150 известни кипърци подкрепиха обединение на Кипър

Идеята е за двуобщностна двузонална федерация
8 апр 2021 06:00, Елка Василева
8
150 известни кипърци подкрепиха обединение на Кипър
Снимка: архив, БГНЕС

150 известни кипърци от различни социални и политически среди - общественици, политици, икономисти, бизнесмени, творци, подписаха петиция в подкрепа на федералното обединение на страната.

Апелът бе адресиран до президента Никос Анастасиадис в навечерието на ключовата петстранна неформална среща по Кипърския въпрос под егидата на ООН, която ще се проведе на 27-29 април в Женева, предаде БНР.

Кипър е разделен на две части, след като Турция нахлу и окупира северната една трета от острова през 1974 г. в отговор на вдъхновен от Гърция преврат.

Сред подписалите петицията са носителят на Нобелова награда за икономика проф. Христофорос Писаридис, бившият президент Георгиос Василиу, бившият кипърски еврокомисар Андрула Василиу, министри от различни правителства, експерти с международна известност.

Те подкрепят федерално обединение на Кипър като единствен път за развитието му.

Според тях без решение на Кипърския въпрос има реална опасност страната да бъде разделена за постоянно, окупираната северна част да бъде трансформирана в турски протекторат, а свободните зони да имат сухопътна граница с Турция с голям риск в бъдеще целият Кипър да попадне в нейните ръце.

Също така без решение на кипърския проблем има видима опасност Република Кипър да не може да използва природните богатства в своята изключителна икономическа зона, се казва в документа.

Подписалите петицията призовават президента Никос Анастасиадис да предотврати тази катастрофа за страната, като направи необходимото за постигането на споразумение за превръщането на Кипър в двуобщностна двузонална федерация с политическо равенство и ефективно участие в управлението на двете общности, както предвиждат резолюциите на ООН.

Проучване на общественото мнение, проведено от Кипърския университет, показва, че 80% от анкетираните подкрепят обединението на страната.

След 3 седмици в Женева ще се проведе неформална петстранна среща, свикана от ООН, с участието на лидерите на кипърските гърци и на кипърските турци, и представители на трите страни-гаранти Гърция, Турция и Великобритания.

Целта е да се види дали има обща основа за възобновяване на преговорите по Кипърския въпрос, които бяха прекратени през юли 2017 г.

Петицията е отворена за подпис от всички граждани на Кипър.


8
Още от САЩ
Как едно американско семейство си купи къща в Италия онлайн "на сляпо"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Беше. проведен референдум за обединение на Кипър ха познайте кои ги отхвърлиха ами турците казаха с абсолютно мнозинство да за обединението а гърците гласуваха не и казаха че в Кипър живеят само гърци
4
5
 
8
 
! Отговори
Европейският джендър преди 1 седмица
за Кипър всичко ще направи, но ако стане напечено в България, никой няма да си мръдне пръста! България е навряна в девета глуха, т.е., в калта, защото шарани си избираме за управници!
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще се обедини, когато турция върне откраднатите територии или гърците не си ги вземат.
Другото са турски шашми.
2
6
 
7
 
! Отговори
мишо бирочето преди 1 седмица
150 гърчинга искат да си вземат земичките. двуобщностна двузонална федерална държава не звучи много на обединение. ама върнете на българия северна гърция и ще ви подкрепим.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И това означава, че автоматично турската част на Кипър ще стане член на ЕС? Не е обмислено нещо както трябва...