Изследване: Родното фермерското сирене – с бактерии!

Антибиотици и ешерихия коли в млечните продукти от пазара
21 ное 2018 08:30, Златко Желев
60
Изследване: Родното фермерското сирене – с бактерии!
Снимка: БНР

Сирена и прясно мляко от фермерските пазари не отговарят нито на европейското, нито на българското законодателство за хигиена при храните. В част от продукцията се намира опасната бактерия ешерихия коли, която може да предизвиква диария, а в някои случаи дори смърт.

Тревожните резултати за съдържанието на фермерските продукти бяха установени при лабораторно изследване, направено от Центъра по биология на храните по поръчка на "Телеграф".

Оказва се, че не само бактерията ешерихия коли е проблемът в сирената и млякото. Два от фермерските продукти съдържат и антибиотици.

Закупени са били 8 проби млечни продукта - сирена, извара и прясно мляко. Четири от тях - от фермерските пазари пред Министерството на земеделието, храните и горите и пазара "Римска стена". Отделно са били купени продукти и от биомагазини – два вида краве сирене, козе сирене и натрошено козе сирене.

След направения микробиологичен анализ е станало ясно, че само два биопродукта отговарят както на българските, така и на европейските норми. В останалите шест – два био и всичките четири фермерски, има колиформи или ешерихия коли над нормите. Или и двете.

При някои от продуктите превишението на нормите стига до 10 000 пъти!

В изварата от краве мляко, купена от „Римската стена“, в двете фермерски сирена и във фермерското прясно мляко, купени от пазара пред МЗХГ, коли формите са над 10 000 клетки на грам при норма според родното законодателство една на грам. В двете биосирена колиформите са по-малко, но отново извън нормите – в натрошеното козе сирене са 2500 на грам, а в кравето сирене са 4000 на грам.

Но най-притеснителното е, че в три от фермерските продукти се установява опасната бактерия ешерихия коли, сочат още резултатите.

Съгласно европейския регламент допустими са до 1000 на грам. В двете фермерски сирена те обаче са 1000 на грам. А в прясното мляко – цели 9500 на грам!


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Вериги магазини преди 2 години
Във всички вериги магазини сиренето и кашкавалът са с цени17-23лв. Няма голяма разлика вцените от голямите магазини и фермерските пазари!
50
1
 
4
 
! Отговори
МОЯТА ИСТИНА преди 2 години
Само да ви кажа:
От около 2 години пазарувам млечни продукти директно от малки производители (вкл. и от фермерския пазар пред МЗХ). Продуктите ги консумиране няколко души, включително и двегодишни дете. И НИКОГА не сме имали проблеми.

Тези продукти не са с ХОМОГЕНИЗИРАНО (прочетете за хомогенизацията) и ПАСТЬОРИЗИРАНО мляко, нямат ПАЛМОВО МАСЛО И СОЯ. На вскус са по-добри (въпрос на вкус).

Само да питам: ПРОБИ ОТ 6 ВИДА СИРЕНА И КАШКАВАЛИ, КОИТО СЕ ПРЕДЛАГАТ МАСОВО КАТО БДС СТАНДАРТ ИМА ЛИ?
49
2
 
3
 
! Отговори
Ели преди 2 години
Сиреч ни съсипват бъбреците.
Нямам думи, при първи симптоми на проблеми с уриниране, жените да не се самолекуват, а стерилна урина,антибиограма, ехография.
Нямам думи, нямам думи!
48
2
 
10
 
! Отговори
jjj преди 2 години
Искате ли млечни продукти:
НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ МАГАЗИНИТЕ
НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ МАНДРИТЕ
Купувайте от бабите и дядовците - така помагате на едни измъчени от живота в България хора и получавате истински продукт!
47
0
 
10
 
! Отговори
NoName преди 2 години
хахахахахахаххахахахахах СМЯХ В ЗАЛАТА
Драги мой съграждани, НИКЪДЕ или по точно ПО НИКАКЪВ НАЧИН не може да си купите сирене или прясно/кисело мляко!!!!
Сирене = направено по стара рецепта Химия, Палново масло и Още химия. (ТОЧКА)
Мляко - Моля ви, отидете в супера, купете си мляко от щанда И СЕ ОПИТАЙТЕ ДА НАПРАВИТЕ НЕЩО ОТ НЕГО - НЕ СИРЕНЕ (ТОВА Е ФАНТАСТИКА) ОПИТАЙТЕ СЕ ДА ГО ПОДКВАСИТЕ (може и да има луди оптимисти)
Кисело мляко - Хора, БЪЛГАРИ това ако е Кисело мляко аз съм Чарли Чаплин!
46
4
 
22
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Пълни глупости. Поръчкова статия, защото хората все повече търсят продукти директно от производителите. Купувам често такива продукти и нямам никакви оплаквания. Да си гледат работа млекопреработвателите, вместо да се чудят как да затрият малките производители да вземат да помислят как да спрат да слагат *** в продуктите си.
45
0
 
3
 
! Отговори
Психодиспансер преди 2 години
До Анонимен
А то щото от мандрите няма .......;))
44
0
 
8
 
! Отговори
месара преди 2 години
някакви имена на производителите или на марките млечни продукти? или ви е забранено да ги споменавате, а народа нека се трови!?
43
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наличие на ешерихия коли означава, че има ла-на и урина в млякото. Следва логичният въпрос: за какво съществува БАБХ ?
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кашкавал си купувам от Гърция. Доскоро и от Турция, ама забраниха уж заради чумата по животните. Ама пък въпреки че нямали контролен орган като нашия БАБХ скоро си купих спанак от Турция и представете си, в него нямаше татул. А в нашия контролиран има. Такива ми ти работи.
41
2
 
20
 
! Отговори
Психодиспансер преди 2 години
Стаията е платена от Асоциацията на млекопреработвателите ;)))). Толкова е плитка цялата статия, че ти иде да се удариш с чук по коляното.....
40
3
 
29
 
! Отговори
Коча преди 2 години
Аз едно време всеки ден пих току що издоено краве мляко, още топло. За година имах 20 см. ръст 165см. - 185 см. и заякнах сериозно! Отглеждахме 1 крава, 6 овце, 8 шилета, 1 прасе и 15 кокошки!
39
0
 
12
 
! Отговори
ттт преди 2 години
Какво е това "Телеграф" бе? Прилича ми на медия. Нали имаме кос коджа ми ти БАБХ, защо разни журналисти ще правят това проучване? Телеграф могат само да напишат една статия, но не могат да отрежат ничия опашка. А БАБХ би могла да я отреже чак до шията. Ама блажено нехае!
38
0
 
24
 
! Отговори
Рембо преди 2 години
А относно "Центъра по биология на храните", едно еднолично дружество регистрирано на 6-тия етаж на панелка в Дружба, помните ли скандала с наpкoтиците в лютеницата (марка, кокурентна на една друга произвеждана от един шишкав олигарх) - т.нар. "Олеамид". Познайте, кой извърши изледването и подаде сигнала до БАБХ? Опааа :))) Знаете ли как се ловят шарани? А как се бръснат врабчета? Ако не помислете си внимателни и ще разберете, че знаете!
37
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А скачаме срещу
вносните ментета.И ние ние не сме стока.
36
1
 
24
 
! Отговори
Друг фермер преди 2 години
Мен пък ме е кеф да предлагам качествени и вкусни продукти на тези, които ги ценят. Въпрос на кеф и самосъзнание!
35
11
 
20
 
! Отговори
Фермер преди 2 години
Тия био ядящите са най големите шарани. Такъв ми е кеф са го излъжа. По са загубени и от веганите
34
0
 
24
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
На тези пазари има честни и коректни продавачи-производители. Има и прекупвачи, намерили място, на което да продават стоки от борси и гаражи с огромна надценка (нали е "домашно", все едно си гледа кравата в хола). Хора, ИЗИСКВАЙТЕ СЕРТИФИКАТИТЕ на афиширащите се за био производители... И да знаете... Домашно на пазар няма.
33
2
 
39
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 2 години
ЕЙ!! ПОСОЧЕТЕ ГИ ЯСНО КОИ СА! А не така!
Тези и тези марки- еди какво си съдържание на еди какви си коли.
Тези и тези марки са ок. Да е ясно на потребителите! Мърлячите да фалират (като няма държава, която да ги затвори!).
32
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали на Мъртво море се нарича "мъртво",защото е толкова солено,че няма никакъв живот там.
Преди да се прави кисело мляко,млякото се преварява и се убиват бактериите,а сиренето е в солена саламура,а бактерии в сол не виреят,как попадат бактерии?
Пак правите реклама на веригите или е било престояло и магазините не са го изхвърлили след срока на годност.