Беларус позволи на отклонения самолет да излети

Не е ясно дали всички 170 пътници са на борда
23 май 2021 22:25, Нели Христова
52
Беларус позволи на отклонения самолет да излети
Снимка: БГНЕС

Беларуските власти позволиха на пътническия самолет, който бе отклонен следобед към летището в Минск по фалшив сигнал за заплаха, да излети към първоначалната си дестинация - Вилнюс, съобщи Ройтерс.

Това бе обявено преди по-малко от час като "голяма новина" от еврокомисаря по транспорта Адина Вълян.

Не е ясно обаче дали всички 170 пътници са на борда, както настояха по-рано председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Беларуските власти обявиха, че са задържали пътувалия на самолета опозиционен активист Роман Протасевич, но по-късно изтриха съобщението в "Телеграм", допълва Франс прес.

Полският премиер Матеуш Моравецки призова останалите европейски лидери да подкрепят допълнителни санкции срещу Александър Лукашенко на утрешното си съвещание.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също се изказа за засилване на натиска върху Минск.

Литовският президент Гитанас Науседа поиска от НАТО да реагира, за да не допусне повтаряне на случаи като днешния.

От централата на Алианса нарекоха принудителното кацане на самолета на Ryanair в Минск "сериозен и опасен инцидент", който изисква международно разследване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вадете Беларус от международната система за разплащания SWIFT и да приключва цирка. Няма какво да ги бавите-----Не работят мерките на икономическия убиец, чакали, макали...Направо какви SWIFT-ове, директно им пращайте 3-та мярка - армията. Влизайте смело както в Ирак, Либия и доста други страни, където не мина номера с фаза 1 и 2 и се приложи фаза 3, а именно военна операция, без разрешение на ООН. Но с Беларус има 2 проблема - няма нефт и страната е член на Договора за колективна безопасност
24
0
 
0
 
! Отговори
Питайте пътниците! преди 2 години
Поне една четвърт от цените на самолетните билети се формира от разходи, свързани със сигурността на полетите. Хората плащат скъпи билети и преди да ги допуснат да се качат на борда на самолета преминават унизителни, но неизбежни процедури на проверка. Затова не бива да има толерантност към лица, които вече качили се на борда на самолета, си позволяват с поведението си да застрашават сигурността на полета и живота на останалите пътници, както и на екипажа на самолета.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не на отклонения, а на отклонилия се. Отклонил се е, защото е поискал кацане заради сигнал за бомба. Отклонен щеше да бъде, ако до него бяха цъфнали 2 изтребителя и да го приземят. Невооооолна грешка на езика, предполагаме. Но нека внесем уточнение, иначе остава съмнение за липса на обективност и безпристрастност, че и за нещо друго....... защото, както вече се знае, ценностите на 21 век, масово налагани и изповядвани, демократичните ценности - никой нищо не прави заради 1 хубави очи.
22
8
 
3
 
! Отговори
БЕС преди 2 години
БГ СЕ НАПЪЛНИ С РУСНАЦИ.И СЕГА ПИШАТ ЛИ ПИШАТ ПО ФОРУМИТЕ.СКОРО ЩЕ ИМАТ КМЕТОВЕ ПО МОРЕТО.ЗАТОВА ГЛУПАВОТЕ НАРОДИ ЖИВЕЯТ ЛОШО И СЛУГУВАТ.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Само не разбрах защо нашичката Захариева се разпищя като приклещена?"--------------------Има логично обяснение. Наскоро Бацко унищожи разузнавателен отановски дрон в своето въздушно пространство и ЕЕсовската Зона се нуждаеше от повод за отговор.
20
4
 
8
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Самолетът е излетял без един съвсем "независим" и "безплатно" работещ срещу държавата си журналист.
19
5
 
7
 
! Отговори
Diabolo преди 2 години
Самолета е излетял, ама Протесавич е срещнал хубава беларуса жена и решил да остане да живее в Минск...
18
8
 
8
 
! Отговори
Какво толкова? преди 2 години
Ако някой подаде по телефона фалшив сигнал за бомба, например, в някое училище, обикновено го издирват и ако го хванат му търсят отговорност. Едва ли е по-малка отговорността на пътник, който заявява и то по време на полет, че на борда на самолет има бомба. Питали ли са пътниците на приземения самолет дали искат да продължат полета си към Вилнюс заедно с оня, заради когото самолетът им е кацнал извънредно в Минск?
17
3
 
8
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
От SWIFT завиха че просто са комуникационен канал и политиката няма значение за тях. Кеф ти Евросъюз, кеф ти Русия. Това е.
16
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
беларуското кгб се оказа по умно от колкото ни казвахте
15
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марш русофилите и предателите в Сибир!
14
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама как, по сталински трябва списъци и който говори лошо срещу Сашко, пише лошо срещу него или даже има лоша мисъл за него - разстрел! Може би така ще е най-добре и даже спокойствие ще настъпи. Направо Цар да го провъзгласят и династия да си направи. Вообще някой да мисли самостоятелно не трябва да се позволява, това е диверсия и саботаж. Само каквото ти кажат отгоре, само то е правилно. Вообще хората е бъдат едно нищо, за по-лесно, може и номерца да им дадат. Идилия.
13
22
 
21
 
! Отговори
православен патриот преди 2 години
Саша Лукашенко е голям лидер !!!!! Затова е трън в очите на атлантиците !!!!!
12
24
 
28
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 2 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
11
20
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вадете Беларус от международната система за разплащания SWIFT и да приключва цирка. Няма какво да ги бавите
10
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеН 13Глупости. На Берлинския конгре представители на Англия дори заявяват, че ще направят всичко по силите си да предотвратят появяването на нова и силна славянска държава на Балканите.
9
15
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 11/И ЦАРСКА РУСИЯ НЕ Е ИСКАЛА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОСВОБОДИ! ЦЕЛТА И Е БИЛА ДА СТИГНЕ ДО ПРОЛИВИТЕ, А НИЕ СМЕ БИЛИ ПО ПЪТ
8
24
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради Запада сме стоели в робство столетия. Той не искал България да се освободи.
7
7
 
29
 
! Отговори
За други може, а? преди 2 години
През 2013 г. самолетът с тогавашния президент на Боливия Ево Моралес беше принуден най-безочливо да кацне във Виена, защото големият бял господар подозирал, че с него можело да е и Едуард Сноудън. Трябваше да е страшен дипломатически скандал, ама щом е от правилните хора - карай да върви, заметоха гуаното под килима.А сега - вряс-вряс, ква-ква, още санкции. Демокрацията и международното право са за избрани, както е известно отдавна. Другите духат супата.
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисли си, че още е министър и по герберски навик се обади, без никой да я пита. Тренира за четвъртия мандат на диктатора Карабас Барабас.