Скокът на тока и по-високата цена на пшеницата ще оскъпят насъщния

Фирми от сивия сектор доставят хляб на училища и забавачки
62
Скокът на тока и по-високата цена на пшеницата ще оскъпят насъщния
Снимка: Булфото, архив

Сивата икономика при хлебопроизводството е около 40%, твърди Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Според нея най-страшното е, че такива предприятия изпълняват обществени поръчки за хранене на деца в училища и в детски градини.

Още по темата
"Това е факт в 40% от общините", обясни тя пред БНР.

"Това са фирми, които са само регистрирани по Закона за храните, но не предоставят и не произвеждат хляб по утвърден стандарт. За да получат правото да произвеждат по този стандарт, те трябва да работят абсолютно на светло. Стандартът го предоставяме ние и контролът там е ежедневен", допълни Кукушев.
Тя каза още, че в момента средна работна заплата на най-ниско квалифицираните работещи в бранша е чисто 1000 лв., като целта е да се задържат работниците у нас.

Според Кукушева това е заплата, за която много браншове могат да мечтаят, но пък е единственият начин, за да се спре изтичането на кадри в чужбина.

"Другият акцент в тази посока е възможността за повишаване на конкуренцията между нас – това е сигурен начин и за изчистване на сивия сектор, и за подобряване на качеството", каза още тя.

Търговци на хляб и сладки очакват поредното повишаване на цената на тока да се отрази на цените и бизнесите им.

Освен това се очаква цената на пшеницата за реколта 2019 да е по-висока от предходната година.

"Повишените производствени разходи на всяко звено по веригата ще промени с посока нагоре цената на хляба. Истина е, че тол таксите и тол системата ще ударят най-силно хлебопроизводителите и сладкарите, ще оскъпят продукта. …Предложението за диференцирана ДДС ставка на хляба е дошло от нас", призна тя.
Кукушева отбеляза и проблема с кадрите в сектора и нежеланието на младите хора да се потопят в този занаят.

Освен тежкия труд, респектът към професията е уронен, отбеляза тя.

От миналата година хлебарството и сладкарството са защитени професии, според нея това е една крачка, която няма да има никакъв резултат, ако не се обвърже със задължителна реализация по професията в рамките на 3-5 години.


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
стефанов преди 1 година
Съжелявам че много късно напуснах тази васална държава. Манията са партийно величие е обсебила една не малка част от някои персони....Разсипана ЕНЕРГЕТИКА а беше прекрасна.. Никой не иска да взима отношение на тема МОНОПОЛИ ... Запомнете - те са навързани като свински черва с управляващите..... Аз плащам 37 % по-малко ток .... Здравеопазването е катастрофално .....Представяте ли си 430 болници - всичко това точи пари . При наличие на толкова техника - ТЯ ВЪРШИ РАБОТАТА на мед. кадри - краде се !
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само за сивия сектор са прави. И както е било в Османската империя и преди 1947-ма. Браншовите организации сами да си чистят бизнеса от нелоялни членове, а не да плачат на държавата да ги издържа.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ALFIETA
За да види как му осигуряваме пенсията на родителите му.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако не се обвърже със задължителна реализация по професията в рамките на 3-5 години
------
да бе , кой балъък ще се обвърже с такъв 5 год. договор в България , не останаха ахмацци да ви работят за едната славна минимална .
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 42
Как ще ти дигнат доходите? Ако някой ти го е обещал, питай го малко по-подробно и по-простичко да ти го обясни. С примери. Иначе съм гледал филми за Ю.Корея. Там са се изредили 3 диктатора. Никаква демокрация. Но не и социализъм. Работили са като роби на строежите на пътища, летища и пристанища. ИНФРАСТУКТУРА. "Ама тя не се яде".Помните мая манолова.Никъде не споменаха социални помощи? И минимална работна заплата? С корупция по-голяма от нашата. Къде са били 60-те, къде са сега?
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масово чистите заплати са 1000-1200лв.Да ги светна. А се водят на 560лв. Заради осигуровките. Пак плачат. Нали вдигаха заради горивото цените. После цените на горивото паднаха. Цените не паднаха! Работят абсолютно неефективно. Лоша организация. Искат да си върнат инвестициите за 6м. Не ползват ефективно банкови кредити. Крадат, а не ползват по предназначение еврофондовете за развитие на персонала. После реват:"няма работници". Като се състезавата по бр.любовници, палати, коли, Дубай и Малдивите
48
5
 
2
 
! Отговори
ALFIETA преди 1 година
"Чудя се как още стоите в България? Аз се изнесох преди 8 год. и не искам и да чуя думата България"

Интересно тогава защо четеш БЪЛГАРСКИ сайт за новини...
47
4
 
2
 
! Отговори
ALFIETA преди 1 година
До Анонимен
Интересно тогава защо четеш БЪЛГАРСКИ сайт за новини...
46
5
 
8
 
! Отговори
айдее преди 1 година
Минаха евроизборите и ни почнаха...Светлото европейско бъдеще- добре дошли при високите цени,джендърите, многополовите ..
45
0
 
5
 
! Отговори
Бойка Ханъма преди 1 година
бах тия 1000лв-дайте ги на нас в прованса бе.....
44
0
 
17
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Проблема не е тока или газта, а лакомията на така наречения "БГ БИЗНЕС". Направете го 10лв и да се приключва. В гърция при по висока цена на горивото и в пъти по скъп тока хляба е на същата цена, но с по-качетвеното брашно! Интересно като бадна цената на горивото защо никой не намали храните, билетите и др. стоки.
43
0
 
10
 
! Отговори
ЧИСТО преди 1 година
чисто 1000лв заплата ма това за колко дни в седмицата е и по колко часа на ден, дневна или нощна смяна? Уточнявайте сА много вА моля! Много хора мечтаят да работят по 60-70 часа на седмица, нали
42
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се как още стоите в България? Аз се изнесох преди 8 год. и не искам и да чуя думата България.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да се гласува при тия доходи вдигнете доходите и ги изравнете с тия в другите държави и може да се гласува
40
4
 
9
 
! Отговори
ШзО преди 1 година
Баш ме брига, не живея в бегето, децата ми са германци.
39
3
 
13
 
! Отговори
Инж. Ванн преди 1 година
Ами да, ако Белене не беше спряна, сега щеше да има повече ток на пазара. Благодарим ти пожарникарю!
38
1
 
17
 
! Отговори
sss преди 1 година
нали тиквата е по новините, всичко през него минава, да излезе и да каже, че се увеличава тока и водата! голям напън беше преди изборите със заводите, по 2-3 на ден... и така 3 дни, после ТИХО... и почна с увеличенията ама на цените...
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво бойко.......браво бойко.........браво бойко..................евала......машалла......
хм..............мислех си, че българина не можа да падне дотолкова (след избора на свинар за цар!!!), но явно може и по-низко!!! Браво българино!!
36
0
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Стига пищяхте,Боко каза,че има небивал ръст на икономиката и заплатите,за останалото е виновен Орешарски.
35
10
 
4
 
! Отговори
богат програмист преди 1 година
дреме ми.
аз хляб не ям.
само пържолки , синьо сирене , екзотични плодове , салати с джиджав дресинг...