Уорън Бъфет - добродушен образ, зад който се крие безмилостен бизнесмен

Милиардерът, стремящ се да остане обикновен простосмъртен
3 май 2019 21:00, Елка Василева
20
Уорън Бъфет - добродушен образ, зад който се крие безмилостен бизнесмен
Уорън Бъфет. Снимка: архив, Reuters

Легенда, икона, гуру: Уорън Бъфет има репутацията на несравним инвеститор и доказателство за това е неговото богатство, третото най-голямо в света. Самият той живее съвсем обикновен живот, информира Франс прес.

Винаги облечен в класически костюм, рязко различаващ се от цветните му вратовръзки, 88-годишният Бъфет е съумял да си изгради образа на достъпна личност благодарение на умело ръководена комуникация.

Възхищението към него се превръща в култ: десетки хиляди хора, инвестирали в неговата империя Berkshire Hathaway, отиват всяка година на традиционно поклонничество в родния му град Омаха, за да поглъщат казаното от него на общото събрание на компанията.

"Той е реалист", изтъква Дейвид Кас, професор по финанси в университета в Мериленд и автор на блог, посветен на Бъфет.

"В него има нещо, което наподобява на народен герой", посочва с усмивка Грегори Волокин, портфолио мениджър в Meeschaert Financial Services.

"Оракулът от Омаха" без колебание изтъква привързаността си към вредните храни. Яде пилешки хапки от McDonald's най-малко три пъти седмично, хрупа чипсове, взима си сладолед за десерт и поглъща по пет кена кока-кола на ден.

Продължава да живее в същата къща в Омаха, купена през 1958 година.

Бъфет е баща на три деца, има втора жена. Не е известно да проявява някакви крайности.

"Не се нуждая от шикозно облекло. Не ми е необходима изискана кухня", сподели пред Си Би Ес през 2013 година милиардерът със симпатии към демократите, който често се оплаква, че самият той не плаща достатъчно данъци.

За мнозина Уорън Бъфет символизира успеха, с който човек може да се гордее в момент, когато социалните неравенства се задълбочават и пораждат отхвърляне на най-богатите.

Той се зае да дарява по-голямата част от богатството си за благотворителност - по-специално на фондацията на своя приятел Бил Гейтс, с когото обича да играе бридж - ангажимент, последван впоследствие от много други американски милиардери.

Уорън Бъфет е роден на 30 август 1930 година в Омаха в семейство от средната класа и е най-малкият от трима братя. Бързо проявява интерес към бизнеса, след като прочита книгата "Хиляда начина да спечелите 1000 долара" ("One Thousand Ways to make $1000").

Възнамерява да се откаже от ученето, но баща му, който е парламентарист, категорично му забранява. Така на 17 години той влиза в търговското училище в Уортън, щата Пенсилвания. По-късно, след като е скъсан на изпитите за Харвард, постъпва в Колумбийския университет в Ню Йорк, където завършва с мастерска диплома по икономика през 1951 година.

Започва кариера на Уолстрийт, но основава още през 1956 година собствено инвестиционно дружество, Buffett Partnership, което през 1965 година ще слее с текстилната компания Berkshire Hathaway.

За петдесет години превръща компанията в конгломерат, оценяван на над 530 милиарда долара и става известен с финансовите си вложения в сигурни авоари.

Дейностите му са най-различни - от картини до железници, потребителски продукти, енергетика, облекло, банки, въздушен транспорт, а също и бързо хранене.

Има дялове в най-големите американски компании като Apple, JPMorgan Chase, Coca-Cola, American Express. Най-голямата му гордост е застрахователното дружество Geico, известно с талисмана си - гущер, който говори с британски акцент.

Бъфет не обръща никакво внимание на Google, Amazon, Facebook или Uber, но пък без колебание помага на големи американски компании като Goldman Sachs по време на кризата през 2008 година.

Тази негова черта на храбър рицар замалко да срине репутацията му: през 1987 година той инвестира много в банката Salomon Brothers, а четири години по-късно тя се озовава в центъра на финансов скандал.

Какви са методите му на управление? Да делегира колкото може повече власт, но запазвайки контрол върху капиталите.

Зад този добродушен образ се крие безмилостен бизнесмен. Пример за това е компанията за кетчуп Heinz, в която той е акционер от 2015 година. Ръководството на Heinz неотдавна направи масови съкращения на служители, за да запази печалбите си.


/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Уорън Бъфет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
В САЩ е пълно с такива ,които управляват "парите на другите",а у нас с такива които крадат "парите на другите.Разликата е съществена.
11
5
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Коментарите изглеждат достоверни. И все пак е по-свестен от Сорос, защото интересите му са преди всичко икономически, а не политически, т.е. не е тръгнал да подчинява нации и държави.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Религията Бъфет си има материално изражение.Влиза Бъфетчо и изкупува акции на дадена компания. След него АРМИЯ от религиозни последователи купуват и увеличават силата му. Бъфетчо цивилизовано заплашва компанията че ще излезе ако не му дадат контрол. Ако излезе, последователите му също излизат и компанията наистина страда. Иначе има папионка и е готино старче нали? Къщичката, скромен, колата, хихи. По-скоро е нещо като Пингвина от Батман в костюм на човек.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми тая статия е образа който той иска да виждаме. Не давал пари за коли, къщи, давал пари на бедните.. почти робин худ е той.В реалноста по време на кризата експлоатира правителството на САЩ заедно с банките и направи невъобразими пари. Постоянно ощетява данъкоплатеца и определено си позволява повече неща отколкото легендите МУ повеляват да мислим. В инвеститорските кръгове някои му викат "пиявицата". Ходете му се покланяйте на статуята, гарантирам че ви се смее цинично в старата си къща
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде сега ... *** сипи ярма на npaceто
7
4
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Хайде сега да паднем всички в краката му и да му нацелуваме задните части!
6
8
 
11
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Някъде бях чел...че Уорън Бъфет за разлика от много "ликвидатори" като тлъстачката Нинова...е изправял на крака компании пред фалит - и тогава ги е продавал с печалба.Късмет...нюх...кадърност...малко са като него.
5
5
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До бай ганюмного ги издигаш!...Всъщност,НЯМА "американски тип капитализъм" !!!!!!!!Капитализма е един,но БРУТАЛНОСТТА на прилагащите го е различна.
4
5
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Има нещо много знаково,но много малко осъзнавано:-Бог е създал човека с особена цел:-Да му даде СВОБОДАТА ДА ИЗБИРА.Той би могъл да направи човека по подобие на всички останали ЖИВИ същества-ПРОСТО "АВТОМАТ",програмиран за безотказно действие..Но не,дал му е невероятния шанс да има ИЗБОР!!!!..Вероятно замисъла Му е да "Отсее зърното от плявата",аз не знам и не мога да гадая.Но на всеки е дадена възможността да избира."Основните Закони" са дадени,а кой ще ги спазва и кой погазва,вече е избор
3
11
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
американския тип капитализъм е брутален но без този тертип на правене на бизнес светът щеше да е с 100-150 год назадтози който не е склонен да стига до крайности няма как да успее
2
6
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Дърт Изръчкан Бюфет фрашкан с пари...
1
6
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Питин е най благ...споко.