Безработица ще има, въпросът е до какви нива ще се качи

Сега щяло да проличи кои са добрите стопани в бинеса
Обновена: 23 мар 2020 08:59 | 23 мар 2020 08:58, Камелия Цветанова
35
Безработица ще има, въпросът е до какви нива ще се качи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Без съмнение ще се увеличи безработицата заради извънредното положение, но въпросът е до какви нива и те да не бъдат плашещи, предупреди президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов пред bTV.

Още по темата

 
Според него, ако Законът за извънредното положение изпълни своето предназначение, ще повлияе на пазара на труда добре, но ако не го изпълни, „Господ да ни е на помощ“.

Според него сега  ще си проличи кои са „грижливите стопани“, които мислят за своите работници.

Манолов отбеляза, че освободените работници в сферата на туризма бързо ще бъдат възстановени на работа след нормализацията на ситуацията, още повече че туризмът е със сезонна заетост.

Такъв отпуск може да бъде даден само по инициатива на работника, категоричен е  Манолов.

Коментарът му беше по повод желанието на някои предприятия да пуснат своите служители в неплатен отпуск по време на извънредното положение заради коронавируса.

Президентът на КТ „Подкрепа“ отбеляза, че работодателите могат да пуснат служителите си в отпуск, но не повече от 50% от дните от полагаемия платен отдих за тази година. Могат обаче да ги пуснат в отпуск, натрупан от предни години.

Според Манолов мерките срещу спекулата в закона за извънредното положение са неприложими и ще доведат до създаването на черен пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Задуха "Вятърът на промяната", както през 1989 година.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великият бизнес всеки ден искаше нови орди работници от Изтока да нахлуят на работните му места.Нови 1 милион украинци, молдовци да работят без пари, вместо българските работници, които да искат огромни заплати.Великият бизнес вчера искаше да внесе кучо и сакато да му работи.Кога настъпи Промяната?
26
0
 
7
 
! Отговори
SS преди 4 години
Да не стане така,че от глад да умрат повече окколкото от вируса?Дано не съм прав!
25
0
 
4
 
! Отговори
Баи преди 4 години
Е логично е на завьрналите се от чужбина да не се исплащат никакви обезщетения - иначе ако останат хората на които дьржавата удьржа до сега 1/4 от приходите вьв всякакви чувани и нечувани фондове без работа и им бьде отказано полагащото се обезщетение ще настъпи гражданска воина
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какви 12 милиона туристи бе? аз като се връщам лятото понеже жена ми е чужденка и децата немат бугарищянски пасаппорти и ни пишат туристи. а не сме. идвам да си видя семейството. туристирам във франция и италия.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще пострадат тия с многото претенции, но без особени умения. Повечето нормални фирми имат ресурс 2-3м да не работят и да държат повечето работници поне на 70% от заплатата. Тия в строителството, ресторантъорството и туризма също ще го закъсат защото работят нелегално, сега няма държавата да им помага, лошото за тях е че и у чужбина е сеч. Та ще е лошо положението, дано се усетят и като мине всичко да започнат легално да си плащат всичко, така и държавата ще дръпне.
22
2
 
13
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До В.УзуновПри толкова много безработни, нито семките ще ти стигнат, нито ракията, а като гледам и пейки достатъчно няма! Тези, които са от желязо, бързо ще заминат за скрап.
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя манолов някога в живота си да е плащал поне една заплата?
20
2
 
16
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Може би не трябваше мерките срещу коронавируса, да са чак толкова строги за цялото общество. Мисля, че по-добър вариант е, личните лекари да издирят всички свои пациенти, които са в най-рисковата възрастова група и имат придружаващи заболявания. Именно към тях трябва да са насочени най-тежките и ограничаващи мерки. Ако трябва, нека им се раздадат маски и дезинфектанти, и да получават храна по домовете.
19
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С Тира прекарвах продукция за Германия Италия Франция Испания и Холандия на 25 частни предприятия които в момента не работят щото в онези държави е Мор. Кога ще заработят предприятията в тези държави само Бог знае. В момента всички работници са пуснати кой в платен кой в неплатен отпуск начело с мен. Които имат спестени някави пари ще преживеят месец два другите ще теглят заеми да преживеят после ще ги връщат. Ако изобщо им дадат банките.
18
1
 
38
 
! Отговори
fff преди 4 години
Тия дето се прибират сега в България,до момента къде си внасяха здравни-тук или в чужбина.
17
14
 
38
 
! Отговори
Безработица ли! преди 4 години
Връща се се по селата,хваща те се за мотиката и лопата.Стягате къщите и дворовете и започвате да си произвеждате сами!Като не знаете как се прави има Гугал и тук там някоя баба и дядо.Те ще ви помогнат с акъл.Работата е от вас.
16
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви обезщетения за безработица, какви 5 лева... Приемат ти документите в бюрото по труда, обаче после в НОИ - нъц, не обслужват "докато трае това положение". Когато "се нормализират нещата" , тогава щели да приемат. От умрял- писмо да чакаш. А кога реално и дали ще се изплащат- не се знае. Толкоз за грижата и помощта от държавата.
15
0
 
42
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Ти пък , ако си мислиш , че парите от туризма влизат в бюджета , значи си голям наивник. Колкото влизат и парите от контрабандата по митниците . Всичко се краде , ако нямаше милиарди за крадене , дали Бойко щеше да драпа все да е на власт или вярваш , че го прави само и само да не са лошите комунисти и да се жертва в ползи роду
14
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може и да няма безработица , ако се гътнат стотици хиляди от вируса у нас. Ама с тоя процент смъртност досега , по- скоро е в сферата на фантастиката. Както каза един ютюбър , такива кризи са за пресяване на плявата .
13
6
 
19
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
По ме притеснява работицата. Безработицата не е страшна. Семки на Михлюз пазара, по пейките на слънце и ако някой почерпи някоя ракия или кафенце. Ама зорлен да те карат да работиш е кофти.
12
4
 
38
 
! Отговори
Реалистт преди 4 години
И сега какво стана с тези дето ги осигуряваха на минималната заплата,ке взимат по 350лв пък боса да си бара .. у да не го пука..
11
13
 
31
 
! Отговори
Къньо Раданев преди 4 години
До АВЪ?Факт! Между другото, същото си мисля и за "съкратените" от хотелиерския и туристическия "бизнес" у нас. АКО си работил легално и АКО трудовият ти договор е изряден, то ти автоматично имаш правото на обезщетение (и то не малко, говорим за 6-8 месеца) от бюрото по труда. Само че истината е - в договора пише 600 лв, осигуровки на минималната РЗ, а другото под масата. И сега всичко живо ревна, защото знае, че обезтещението не им задоволява нуждите. Каквото си си забъркал, такова ще сърбаш!
10
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега щяло да проличи кои са добрите Държави с бинеса..........България на дали ще я бъде???
9
2
 
47
 
! Отговори
АВЪ? преди 4 години
До 9Аз знам защо сега се върнаха тези 200к. Защото и в чужбина не са работили и живяли легално. Иначе прочетете какви са компенсациите за работещи във Франция, Германия, Англия... Който работи законно там, няма причина точно сега да пренася вируса и тук. Изведнъж се сетиха, интересно защо! Пари от бюрото за такива НЯМА!