Tрите суперхрани за 2024 година

Те са свежи и полезни
9
Tрите суперхрани за 2024 година
Снимка: iStock

Вероятно вече знаете, че храни като риба, гъби, боб и леща са полезни за вас, но знаете ли, че експертите по хранене смятат някои от тях за суперхрани?

Pollock Communications и Today's Dietitian анкетирали 564 регистрирани диетолози за годишното си проучване „Какво е популярно в храненето“ и резултатите разкриват списък с 10-те най-изключителни, богати на хранителни вещества храни, които официално са популярни за 2024 г. Най-вече сьомга, варива и гъбите са нови в гамата, присъединявайки се към многократните суперхрани от предишни години като ферментирали храни, боровинки, авокадо и зелен чай.

Какво точно е суперхрана?

Истината е, че „суперхрана“ всъщност не е технически термин, за който има ясна, формална дефиниция. Това е дума, която описва определени храни и напитки, които са с изключително високо съдържание на жизненоважни хранителни вещества и идват с важни функционални ползи за здравето. Казано с две думи – суперхраната е отличен източник на няколко важни хранителни вещества.

В списъка с най-добрите суперхрани за 2023 година имаше някои нови, интригуващи и дори изненадващи попълнения – водни зеленчуци и млека на растителна основа – сега малко по-познати хранителни продукти, включително сьомга, варива и гъби, са завзели местата на миналогодишните. Ето защо варивата, гъбите и сьомгата получават специално внимание в момента.

Варива

Можете да срещнете тази група храни още като „пулс“ или бобови растения, защото те са част от семейството на бобовите растения. Пулсовата група включва храни, които вече познавате и обичате като боб, нахут, леща и грах.

Какво прави тези семена толкова специални? Като сложни въглехидрати, варивата са отлични източници на полезни за червата фибри и бавно изгаряща енергия, както и растителни протеини, желязо, магнезий, фолат и калий.

Бобовите растения са толкова богати на хранителни вещества, че се класифицират като протеин и зеленчук според някои диетолози. Варивата са особено добри източници на разтворими фибри, които помагат за контролиране на нивата на холестерола в кръвта. Разтворимите фибри се ферментират от бактерии в дебелото черво, произвеждайки късоверижни мастни киселини, които имат противовъзпалителни и здравни защитни ефекти.

Съвети за пазаруване и приготвяне на варива

Фасул от всякакъв вид, леща, сух или нарязан грах и нахут са често срещани и достъпни бобови растения. Чувствайте се свободни да използвате консервирани варива без добавена сол, сушени варива и дехидратирани варива.

Тези бобови растения често се избягват от страх да не причинят подуване на корема или газове, но няма толкова много за страх, колкото си мислим. Ако не ядете леща или боб много често например, започнете бавно и с малко, защото увеличаването на приема на фибри твърде бързо или твърде много наведнъж е това, което може да доведе до стомашно-чревен дискомфорт.

Вижте кои са най-добрите суперхрани за 2024 година в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: суперхрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Ко речи? преди 1 месец
черен дроб > яйца > хайвер > телешка пържола
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боба само със суджук да намали музиката :)))
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що пишете толкоз глупости? Храненето не е мода на ***, че всяка година да излиза ново най-.
5
0
 
2
 
! Отговори
До кратно на 0 преди 1 месец
Абсолютно прав. Мисирката обаче ми идва с "пулс" храни които всъщност били леща, боб и нахут и ми вика суперхрана. И що са наричат пулс, що гзо ти ше пулсира постоянно от непрестанните пърдежи. Аре бегай отука!
4
0
 
14
 
! Отговори
кратно на 0 преди 1 месец
Бройте до 10 преди да ги пишете тези неща! По-голяма глупост е трудно да се измисли! НАЙ-ДОБРИТЕ ХРАНИ ЗА 2024 СА СЪЩИТЕ КАТО ЗА 2023 И ДОСТА ПРЕДИ ТЯХ! Причината е проста, организма на хората не се променя всяка година със сигурност, че да се сменят и храните , които са добри за него! Тази статия е от типа правим вятър като говорим! Съдържание = +/- 0
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бира, кебапчета и порция пържени картофи. С тях се чувстваш супер.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кисело зеле, джумерки и сланина.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скакалци, ларви и принтирано фалшиво месо.