нататък- празниците предстоят.
3
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това сладко пъпче нищо му няма. А напълняването не е на едно място, та и бюста сигурно е порасъл:-)))))
2
3
 
2
 
! Отговори
ВР преди 1 година
Дописниците бягат като пуле пред майка си.Важното е да сме първи ама кога,как,защо - да върви някакси.
1
3
 
8
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Първо дай да преядем :)))