Тестове показаха – рискът от заразяване с COVID-19 в самолет е нищожен

Трябва да пътуваш 54 часа на борда, заедно с носител на вируса
Обновена: 16 окт 2020 13:16 | 16 окт 2020 13:16, Ния Христова
26
Тестове показаха – рискът от заразяване с COVID-19 в самолет е нищожен
Снимка: Pixabay
Рискът от това пътник да се зарази с коронавирус по време на полет е много нисък. Преди няколко дни статистиката на Международната организация за въздушен транспорт (IATA) пък показа, че от началото на 2020 г. са регистрирани 44 случая на COVID-19, при които се смята, че предаването е свързано с полет. За същия период са пътували около 1,2 милиарда пътници.
 
Проучване на министерството на отбраната на САЩ показва, че в зоната, от която седнал пътник вдишва със защитна маска, само 0.003% от частиците във въздуха са заразни. Това важи дори, когато е заета всяка седалка в самолета.
 
Публикуваният в четвъртък доклад дава надежда на авиокомпаниите, които все още се опитватда се възстановят от унищожителния удар на пандемията върху бизнеса им.
 
По време на теста е симулирано, че в салона има само един заразен сред пътуващите. Измерванията са правени при седящи пътници, но не и когато има движещи се по пътеките.
 
Проучването е направено на борда на Боинг 777 на авиокомпания United Airlines.Оказало, че маските наистина помагат силно да се намали разпространението на инфекцията, когато някой се изкашля, дори ако пътникът седи до него на съседното място.
 
Около 99.99% от частиците са изкарани от салона и филтрирани в рамките на 6 минути. Бързата циркулация на въздуха, ориентираната вертикално надолу вентилация и филтриращата система на самолета помагат за това.
 
Изследването заключило, че за да зарази с COVID-19, пътник трябва да пропътува 54 часа на борда заедно с носител на вируса.
 
Проучването е продължило половин година и е включвало 300 теста в продължение на 38 часа полетно време и 45 часа изпитания на земята. Частици със същия размер са били пускани като коронавируса през салон с 42 датчика, представляващи други пътници, които е възможно да се окажат в контакт с частиците. Във всеки тест са пускани 180 милиона частици, еквивалентни на това, което биха изхвърлили във въздуха хиляди изкашляния.
 
"Рискът пътникът да се зарази с COVID-19, докато е на борда, изглежда много нисък. Само с 44 идентифицирани потенциални случая на предаване, свързано с полет, сред 1,2 милиарда пътници, това е един случай на всеки 27 милиона пътници", казват и от IATA.
 
Според данните от симулациите, климатичните системи, HEPA-филтрите и естествената бариера на облегалката на седалката, въздушният поток надолу и високата скорост на обмен на въздух намаляват ефективно риска от предаване на болести на борда. Когато към това се добави и предпазна маска, всичко това прави седенето в непосредствена близост в кабината на самолета по-безопасно от повечето други вътрешни среди, категорични са експертите.

26
Още от За да се разбираме
4 неща, които не трябва да казвате в леглото
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Starija hush преди 2 седмици
Точно в самолета през фебруари като ходих на почивка в Канкун в самолета имаше група азиатци.Бяха в задната част но поради половината празен самолет доидоха отпред при мене и легнаха да спат.Некои кашляха.След това ги гледам съштите и те в хотела отново.След три дена се събудих с много трудно и бързо дишане.Очите ми станаха червени и кашлица но може от леда.Прибрах се след 12 дена но на летиштето немаше тия проверки късмет.И след 3 дена ужас по летиштата.
24
1
 
2
 
! Отговори
Starija hush преди 2 седмици
Па заразата почна от китаиски реис.Неколко души се заразахиха в различни места на реиса в предната и задната част наи много а до болния в средата само двама показваха им местата.Това е лъжа за да не фалират компаните.
23
0
 
0
 
! Отговори
1000 преди 2 седмици
Какъв карт-бланш? Болните със симптоми не се допускат в самолетите. На летищата се мери температурата. Кашлицата и кихането трудно ще ги скриеш.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега заради такива публикации безсрамниците които пътуват болни ще се увеличат още повече.
Като си болен имаш морален дълг да седиш на карантина докато оздравееш, но имаше един куп дегенерати които болни пътуваха без да им пука за живота и здравето на останалите пътници.
Сега им давате карт бланш да го правят с чиста съвест.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Къде е проблемът?
Как да вярва човек в днешно време на подобни информации?
ИАТА е организация която е с директен интерес хората да летят със самолети.
20
0
 
1
 
! Отговори
мисъл преди 2 седмици
Преди една седмица прекарах общо 10 часа в рамките на два полета. Досега нищо. Хората, които бяха на съседни седалки бяха предимно семейства. Повечето от останалите бяха поне през една седалка.Като пуснеш да ти *** от вентилацията пред лицето, вероятността да налапаш вирус е малка.
19
1
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Айде народе - скачайте по самолетите!

Проучили били, ама върху някакви кукли.
18
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 2 седмици
До Анонимен

Божинката им дава акъл просто... :)
17
2
 
3
 
! Отговори
мхм преди 2 седмици
Прочетете сайта на IATA, статистиката показва, че само 1 на 27 милиона се заразява!
16
1
 
2
 
! Отговори
мхм преди 2 седмици
Прочетете сайта на IATA, статистиката показва, че само 1 на 27 милиона се заразява!
15
1
 
3
 
! Отговори
ууу преди 2 седмици
За да не си загубят печалбите компаниите.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Но пък да ти казнат на летището с корона е значителен
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В заведение е трудно да хванеш корона, в самолет, в дискотека, но видиш ли в училище и на работа е най-застрашително?!
12
1
 
17
 
! Отговори
Мими преди 2 седмици
Колко много лъжи в името не на живота,а на едни пари!!!
11
0
 
18
 
! Отговори
Смях преди 2 седмици
Иначе в метрото е супер заразно да пътуваш 15 мин.
Смях в залата е всичко и театрото продължава.
Да не говорим, че откривателят на PCR теста е казал че това не е сигурно диагностично средство и не препроръчва да се ползва за диагностика, т.к. точността му е около 40% и то за всички видове корона вирусим, а не конкретно за SARS. Ето защо има безсимптомни "болни". А тука се приема за 100% достоверен и моментално си обявен за прокажен.
10
2
 
1
 
! Отговори
славянин преди 2 седмици
Според американската агенция CDC, подчинена на тамошното министерство на здравеопазването, малко над 70% от заразените и болни от този ковид са хора използващи предпазни маски! Предпазни в този случай - в кавички!
9
3
 
5
 
! Отговори
Заразно Зло:Бергамо2 преди 2 седмици
в самолета дето сте като сардини в консервена кутия - заразяване невъзможно?!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В магазин с маска, в ресторант без маска обяснете ми!
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Черешката на кошчетата иь София е топ пепелникът, откъдето всичките фасове и пепелта озлитат във всички посоки и по главите и т. н. на хората ПО ВСЯКО ВРЕМЕ. Умникът автор да върне хонорара, моля!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А когато някой без маска на улицата или на пейка в парка и по спирки кашля редовно през глава?
Някой да е видял да се дезинфекцират пейките по спирките?
А кошчетата за от пад ъци са ужас и безумие за много пари. Дали след 50 години ще ги сменят с нещо умно?