Сблъсъци и водни оръдия след тайната клетва на Лукашенко

ЕС и САЩ отказват да приемат президента за легитимен
24 сеп 2020 19:55, Красимир Ангелов
17

Масови протести в Беларус след клетвата по встъпване в длъжност на президента Александър Лукашенко за шести пореден мандат. Над 100 души са задържани, като има и пострадали при сблъсъци с полицията. А международната общност, включително Европейския съюз и САЩ, отказват да признаят Лукашенко за легитимен президент.

Униформените използваха водни оръдия, за да разпръснат събралите се хора. Много от тях носеха картонени корони на главите си – намек към клетвата на Лукашенко по встъпването му в шестия преден мандат. Демонстрантите скандираха "Не сме те избирали!“.

Още по темата
Самият Лукашенко отхвърли решението на редица страни да не признават неговата легитимност. "Най-странно е отношението на съседите. Съседите, които никой не си избира, но с които сме обречени да живеем заедно, да сме приятелки. Но се оказва, че не винаги е така", каза президентът на Беларус.

Лидерът на опозицията Светлана Тихановская се обърна към народа на Беларус във видеобръщение. "Тази така наречена клетва по встъпване в длъжност е, разбира се, фарс. Всъщност Лукашенко просто се пенсионира. Аз, Светлана Тихановская, съм единственият лидер, избран от беларуския народ. Нашата задача сега е да изградим заедно нов Беларус", обяви Тихановская.

Според ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел положената от Лукашенко клетва противоречи на волята на широки слоеве от беларуското население, която е изразена в нестихващите демонстрации. Съединените щати също обявиха, че не могат да смятат Лукашенко за легитимно избран президент на Беларус.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До Анонимен 2И какво по точно имат да си оправят ,освен да дръпнат по един бой на тия дето се моткат по улиците и дигат врява че протест правят
14
0
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Съгласно транс-атлантическите стандарти само *** и гуайдо са еталона за "легитимност"
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Усещам Беларус стана Венецуелла.Диктаторите печелят, Народът - в опозиция.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не е длъжен да известява *** медии в други държави. Лукашенко и китайският посланик им го нахака два ката на разните чуждестранни майданисти. Сега могат само да църкат отстрани.
11
2
 
6
 
! Отговори
видяхте ли преди 3 години
кой се рови в живота на успелите дъжави.Искат разруха за да си влагат парите там.*** аре чао.
10
8
 
2
 
! Отговори
Русофил 2 преди 3 години
Тодор Живков е по-велик от Левски, а на Румен Радев ще му построим мавзолей. Ленин ни даде кирилицата, а Сталин измисли българския език, и затова ходя с техни тениски. Путин е светец и ходи по вода, и заедно с Си Дзинпин и Ким Чен Ун се борят за демокрация и човешки права. Тее спасят света от американските и западни диктатори империалисти. Отивам да си пия хапчетата, че нещо ми се разтрепериха пръстите.
9
3
 
4
 
! Отговори
Русофил преди 3 години
Тези протести са американско дело, а Лукашенко е велик държавник и бие протестиращите, които са платени наемници. Беларус просперира във всяко отношение и германци, французи, американски се надпреварват да живеят там. В България са всенародно протести, защото народът са онези 2000 протестиращи, а Борисов, който ги оставя да буйстват, е лош диктатор, а България е по-зле от Беларус. При Бай Тошо бяхме втора сила в света след СССР, но американците ни победиха с подлост. Защото ние бяхме честни и на
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ и ЕС ще приемат за легитимен този президент, който им хариже всичките държавни заводи като Костов за жълти стотинки, като междувременно разруши селското стопанство като Филип Димитров.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестите показват демокрация. Хората имат право да протестират, а полицията има право да ги бие, ако не спазват демократичния ред и демократичния закон.
6
1
 
16
 
! Отговори
ууу преди 3 години
"Тия ако искат да се оправят, трябва да изринат и армията и полицията до най-ниските нива. Иначе са провалени." Значи, за да се "оправят", трябва да станат колония като нас? ....... Ха-ха!
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е тоя??? да казва на хората как да живеят???
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че няколко десетки хиляди не са гласували за него, не значи че останалите стотици хиляди не го подкрепят. Също като при нас, стотина мижитурчета се явяват като целия народ.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само пребиване и смазвне от бой на сороскитеГендари протестари
2
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия ако искат да се оправят, трябва да изринат и армията и полицията до най-ниските нива. Иначе са провалени.
1
2
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
нато и фащ чиба от Беларус!*** мръсни колко държави съсипахтевече с измислената ви "демокраци" аре баста!