Влизаме в световния шоубизнес с уникален музикален сайт

Най-после и у нас се появи сайт за легална продажба на музика, който ще се опита да възпита у потребителите нов начин за ползване на музика, казва човекът, създал проекта - Кирил Христов
8 фев 2007 11:53,
Влизаме в световния шоубизнес с уникален музикален сайт
Надяваме се изпълнители и фенове да предпочетат нас пред пиратските сайтове, казва Кирил Христов. Снимка: Dnes.bg

Пазарът на онлайн музика в България от днес има нов участник.

Мp3.bg е името на сайта, който си поставя за цел да въведе непознати стандарти в сегмента у нас, както и да се опита да промени отношението на потребителите към авторската музика.

Mp3.bg е амбициозен проект без аналог в страната. Създателите му са хора, чиито имена са повече от популярни в музикалните среди.

Проектът се управлява от Кирил Христов – небезизвестният бивш водещ на Time out по телевизия ММ, който сега е отдал вниманието и уменията си, за да убеди българите, че да си купуваш легално музика не е лошо нещо.

Илияна Бойчева, която всички знаят като един от хората зад списание Ритъм, предаването "Кречетало" и радио "Тангра", е другият създател на сайта.

Какво представлява mp3.bg, какво различно предлага на потребителите и да – колко струва една mp3-ка, можете да разберете от това интервю с Кирил Христов.


Какво представлява mp3.bg?

Сайтът практически е онлайн магазин за музика – първият от рода си в България. Това е мястото, където всеки, който иска да си купи качествена музика, може да влезе, да разгледа безплатно наличните mp3-ки, да гледа клипове и, ако реши, да си купи песен или цял албум, но в никакъв случай да се чувства задължен.

Как точно се осъществява купуването на mp3-ки?

Чрез кредитна карта, банково плащане или SMS. Това, което искаме да направим, е да възпитаме у потребителите нов начин за ползване на музика, който досега не е присъствал у нас.

Предполагаме, че няма да е лесно, защото в България най-широко разпространеният начин за сваляне на песни е добре познатият – пиратски.

Колко струва една mp3-ка в сайта?

Цената зависи от самия продуцент или автор на песента. Според нас, цена от 99 стотинки с включен ДДС е абсолютно достъпна. Тук говорим за цени с банково разплащане чрез Epay или кредитна карта.

Единствено със SMS-и цената е по-висока заради огромния процент, който отива при мобилните оператори. 

Разбира се, има и изпълнители, които желаят да продават песните си на по-ниска цена - например 49 стотинки, но това зависи изцяло от тях.

Изпълнители от световна величина от каталозите на западните компании-гиганти в никакъв случай не могат да се продават на толкова ниски цени.

Но след като има хора, които са готови да платят 3 лева за рингтон за мобилен телефон, то цената от 99 стотинки за песен определено не изглежда висока.

Какъв тип музика предлага сайтът?

Отворени сме към всички изпълнители. Тоест, нямаме намерение да въвеждаме ограничения в предлагането на различни жанрове музика – всичко, което се харесва и се търси, ще може да бъде намерено при нас.

Кои изпълнители могат да бъдат намерени в сайта?

Ъпсурт, Gravity Co., D_2, Остава, Уикеда и други. Сайтът се разраства всеки ден и в момента преговаряме и за не малки каталози с чужди изпълнители. Голяма част от продуцентите ни имат доверие.

Колко време отне създаването на сайта и каква е инвестицията в него?

Отне ни около пет месеца, за да го направим. За инвестиции точна сума не мога да кажа, само ще спомена, че става въпрос за петцифрено число. В евро. И възнамеряваме да продължим да влагаме ресурси в развитието му.

Какво трябва да направи потенциалният купувач, за да влезе и да си купи музика от сайта?

Единственото, което трябва да направи, е да се регистрира. Регистрацията е много лесна и удобна. След това потребителят може да разглежда и прослушва колкото и които песни желае, да гледа клиповете, които са с изключително качество.

Практически, ако желае, може да прослуша целия албум и тогава да реши дали да си го купи, или пък да се спре само на няколко парчета от него.

В сайта има и новини на музикална тема, интервюта с групи, чиито турнета включват участия в България. 

Има ли ограничение в достъпа до сайта?

Не, сайтът е достъпен от всяка точка на света.

Има ли технически изисквания, за да може да се прослушват песните и да се гледат клиповете?

Не, начинът на прослушване на парчетата и гледане на клиповете е много лесен. Няма никакви изисквания към потребителите. Дори и тези, които още ползват Windows 98 например, ще могат да гледат клипове и да слушат музика.

Какви преференции дава mp3.bg на самите изпълнители?

На първо място популярност и реклама. Ние, като създатели на сайта, сме изключително заинтересовани да рекламираме всяка хубава песен или видеоклип на талантлив изпълнител.

Създали сме сайта така, че да е максимално удобен както за потребителите, така и за изпълнителите. Артистите могат сами да качват своята музика, при това – абсолютно безплатно.

По този начин млади и непопулярни групи също ще могат да стигнат до аудиторията на mp3.bg.

Единственото, което трябва да направят, е да се регистрират и след това да качат музиката си. Изискването е да имат авторски права върху звукозаписа.

В началото ще е трудно да наложим този нов за България начин за купуване на онлайн музика. Но се надяваме, че както изпълнителите, така и феновете ще предпочетат да работят с нас, а не с пиратските сайтове.


Спонсорирано съдържание