Кражбите на ток все по-нагли, бизнесът "представен" от хотели и кръчми

За година щетите се равняват на потреблението на три града
34
Кражбите на ток все по-нагли, бизнесът "представен" от хотели и кръчми
Снимка: БГНЕС

Все по-изобретателно се осъществяват кражбите на ток. Като бройка битовите крадци са повече, но пък от бизнеса щетите са повече, пише "24 часа". Най-често крадците от стопанския сектор са хотели, заведения и магазини.

Мъж от Карлово краде ток, като прокарва кабела през клон на лоза в двора си. Друг отоплява с краден ток оранжерията си за марихуана.

Върхът на наглостта обаче е случай, при който екип на енергоразпределителното дружество е заключен в трафопост, за да бъде осуетена проверка в хотел, който ползва ток, без да плаща.

Само за една година в България е откраднат ток, колкото е потреблението на градове като Провадия, Казанлък и Севлиево, взети заедно.

В Западна България неправомерното ползване, както елегантно се наричат кражбите, е било 34 012 мегаватчаса.

Ток, колкото биха ползвали над 43 000 домакинства, е откраднат миналата година на територията на Югоизточна България. Сметката е при месечно ползване на около 280 киловатчаса на семейство.

При “Енерго-Про” начислената електроенергия на хванати в кражба потребители за 2019 г. е 46 000 мегаватчаса, а съставените протоколи са 2600.

През 2019 г. КЕВР одобри правилата за измерване на електроенергията и в тях беше разписано правото на регулатора да определя цената за краден ток.

Комисията се съобрази с исканията на компаниите за нерегламентирано присъединяване към мрежата санкцията да е 180 дни назад, както е в повечето страни в Европа. Но при манипулации на електромерите срокът остана 90 дни.

Година по-късно дружествата отчитат увеличение на кражбите, както и по-голяма находчивост, наглост, в някои случаи и агресивност от крадците, затова настояват за законови промени.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
кой ще им даде пари?питам!кой ще ги издържа?
отговорете!позорно мълчите!
30
0
 
3
 
! Отговори
М дааа преди 1 месец
Много ясно че са стопанските потребители, аз със сметка от 10-15 лв какво и колко да открадна,
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
в самоков има огромни палати,където живеят роми,които по цял ден си седят вкъщи без да работят а само от време на време фучат с луксозните си джипове из града,за да покажат благосъстояние...не плащат ток,вода и данъци,но за сметка на това ще паднеш от лукса,в който тънат тези "бедни и безработни"роми!
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За четвъртия доставчик "бат сали енерджи пауър", осигуряващ електроенергия основно в самоков-маалатъ, мисирките нито дума не обелват.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Най-силно ме потресе

то ако е само за тока е добре,ами басейните дето имат в тези палати да не мислиш,че плащат цялата изконсумирана вода.после се чудим защо няма пари във вик дружествата.ами хотелите на мутрите-ела да видиш за какъв ужас става на въпрос.ток,вода,газ масово не се плаща!
26
2
 
7
 
! Отговори
бай мангал преди 1 месец
имам да плащам на енергото 10 000 лв.-но всичко е точно!
имам да плащам на вик 5 000 лв.-но всичко е точно!
дължа на теленор 5 000 лв за новия телефон и лаптоп,но всичко е точно!
дължа на банката 100 000 за къщата,но всичко е точно и аз продължавам да си живея на широко,защото аз съм ром аристократ и никой не може да ме пипне!
25
0
 
5
 
! Отговори
маалето преди 1 месец
ето чингенистан в действие! после що се
срамиш да се наречеш от къде си. Я ток, я някоя субсидия. Бизнес и потребители за пример! Със сигурност и по-лошо ще става!
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
точно така е богати роми с джип за 50 000 лв.паркиран пред къщата,но с неплатени сметки за ток и вода в размер на 70 000 лв.(към тази сума не включвам крадения ток,който няма как да бъде засечен).
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що занимавате цяла България със пр.ост.отиите си ? Значи може едни да са нормални, а от.качалките да беснеят ? Обаче това е до време. 😉
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам познат живее в маалата вика как ще плащам ток бе бате аз безработен каза че като идвали от енергото си затваряли очите масово крадат а за българи не ги затварят
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ***
така ли, нямаш пари да си платиш тока а имаш 5 лева днес за цигари.
я направи една проста сметка 5 умножено по 30 дни=150 лв.ето ти парите са тока и водата.
като нямаш пари да си платиш-както е в америка:отиваш в банката и теглиш кредит,като нямаш пари за кредита,идва полициата и те изхвърля заедно с парцалите!
20
2
 
13
 
! Отговори
шукар гаджо преди 1 месец
ромите са категорични,че пари за ток,вода и данъци няма да дадат и стотинка.
19
1
 
7
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
Ша крадът я.Сички крадът електрика.Га дигат цената не питат имат ли ората пари да плащат.От не дигат заплатите?Язе не разбирам иначе и я че крадъ електрика.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
така е ромите,хотелите,ресторантите и блоковете в големите жилищни комплекси в софия,пловдив,варна... а също и ултрамодерните къщи в бояна и симеоново дължат най-много пари на енергото!
масово в българия не се плащат сметките за ток!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
16 и сега с 9% ДДс ,пей сърце.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хотелите и заведенията крадат повече от ромите
15
0
 
8
 
! Отговори
картоф компиров преди 1 месец
преди няколко години самоковският кмет влади георгиев реши да интегрира ромите в махалата като им прекара легален ток.сложи на 4-5 стълба електромери и готово ромите са вече интегрирани.5-6 семейства в махалата започнаха да си плащат редовно тока,но само за 2-3 месеца.след това другите роми съседи започнаха да ги заплашват,че ако продължават да плащат ток ще бъдат изгонени от квартала.така и малкото плащащи ток спряха да го правят.вода никой никога не е плащал и никой никога няма да плаща.
14
5
 
9
 
! Отговори
ВЪН ЕРПта от БГ преди 1 месец
Крадеца вика дръжте крадеца.
13
0
 
10
 
! Отговори
klm преди 1 месец
"Най-често крадците от стопанския сектор са хотели, заведения и магазини."
За това пък на първите два им намалиха ДДС-то на 9%.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой да е видял ромеин да плаща ток и вода аз не съм