Путин подписа за опростено гражданство за украинци

Кремъл публикува дълъг списък кой може да се възползва
114
Путин подписа за опростено гражданство за украинци
Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин подписа днес указ за предоставяне на гражданство на страната по опростена процедура за жителите на контролираните от проруски сепаратисти региони в Източна Украйна, предаде Ройтерс.
Тези планове бяха разкритикувани от правителството в Киев и от Европейския съюз.

Кремъл публикува дълъг списък с украинци, които имат право да придобият руски паспорт по ускорена 3-месечна процедура. Сред тях са живеещите в "определени територии" в Донецка и Луганска област, които са под контрола на проруските сепаратисти.

Право на получаване на руско гражданство по опростена процедура имат и украинците, родени и постоянно пребиваващи в Крим, и намиращи се извън украинския полуостров към 18 март 2014 г., когато той бе анексиран от Руската федерация. То важи и за техните деца, съпрузи и родители, съобщи ТАСС.

Ройтерс отбелязва, че указът влиза в сила в деня на своето публикуване - т. е. днес.

Украинският проруски президент Виктор Янукович бе свален от власт след бунт през февруари 2014 г. На другия месец Русия анексира Крим, а през април същата година избухнаха бунтове в Донецка и Луганска област, в Източна Украйна.

Агенция Ройтерс е събрала доказателства, че Москва е оказала военна помощ на сепаратистите. Руските власти отричат да са предоставили материална подкрепа на бунтовниците.

Путин каза преди няколко дни, че не вижда нищо нередно в това Русия да улесни издаването на паспорти на украинците, живеещи в контролираните от сепаратистите райони.

Новата мярка бе обявена, след като комедийният актьор Володимир Зеленски бе избран миналия месец за президент на Украйна. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
Няма лошо преди 4 години
Не е зле и ние да помислим за етническите българи в Русия и Украйна. А Путин освен паспортите им гарантира и същите правила за пенсионно осигуряване както на тези, които живеят в Русия. А това за тях е даже по-важно.
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Крим не е рускиАбе, че е руски, руски е! Както Хаваите станаха американски след анексия на Хавайското кралство.Ами я си признай, че си кастриран! Това добре, няма да има носители на калпавите ти гени! Сляпа клонка на еволюцията - злобно, тъпо и вредно! Бррр!
69
3
 
8
 
! Отговори
факт преди 4 години
Ами тя каква стана сега тя: половин милион унгарци, половин милион румънци, половин милион българи, милион и половина белоруси, три милиона поляци, пет милиона гуцули и двайсет милиона руснаци с руски паспорти. Ам че то в Украйна единствен украинец ще остане евреина Зеленски
68
3
 
10
 
! Отговори
До Свещен гущер 66 преди 4 години
Какви екскурзии, какви 3000 лв, какво гладуване? Два пъти съм бил по работа в един от тези градове, не казвам в кой, запознавал съм се там със световни знаменитости, домъкнах материали и химикали за хиляди едновремешни лева, подарък от широките руски души. Едно приятелче, българин, мир на душата му, беше вицедиректор на Обединения Ядрен институт в Дубна десетилетия, участва в създаването на нови трансуранови елементи.Бил съм на църковна служба в Загорск.Във военни "городки" не съм ходил, но знам
67
7
 
13
 
! Отговори
нищо не разбирам. преди 4 години
Путин е силен държавник.Той управлява цялата военна мощ на Русия.Много ми е смешно дето американците обявиха че Путин помогнал на Тръмпда спечели изборите.Значи Путин управлява Америка...
66
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До авсТъпчо и България има право да дава паспорти на бесарабски българи ама понеже *** спомена само за Унгария и Румъния и вие руските гъзолизачи само това повтаряте от една седмица. Разликата е тази че унгарски, румънски български или какъвто и да е паспорт можеш да получиш на територията на съответната страна докато руснака който е скаран с всякакви международни закони отваря гишета на чужда неритория и започва да раздава свои паспорти като салфетки.
65
7
 
15
 
! Отговори
авс преди 4 години
значи унгария и румъния имат право да дават гражданство на украински унгарци и румънци руснаците нямат право кои сте вие да забранявате я си гледайте *** с арабите бегълци в ес това не е ваша работа
64
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В списъка за получаване на руски паспорти фигурира ли даване на руски паpцал на българските русофили по съкратена 3 минутна процедура?
63
4
 
15
 
! Отговори
А за Българи ? преди 4 години
че това нашето жалко толерастко шенгезоидно държавенце скоро ще се превърне в гето където запада ще си разтовари "бежанците" - без ток и без отопление когато спре газта през Украйна
62
9
 
7
 
! Отговори
До Гущер преди 4 години
Добре де, и да си прав - мизерия е в Русия.Путин упростил даването на руски паспорти. Който иска да го взема, нали така?
61
3
 
13
 
! Отговори
А бе преди 4 години
Сега Зеленски да подпише указ за предоставяне на украинско гражданство на руснаците и са квит,к'во пък.Дето се вика-кой каквото го влече....
60
8
 
4
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
До коментар 57Виждал си ги тези градове защото си бил на екскурзия като си събрал 3000 лв от гладуване.....Реално не би имал шанс да отидеш до тах. Не ми разправяй за военните поделения и научни институти строени през 60-те. И ние имахме такива неща които си заминаха веднага малко след демокрацията в БГ.Тоя радиотелескоп отдавна не работи поради липса на средства и разпродават частите му на латвийци за радиотелескопа РТ-32 в Ирбене
59
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Путин!
58
5
 
16
 
! Отговори
Ей до бравуса преди 4 години
Ако Путин разреши взимането на Руско гражданство, се изнасям още вчера! И те оставям да си четеш тролските глупости съвсем сам!
57
2
 
23
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Абе голяма злоба се лее. Оставете украинците сами да решат искат ли, не искат ли руски паспорт. Нали на вас нищо не предлагат, какво се напъвате.
56
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно допълнение: Всъщност указът се отнася и за граждани на Афганистан, Йемен, Ирак и Сирия.
55
22
 
8
 
! Отговори
Крим не е руски преди 4 години
Хорошо Путин. Значи се уреди въпроса. Кой има руски паспорт:куфар,гара,Сибир. Няма да има пречки за депортация.. и кастрация.
54
6
 
13
 
! Отговори
До Ей... преди 4 години
Ами да, ще загуби Лвовска област, пардон Лвув и лвувске воеводство. Към Польска! Ще загуби областта до Унгария - Ужгород и около него, заселени с маджари. Хайде в Модьор Кощаршашаг! Голяма част от Закарпатието - Буковина.Към Румъния! Одеса какво ли ще направи - там се говори руски, еврейски и български.Като навита пружина са - мълчат страшно и помнят изгорените живи в Профсъюзния дом!Възмездие ще има!Руснаците винаги говорят за братския украински народ. Укрофашистите - за лошите кацапи-москали!
53
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 58Абе GoVньо, нали точно Донецка и Луганска област са с най-силна икономика в Украйна! Нали там копаят въглища, топят метал, провери си сам какво правеха хората там за останалите в тази измислена държава! Превратаджийте започнаха да обстрелват с тежка артилерия и с "Град", избиха хиляди свои граждани! Русия трябваше да стори с Украiна това, което направи с Грузия през 2008 година! Да стигне до Киев за 4 дни, да излови бандата и да въдвори ред и мир за многострадалния братски народ.
52
7
 
19
 
! Отговори
До Свещен Гущер преди 4 години
На гущерите, ако им откъснат опашата, регенерира - израства нова. Не знам, ако им откъснеш главата, ще им израсне ли нова. Трябва да се пробва!Тази мантра за 50-те километра около Москва какъв е ужас, я разправяй другиму! Бил съм на много места и по-далеч. Знаеш ли какво представлява Серпухов или Пушчино на Оке? Какъв радиотелескоп, какви институти от световна класа има там. Или Дубна с ускорителите? Ами духовния център Загорск? Военни градчета с всички удобства. Санаториуми. Дачни селища.