Математика се учи по-добре с музика

Това сочи анализ на изследвания от близо 50 години
3 юли 2023 15:13, Елка Василева
11
Математика се учи по-добре с музика
Снимка: архив, БГНЕС

Децата се справят по-добре на тестове по математика, ако са я учили на фона на музика, установи анализ на изследвания, проведени в продължение на почти 50 години. За това съобщи електронното издание физ.орг.

Смята се, че музиката може да направи математиката по-забавна, да задържа вниманието на учениците и да помогне на мнозина да преодолеят страха и тревожността от математиката. Музиката може да повишава мотивацията и учениците може да оценяват по-високо и по-добре математиката, сочи преминала независима оценка статия в специализираното издание "Едюкейшънъл стадис".

Начините за интегриране на музиката в часовете по математика варират от пляскане с ръце в ритъма на музика, докато се учат числа и аритметични действия до използване на математика за дизайн на музикални инструменти.

Предишни изследвания установяват, че децата, които се справят добре с музика в училище, постигат и по-добри резултати и високи оценки и на тестовете по математика. Досега обаче не бе установено дали преподаването на музика на децата и юношите подобрява техните резултати по математика.

Ръководител на изследването е д-р Айка Акън от Факултета по софтуерно инженерство на университета Анталия Белек. Тя и екипът й са анализирали в академични бази данни резултатите от 55 изследвания в тази сфера по света за периода 1975-2022 г. В тях са участвали почти 78 000 души - деца от детска градина до студенти в университета.
(БТА, Антоанета Маркова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: музикаматематикадеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Особенно караниците в рап музиката или някой, който плюе в микрофона.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Математиката е за умни по рождение. С, или без музика.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Математиката не е скучна. Хората много често използват думата "скучен" за явление, където няма нервност и бърза смяна на прелаганите емоции. Всъщност, ако са неадекватни за съотвеъното ниво математическа реалност, математиката не им е скучна, а много над тяхното познавателно ниво за момента и те не искат да си го признаят и , като типична детска реакция, изпозват обидни според тях думи. Решението е в ежедневно обучение в изпълними умствени дейности с нарастваща трудност.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всичко, което е скучно се учи по-добре с музика. Най-вече литературата.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съсипаха младите с учене ,затова ти избива на техноджендърство и наркомания
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пълни глуууупости. Може да ги напише само персона, която не е учила биология и сега и плащат за някаква реклама. И двете са недостойни. Математика се учи , първо, с постоянство. Постепенност, непрескачане на стъпките, усвояване точно на предходната стъпка и тогава напред.
4
4
 
10
 
! Отговори
Бутан преди 9 месеца
Пълни глупости. Ефективността ми когато слушам музика спада с поне една трета.
3
4
 
4
 
! Отговори
Математик меломан преди 9 месеца
Вярно е.
2
2
 
12
 
! Отговори
Да преди 9 месеца
Във Факултето точно така учат.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много хора работят добре на музика. Аз съм програмист, доста се занимавам и с математика. Не ми ли е пълна тишина, не мога да работя. Кабинетът ми е шумоизолиран и акустично третиран с локални тихи зони.