Ненчо Касъмов: "Пирин фолк" се завръща към корените

Внукът на Георги Гоцев ще открие юбилейното издание на фестивала
Обновена: 21 авг 2017 12:22 | 21 авг 2017 12:15, Александър Попов
3
Ненчо Касъмов: "Пирин фолк" се завръща към корените
Снимка: Пирин фолк

Ненчо Касъмов е роден на 2 януари 1969 г. в гр. Кюстендил. Собственик и управител е на музикална компания "Диапазон рекърдс", която е с 20-годишна история. През годините през нея са минали някои от най-големите имена в попфолка и фолклора. Заедно с брат си Виктор Касъмов е собственик на 4 музикални телевизии: Фен ТВ, Balkanika MTV, Фен Фолк ТВ, BG Music Television. За втора година е директор на престижния международен фестивал "Пирин Фолк".

Г-н Касъмов, за втора поредна година вашият екип организира фестивала "Пирин Фолк" в Сандански. За какво не ви стигна времето миналата година и на какво ще акцентирате тази?

Миналата година имахме 67 дни за организация и мисля, че за този кратък период и в предвид сложността за организация на събитие от такъв мащаб, се справихме успешно. Основното тогава беше да поставим началото на връщането на изконното македонско звучене, защото фестивалът беше залитнал в посока естрада и поп звучене. Тази година на 100% се завръщаме към македонското звучене, което е бил и замисълът.

За тазгодишното юбилейно издание имахме изключително силна селекция - получихме за избор много качествени песни в македонската стилистика. Ще спомена само, че песни за участие изпратиха такива утвърдени имена като Васко Лазаров, Влади Вълчев /лека му пръст, напусна ни преждевременно/, Илиян Михов-Баровеца. Това говори много за впечатлението и заявката, които дадохме с миналогодишната организация на феста.

С какво ще бъде по-различно това празнично XXV-то издание на фестивала, какви рецитали се предвиждат, ще прозвучат ли големите хитове от първите години, ще видим ли големите звезди?

Първото различно е, че по повод юбилейното издание за първа година се учредява "Детски Пирин Фолк". Има много песенни конкурси за деца у нас. Уникалното е, че на "Пирин Фолк" изявата на децата ще има изключително силно медийно отразяване, което може да постави един страхотен старт за кариерата на едно талантливо и надарено дете. Конкурсът ще бъде излъчван на живо по БНТ Свят, музикални телевизии Фен Фолк ТВ и Фен ТВ, в YouTube, Facebook и по две радиостанции. Вече направихме представяне на всяко от допуснатите деца за участие в интернет сайтове, вестници и т.н.

На юбилейното издание на сцената на Летния театър ще прозвучат 25 емблематични песни от историята на фестивала. Това са песни, които са били отличени с награди или са останали в сърцата на феновете и се пеят и до днес. На "Детски Пирин Фолк" специален гост ще е Володя Стоянов, който изрази готовността и желанието си да подкрепя децата таланти на България. Други гост-изпълнители на 25 август ще са Радостина Паньова, Алисия, Илиян Михов и Васко Лазаров. В конкурсната вечер на 26 август зрителите ще могат да видят на живо отново Сашка Васева, Боби Бакалов, Георги Гоцев, Гуна Иванова и Иван Гоцев. На Галавечерта ще пеят Илия Луков, Севдалина и Валентин Спасови, Румяна Попова, Благица Павловска, Цветелина и Лия.

Питат ме защо не сме поканили Райко Кирилов и Данчето Варджийска!? Искам да заявя, че лично аз съм ги поканил и съм провел разговори с тях, но те имат някакви свои лични ангажименти тогава, няма да са в България дори и няма да могат да присъстват. Също така съм поканил Иван Дяков, Райна и Константин, но и те няма да дойдат. Не всичко зависи от организаторите все пак.

Има ли и тази година изискване за облеклото и кой ще оценява участниците?

Изпълненията и на трите конкурса ще се оценяват от 7-членно фестивално жури с председател доц. д-р Георги Петков. Те ще определят първо, второ и трето място, както и кметът на община Сандански ще даде своя награда. Всички тези награди имат и парични стойности. Отделно ще има и sms гласуване за Награда на телевизионния зрител. На конкурсите за възрастни ще има и Награда на журналистическо жури с председател Даниела Маринова, както и Награда на публиката в Летния театър.

Остава изискването за облеклото – всички участници трябва да имат елемент от характеристиката на облеклото на македонска фолклорна област, ако решат да не са с носии. Засега гледам, че почти всички деца ще са с носии.

Стана практика през последните година на фестивала да гостуват изпълнители и автори от съседните балкански страни – ще продължи ли тази тенденция?

Да. Тази година ще участва певица, която от 30 години живее в Швейцария. В Конкурса за изпълнителско изкуство имаме четирима изпълнители от Македония, като единият пее в дует с българка. В Конкурса за авторска македонска песен имаме трима представители от Македония, както ще дойдат и македонски автори.

Химнът "Добре дошли в Сандански, приятели" от кого ще бъде изпълнен?

Тази година сме подготвили една изненада, с която искаме да покажем приемствеността в поколенията, традициите и музиката. Внукът на един от емблематичните изпълнители за "Пирин Фолк" Георги Гоцев, който носи същото име, ще изпее химна. Малкият Георги е на 5 години и заедно с друго момиченце Йоанка ще открие тазгодишното издание. Пожелавам си с този старт от чисти и невинни души, тазгодишното издание да е успешно и да зарадваме хората с хубава македонска музика и много положителни емоции!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
ВИС 2 преди 6 години
Наше момче ! Има късмет-оцеля...