ЅЌЅ с прогноза: »нфлаци€та в кра€ на година може да надхвърли 15%

ќсновна рол€ за това има поскъпването на храните и напитките
174
ЅЌЅ с прогноза: »нфлаци€та в кра€ на година може да надхвърли 15%
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

»нфлаци€та в кра€ на годината може да достигне 15,2%, като веро€тността за това е 60%, посочват от ЅЌЅ в новата си макроикономическа прогноза. —поред базисни€ сценарий на прогнозата на ÷ентралната банка инфлаци€та в кра€ на годината ще бъде 9,6%, но има много гол€ма веро€тност да е значително по-висока, като основна рол€ за това ще имат цените на ток, газ и петрол, пише "“руд".

ѕреходът към въглеродна неутралност в държавите от ≈— и за€вените намерени€ на тези страни да намал€т зависимостта си от внос на енергоизточници от –уси€ вод€т до висока степен на несигурност пред прогнозата за инфлаци€та, посочват експертите от ЅЌЅ. —поред ÷ентралната банка храните и енергийните продукти ще имат най-гол€ма рол€ за високата инфлаци€.

ѕрогнозата на ЅЌЅ е заплатите през 2022 г. да нараснат с 9,6% в резултат от по-високата инфлаци€ и задълбочаващи€т се недостиг на работна ръка. Ќо дори и при базови€ сценарий инфлаци€та ще бъде колкото е ръста на заплатите, тоест н€ма да станем по-богати. ј при по-висока инфлаци€ от 15,2% реално т€ ще из€де ръста на заплатите и ще станем по-бедни през насто€щата година.

Ѕазисни€т сценарий на ЅЌЅ предвижда ръстът на Ѕрутни€т вътрешен продукт (Ѕ¬ѕ) на страната през 2022 г. да се забави до 2,1%, при очакван ръст от 3,7% в предишната прогноза от декември.

ѕо-малки€т ръст на икономиката ще се дължи на по-малко увеличение на потреблението и на свиване на износа, посочват експертите.

—ъществен риск пред прогнозата на ЅЌЅ произтича от възможното по-бавно усво€ване на средства по европейските програми и изпълнение на инвестиционните проекти от ѕлана за възстанов€ване и устойчивост, пише в анализа на ÷ентралната банка. ѕо отношение на прогнозата за инфлаци€та съществуват рискове за по-силно нарастване на цените спр€мо базисни€ сценарий. “ези рискове са свързани главно с повишение на цените на суровините на международните пазари спр€мо заложените в текущата прогноза, посочват от ЅЌЅ. ƒруги рискове произтичат от възможни промени в регулираните цени на електроенерги€та, ¬и  услугите и топлинната енерги€ за битови потребители с оглед на същественото поскъпване на енергоизточниците, което все още не е отразено в тези цени.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


174
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
127
0
 
2
 
! ќтговори
Ќови€ шеф ба ЅЌЅ преди 2 години
 во ревете бе сел€ци!—€ ще ви вземем и долните *** ама първо ще ви продадем кредити с 50 процентава лихва та да видим дали ще правите опашки за почивки към √ърци€ да ми развал€те кефа!
126
2
 
2
 
! ќтговори
хахаххаааааа........ преди 2 години
 аква криза? Ќай-важното за Ѕългари€ е ≈— и Ќј“ќ
125
1
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ѕравителството се справ€ много по-добре от предишното, при това в момент, когато криза след криза заливат държавата от вън и отвътре!
124
1
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
15 % инфлаци€?!?... ќбъркали сте се нещо - с календара. 1 април мина преди десетина дни.
123
0
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
»нфлаци€та в кра€ на годината щ€ла да е 15%. “и€ предвиждат оттук насетне да има намал€ване на цените ли?!? ўото сега е над 50 %, за да стигне 15% тр€бва да върви осезаемо надолу. »ли ни взимат съвсем за канарчета
122
1
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
15% е премината бариера, но добре че в кошницата за изчисление има и пиано
121
1
 
10
 
! ќтговори
¬оенен брокер преди 2 години
ќбщо взето вече нормален българин не може да си купи дори и мухл€съл панел с две стаички в краен квартал на столицата-120 000 ≈.“ака младите ще напускат не само селата и малките градове ,но вече и —офи€ в посока ≈— .»мотите се изкупуват вече от фирми и бандити само ,а да и политици .»“ тата все още могат да плащат висока ипотека,но скоро ще вкарат 150 хил€ди бангладешци ,индийци и от други плодовити нации и заплатите ще паднат ....
120
2
 
7
 
! ќтговори
Ќафарфорий преди 2 години
ћасово се изсипва храна от складовете ,хвърл€т се хил€ди тонове гран€сало олио и милиони тонове плодове и зеленчуци.≈дин картел държи 62% от храната на —вета и сега иска да прави мангизи ,а и да съждаде изкуствен глад.¬ ≈— ще сме добре ,но стотици милиони ще умират от глад по —вета.—амо тр€бва да заздравим границите ,че ще има по 1-2 милиона опита за пресичане на ден.ƒори цели банди с тежки оръжи€ ще щурмуват границите ...
119
6
 
7
 
! ќтговори
ƒокараха го ! преди 2 години
ƒааа! ѕросто  иро и  окорчо изхарчиха всичко спестено от Ѕорисов и докараха –езерва до минимума ! ¬ече останаха само спестените пари на българите в банките ! —поко, скоро и т€х ще вземат - просто е - като при ¬иденов ! »ма 65 милиарда в банките - пишете ги бегали ! ≈еее, искахте пром€на ? јми, ще има - в джобовете ни ще има пром€на - ще са пълни с въздух от задни€ отвор на  окорчо !
118
0
 
10
 
! ќтговори
 1ƒ преди 2 години
√ол€ма игра с теа лихви,държиш си парите -спест€ваш да купиш нещо кеш ,а отрицателната лихва и инфлаци€та ти ги из€ждат и все пестиш оти се качват цените.“огава купуваш с кредит и плащаш лихви на лихвите и пак н€ма мърдане от схемата .¬ръщане към фиксиран златен стандарт както беше преди да убиете  енеди.
117
0
 
17
 
! ќтговори
’о,хо,хо! преди 2 години
Ѕанкери със заплати по 100 000 лв. + бонуси от още толкова "прогнозират" инфлаци€ 15 % !!! “ова ако не е цинизъм ! ќлиото поскъпна 5 пъти ( 500 $) , бензина поскъпна 150 % , газта поскъпна 400 % , тока поскъпна 300 % ,хл€ба - 150 % ..... и наглеците дебелосерци от ЅЌЅ ни лъжат за 15 % инфлаци€ ! Ќаглост, цинизъм.....! ћамка ви ....!!!!
116
1
 
12
 
! ќтговори
ѕиле филе на 15,49лв преди 2 години
ќт 9:50 лв. ƒано да стане 15% инфлаци€, щото сега е 50-60%.
115
1
 
5
 
! ќтговори
... преди 2 години
“ова е добра новина ако към кра€ на годината падне до 15%. „е сега е в пъти повече
114
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ƒо јнонимен Ќе обвин€вайте президента за кабинета  ирчо- окорчо. “ой е дело на —јў, по-конкретно на ’еро ћустафа. ƒвамата харвардци за всичко слушат —јў - и за —еверна ћакедони€, и за отношението ни към войната в ”крайна, и за енергийната политика, където тепърва ще плащаме скъпо-прескъпо, «а премиера н€мам думи, но начело на отговорни министерства : ћ≈, ћ¬н–, ћ , ћ––Ѕ, ћ“р, ћ«’√, ћ“—ѕ той постави неподход€щи и/или некадърни хора, с които необвръзка на бюджета от пор€дъка на 15-20% е гарантирана
113
0
 
2
 
! ќтговори
 раси преди 2 години
***,банка не дава прогнози!’ора прав€т прогнози! ќ… или  ќ»?
112
0
 
8
 
! ќтговори
«аблуждаващ данни преди 2 години
"ў€ла към кра€ на годината..."— други думи понасто€щем е по-малка,което не е така. я другари и господа,които сте направили тези прогнози,влезте в н€кой магазин и направете тази сметка,ко€то прави народа плащайки на касата закупеното.Ѕрутален скок на основните хранителни продукти,над 25%.Ќо вие както винаги броите кон€ с кокошката заедно,храната с консумативите.ƒа,плащаме ме ги така,но едното е посто€нен неотменим разход(не може без храна),а другото е подлежащо на отлагане,ако не умрем от глад.
111
0
 
7
 
! ќтговори
÷ преди 2 години
¬ Ѕългари€ н€ма истински десни партии, защото н€ма социална база за т€х. »ма едни лозунги, необосновани, че н€кой представл€ва д€сни интереси, които не отговар€т на истината.  ъде са д€сните българи, чиито интереси тр€бва да бъдат представл€вани от д€сни партии. Ќ€ма ги. ѕримера не е валиден. Ќ€ма хил€да евро на сметка ти. “ова е д€сно мислене.
110
7
 
3
 
! ќтговори
ƒо ÷ преди 2 години
Ќапример Ѕългари€. —лед 1989 година управл€ват само десни партии, вкл. и Ѕ—ѕ като най-д€сната от т€х.
109
1
 
2
 
! ќтговори
÷ преди 2 години
јко ми дадеш един убедителен практически пример веднага ще ти преведа хил€да лева на банковата ти сметка.
108
4
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
»кономиката винаги се е изграждала от хората леви разбирани€. ƒесните изграждат икономика тип бананова република.