Десетки хиляди на предизборен митинг на беларуската опозиция

Лукашенко обвинява опозицията, че подклажда бунт
31 юли 2020 07:18, Елка Василева
5
Десетки хиляди на предизборен митинг на беларуската опозиция
Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди хора участваха в предизборен митинг в Минск в подкрепа на основната кандидатка на опозицията за президентските избори в Беларус на 9 август, предадоха Франс прес и ДПА.

В проявата се включиха около 34 000 привърженици на Светлана Тихановска, съобщи правозащитната организация "Вясна".

Агенциите отбелязват, че това е най-многолюдният опозиционен митинг в бившата съветска република от десетилетия.

Още по темата

Съпругът на Светлана - Сергей Тихановски, известен блогър - е един от двамата главни опоненти, които се намират в ареста и им беше отказана регистрация за изборите. Другият е Виктор Бабарико. Третият силен претендент Валерий Цепкало избяга в Русия.

По-рано вчера беларуските власти обвиниха Тихановски и още един намиращ се в ареста опозиционер, Микола Статкевич, че са искали да организират "масови бунтове" с помощта на руски "бойци", тридесет и няколко от които бяха арестувани.

Лукашенко нееднократно е обвинявал опозицията, че подклажда бунт и планира да го свали от власт с чуждестранна помощ. На митинга Тихановска отхвърли обвиненията. Тя каза, че ако победи, ще свика нови избори и ще освободи всички политически затворници.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
0
 
! Отговори
Още една фейк новина преди 3 години
По данни на опозицията в Беларус Лукашенко е сдал властта и е избягал. Очаква се да се присъедини към митингите на опозицията.
2
2
 
17
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
То по леви от масажиста на уши на правешкия овчар има ли? 80 процента от герберасите са пребоядисани комунделите и съм сигурен, че още си пазят партийните книжки за всеки случай. Номерът, че герб са демократична партия отдавна се изчерпа.
1
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво става с този свят? Всички *** директно заявяват ,,давайте ни властта''. Тея нещо трябва да са възобновили Коминтернът който Москва така настойчиво отрича да съществува вече.Навсякъде по света левите викат: ,,Никакви демократични избири,никакви Конституции,Ние искаме да сме на власт''. За пример ще ви дам България.