Сблъсъкът САЩ-Китай крие риск да разпокъса света

Дали през Германия, Централна Европа, Централна Азия?
13 май 2019 21:30, Елка Василева
138
Сблъсъкът САЩ-Китай крие риск да разпокъса света
Снимка: архив, Reuters

Отношенията между САЩ и Китай по време на управлението на президента Доналд Тръмп се превърнаха в напрегнато съперничество. Ситуация, която е твърде различна от мекия подход на западните сили досега и крие риск да разпокъса света при неясни засега разделителни линии, коментират експерти.

От търговската война до напрежението в Южнокитайско море има редица фактори, които бележат навлизането в период на силно и продължително съперничество между Китай и САЩ, посочва Алис Екман, която е експерт по проблемите на Китай във Френския институт по международни отношения (Ifri).

"В американската политика се наблюдава промяна в парадигмата със силно отражение върху двустранните отношения, които са най-важните в света, а от там и за глобалната сигурност", коментира Брахма Челаней, професор в индийския мозъчен тръст Център за политически изследвания.

Тръмп вдигна митата за китайски стоки

"От Ричард Никсън до Барак Обама, сменящите си един след друг американски президенти са помагали за оформянето на Китай като икономическа сила", припомня той пред Франс прес.

Всичко се промени с Доналд Тръмп. След като взриви многостранния ред, доминиран от западните сили от началото на следвоенния период, президентът на САЩ задейства втората фаза на геополитическата си ракета: да се противопостави на все по-победоносния Китай с ожесточена търговска война, налагайки големи мита и отбелязвайки, че помирителната политика на предишните президенти е била зловредна.

Американската промяна е дълбока и "ще продължи и след" управлението на президента Доналд Тръмп, според Челаней, защото във Вашингтон има консенсус, че предишната политика на "конструктивния ангажимент" (определение за политиката на президента Бил Клинтън - бел. ред.) към Китай се е провалила и трябва да бъде сменена с по-твърд курс.

Според Тръмп "фаталната грешка" е присъединяването на Китай към Световната търговска организация (СТО) през 2001 година", обяснява пред АФП Жан-Франсоа Ди Меглио, президент на консултантската група Asia Centre.
"През годините преди 2001-а имахме китайско ръководство, което накара САЩ и ЕС да се кажат: "нека да им дадем нещо повече от ползата от съмнението, да отворим вратата си за тях, да им дадем статут на нововъзникваща пазарна икономика" в СТО, припомня той.

"Китай възприема това като огромна победа. Именно от 2001 година търговските излишъци нарастват стремглаво, а валутните резерви на Пекин стават значителни", допълва експертът.

Към два паралелни свята

Засега политиката на Доналд Тръмп изглежда няма големи отрицателни последици за САЩ. При все това обаче тя не е лишена от рискове, като се има предвид икономическата мощ на Китай и силното разпространение на неговото световно геополитическо влияние.

"Да бъдат унижени китайците (...) означава приемниците (на Доналд Тръмп) да бъдат изправени пред огромен проблем с Китай, който не е Северна Корея, Япония, Канада, Европа или Мексико", все геополитически играчи от по-малък мащаб, които Тръмп разиграва без особени проблеми, според Ди Меглио.

И дори търговската война да не се изостри, семената на раздора са много, макар да не водят задължително до "капана на Тукидид" - понятие, въведено от американеца Греъм Алисън. Според него всяка нововъзникваща сила влиза неизбежно в конфликт в даден момент с доминиращата сила. Тази идея не предизвика ентусиазъм у експертите, анкетирани от АФП.

"В дългосрочна перспектива може да се прогнозира появата на два съперничещи си полюса", на "две различни форми на глобализация", твърди г-жа Екман, всяка от тях водена от лидера си и следващи два паралелни пътя.
"Поляризацията на международните отношения по този начин би могла да стане причина за появата на нова форма на надпревара между инфраструктурни мрежи, норми, международни институции и т. н.", твърди тя.

"Ако правите спътник в Европа за Китай, вие сте длъжни да замените всички елементи, които биха могли да послужат на американците. Представете си същото в сектора на телефонията, автомобилостроенето, в още много други сфери и пред вас се очертава разпокъсване на света, очертанията между отделни части не могат да се видят", допълва Ди Меглио. "Дали те ще минат през Германия? В Централна Европа? В Централна Азия?"

При тази схема, според г-жа Екман: "Другите страни ще могат да избират според предлагането, а изборът им ще се определя от техните политически предпочитания и икономическите им уязвими места, за да се присъединят към едната или другата от двете страни".
 

/БТА/
 


138
Още по темата: КитайСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е моя дълг е да мразя Русия и Турция ,ако българина не си мрази поробителите...
43
0
 
7
 
! Отговори
Долу Загниващия САЩ преди 1 година
Виждам, че повечето коментатори тук вечер си лягат със "Капитала" от Карл Маркс. Китай имат 350 милиарда позитивен баланс от търговията със САЩ. За ЕС не знам точно но и там става въпрос за стотици милиарди. Да не говорим, че зависят от технологиите на Запада.
42
8
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 1 година
Да мразиш и ненавиждаш ФАЩ е не само право о и дълг на всяко нормално човешко същество!Най гнуснатаа империя на злото и терора!
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Либерализмът в Латинска Америка води до масово изчезването на жени по пътя за дома.
Либерализмът у нас води до скопени мозъчно мъже, които разстрелват майките на децата си.
Либерализмът днес доведе България до 500 000 деца до 18 годишна възраст от български етнос.
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 42:
Омешването на различни сортове и породи води до ефектът на Мендел:
Силата на хибрида в 1-вото хибридно поколение, след което видът преминава в дива форма.
За справка индивидите в омешаните общества.
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Либерализма свали забрадките от жените,либерализма наложи християнската религия,либерализма направи САЩ сила номер едно
38
1
 
8
 
! Отговори
Браво на Тръмп преди 1 година
ще им разгони фамилиите на юдо-масонските глобалисти !

ще се отворят хиляди работни места в САЩ а печалбите на юдо-масонките "интернационални" корпорации ще се сринат
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като те гледам ти е трудно да пишеш на български ,ако ти е трудно спокойно си пиши на турски или руски ,че едва ли имаш акъл за китайския
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има определена зависимост като стане дебатът във форума сериозен да се появява местният уж-де-бил, който да пише за Ибане.
Или в други сайтове да се говори уж-случайно за кани-бализъм и хоп, до статията сайт за възрастни.
Моля, Сионските мъдреци, ама много ви се иска да сбъднете пророчеството на Йоан сред грешните християни!
35
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази америка на която единия надник е колкото руската минимална заплата!
34
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е лесно да водиш света към по добро,защото утрешното добро на закостинелите от старата епоха го усещат като зло.Няма нищо по добро за човека от либерализация и омешване на расите,така ще се издигнем като земляни,се неща които не разбирате
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напиши още един коментар и си сложи минусче за късмет
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като е дошъл края е добре за Европа след тях само Европа може да заеме мястото им
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със сигурност не я определям като Китай ,Русия ,Турция и разни други където 1 живее за сметка на цялото население
Между другото като събереш минималните заплати на 3 те държави гори дори не се доближават до американската
30
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30, викаш ЕС, Канада, Япония, Мексико са диктаторски режими. САЩ имат проблем със света. САЩ поеха по пътя на фашизма. Маските паднаха.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като говорим за зависимости.
Сорос и Отворено общество видяха зависимостта на жената.
Нищо против жените, но до силните на деня мъже се оказаха дами обучени от ОО или сходни структури.
Тече скандал около бившия президент, настоящия и съпругата му свързани с Фолцваген и...поста на президеншата срещу Луфтханза.
Не вярвам в случайности.
Дамата до президента е била част от екипа ма интересни структури.
28
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не си забелязал на САЩ главно диктаторските държави са им проблема
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сблъсъкът не е САЩ - Китай, а САЩ - светът. Просто янките банкрутираха и се опитват да изнудват, когото могат по старому. В момента сблъсък имат с 1/2 Южна Америка, Европейският Съюз, 3/4 Азия, Русия, "партньорите" им в Близкият Изток, че и с голяма част от Африка се сдушиха.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
26 Да бе то щото идеята на Мечо пух
"Един пояс-Един път" е нещо по различно!
25
5
 
21
 
! Отговори
Не им вярвам преди 1 година
САЩ са мошенници и нямат съюзници, а само интереси. Заплашват ЕС с мита, Русия със санкции, Китай със заплахи, Иран с унищожение, Северна Корея с ядрен холокост, Венецуела с преврат, на Турция й сринаха лирата, във Франция запалиха протести, окупирали са Германия и й се месят за Северен Поток, извиват ръцете на бедна България и на останалите държавици ("съюзници") в Източна Европа да им купуват изтребителите на безбожно скъпи цени и т.н. Долна сгaн, сбирщина приела долара/антихриста за свой Бог.