Украйна иска помощ от НАТО, за да няма война с Русия

Киев: Русия да разбере, че Украйна е част от западния свят
13 апр 2021 14:11, Елка Василева
176
Украйна иска помощ от НАТО, за да няма война с Русия
Снимка: БГНЕС

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба призова днес НАТО да помогне на неговата страна, за да се избегне война с Русия. Кулеба отправи този призив на съвместна пресконференция с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг преди днешното извънредно заседание на комисията НАТО-Украйна.

В последните седмици наблюдаваме струпване на хиляди руски военни до украинските граници, заяви Столтенберг. Действията на Русия са неоснователни, необясними и дълбоко тревожни. Русия трябва да престане с нагнетяването на напрежение незабавно и да се изтегли от Украйна, добави той.

Още по темата

Столтенберг призова Москва да спазва международните си задължения и добави, че само Киев и държавите от НАТО могат да имат думата за присъединяването на Украйна към алианса. Русия се опитва да възстанови сферите на влияние, а ние очакваме този похват да остане в миналото, допълни той.

Кулеба посочи, че в последните дни се чуват открити заплахи от Русия за война с неговата страна. Той предупреди, че Русия ще плати цена, ако обстановката се влоши допълнително. По неговите думи санкциите, наложени на Москва след събитията от 2014 г., са пресекли намеренията Русия да откъсне половината територия на Украйна и да обяви заграбеното за "нова държава".

Не искаме война, не подготвяме нападение, разчитаме на дипломатическите възможности за уреждане на конфликти, поясни Кулеба.

Русия трябва да разбере, че Украйна е част от западния свят и Западът няма да й позволи да откъсне Украйна, добави той. Украинският министър призова за допълнителни санкции срещу Русия и за пряка военна помощ.

Цената за предотвратяването на война ще бъде по-малка от допускането на война, заяви Кулеба. Не изключвам нищо при обсъждането на възможните руски действия, допълни той. По неговите думи присъединяването на Украйна към НАТО е само въпрос на време.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още по темата: войнаУкрайнанатоРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Войските на НАТО завладяха Украйна и стигнаха до Крим.
141
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще пращаме ли войски на Източния фронт?Правителството мълчи.Мълчанието е знак на съгласие.
140
3
 
5
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Всички си спомнят,или забравихте как това артистче Зеленски в началото обещаваше мир сближение с Русия и приятелски отношения...И какво стана? - поредния продажник!
139
0
 
5
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 години
До Анонимен 148: Не ме другаросвай (пак по опорката). Чети какво съм написал. Тогава, когато се нарушават личната свобода и гражданските права на голяма етническа група, както това става в Украйна, тези хора трябва да имат право най-малкото на автономия, а когато не им се дава, трябва да имат право да се отделят. Така Косово се отдели от Сърбия. Населението на Родопите има всички граждански права както всички останали в България. Нямат причина да искат нито автономия нито отделяне. Нещо неясно?
138
3
 
4
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 години
До Анонимен: Пак ли по опорната точка за "русофилите"? От Родопите ще оправяме конфликта в Украйна. Да, сигурно има такива деца в Родопите, които не могат да говорят добре български, но кой е виновен за това? Трябва да си погледнем образователната система.Не че има връзка с темата.
137
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Малко за политика"В Родопите се говори български, това е официалният език и всички деца го учат в училище."Явно никога не си бил в Родопите. Населението МАСОВО не може да говори добре български, да не говорим да пише. Сърбия за 100 години намали българската диаспора от 110 хиляди на 15 хиляди с "позволенията".Русофилите одобрявате ВСИЧКО, което изтрива българската култура, дали ще е посредством одобрение на претапянето ни в България или мълчание за изличаването ни другаде!
136
2
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 години
До Анонимен 139: "Значи това, че в Родопите вече не се говори български не е проблем и няма да им нарушаваме личната свобода, иначе Ердо ще "ни дойде на гости"?В Родопите се говори български, това е официалният език и всички деца го учат в училище. Но не можем да забраним да се ползва и т.н. "майчин" език. Ние самите нали искаме същото от Сърбия?Германия и Франция не искат конфликт с Русия. Русия също не го иска - ЕС им е важен търговски партньор. Но за САЩ конфликтът е манна небесна.
135
0
 
4
 
! Отговори
от текста преди 3 години
"Русия трябва да разбере, че Украйна е част от ИГРАТА на западния свят и Западът няма да й позволи да живее мирно с Украйна"True!
134
1
 
15
 
! Отговори
Тия нема се научат! преди 3 години
Уркаинците последния път като искаха да предостяват военоморска база на НАТО - изгубиха целия Крим!Сега пак ли ще пробват?
133
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Русофобите дискретно замълчават как точно при сключване на Ньойския договор Англия е искала България да бъде унищожена и да се остави мисля Бургаска област като самостоятелна, Франция одобрително е мълчала и чакала да види какво става. НЕ КАЗВАМ, ЧЕ РУСИЯ Е МНОГО ДОБРА, ПРОСТО МИСЛЯ, ГРАЧЕНЕТО СРЕЩУ НЕЯ Е ПРЕУВЕЛИЧЕНО, КАКТО И ВЪЗХИЩЕНИЕТО ОТ НЕЯ.
132
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Според мен и двете страни трябва да се спрат с дрънкането на оръжие, а руснаците да се борят за автономия, понеже са действително много там. Навсякъде по света има подобни случаи, защото не сме дорасли да живеем заедно, а се делим било то по религия дори и по пол кой по-велик и кой по-прав, всеки иска да се самоопределя, има много сол да изядем докато нещата се оправят.
131
1
 
6
 
! Отговори
Бай Петко преди 3 години
Късно е чадо войските са разгънати мандалото лопна
130
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Малко за политика"Ако така им нарушавахме личната свобода, както това прави Киев за рускоезичното население на Донецк и Луганск, щяха да имат право."Значи това, че в Родопите вече не се говори български не е проблем и няма да им нарушаваме личната свобода, иначе Ердо ще "ни дойде на гости"?Русофилите нямате нищо против да ви управлява етническа партия, и скоро не една?Та, за какви "джендари" ми говорите, като вие активно поощрявате претопяването на българската култура!
129
3
 
10
 
! Отговори
Великите Урки! преди 3 години
Преди три седмици се правеха все едно могат да маршируват с победен парад на Червения площад, а като руснаците си разместиха войските, урките с диво *** хукнаха накъм нато!Иначе са голямата работа!
128
2
 
7
 
! Отговори
Мъпет шоу преди 3 години
Урките се наскачаха - сега заемите им секнаха и търсят спонсори както могат!
127
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До малко за политика - ти да искаш за половин милион и малко отгоре да им даваме половин България? А може и да искаш, ама няяяяяма, а някои отвъд океана са виновни да отцепване и създаване на държавички, от които има просто някаква изгода, и пет пари не дава ни за права, ни за нищо! Да, наистина империите не бръснат никого и си гледат интересите, а такива като нас гледат техните!
126
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Тезата как сме хранели двеста милиона е от смешна по-смешна. А за отцепване на Българи - турците са около 660 хил. по официални данни, не ги сравнявайте с 15 милиона руснаци. Не защитавам Русия, както си въобразявате, а казвам, че никоя империя не е света вода, всички без изключение грабят и не ги интересува нищо друго, прикривайки се зад сладки приказки. Нищо не казвате за безкрайните колонии на другите империи, то и ние всъщност сме били такава. Не сме били под робство, това е унизително.
125
2
 
6
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 години
До Анонимен "А ако утре "населението" в Родопите, Разград и т.н. "реши" да се присъедини към Турция те имат ли това "право"?Ако така им нарушавахме личната свобода, както това прави Киев за рускоезичното население на Донецк и Луганск, щяха да имат право. И затова не трябва да вървим по пътя на украинските националисти.
124
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 130Това е хубаво, че разбираш, че всяка империя си гледа интереса, но ти не си ли българин и не би ли трябвало да си гледаш първо твоя, а не да оправдаваш империята, която ти извива ръцете, нищо, че е хиляди пъти по-богата и силна?
123
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 130Нещо си се объркал, другарю, България изнасяше без пари безценна хранителна продукция за Русия. Срещу това получаваше гориво, за което руснаците не си мърдат пръста да го "произвеждат".