Съосновател на OneCoin получи 20 години зад решетките в САЩ

Грийнууд е основал и ръководил компанията заедно с Ружа Игнатова
13 сеп 2023 09:09, Нели Христова
9
Съосновател на OneCoin получи 20 години зад решетките в САЩ
Снимка: БГНЕС

Осъденият Себастиан Карл Грийнууд е влязъл в сговор с други лица, включително с така наречената "криптокралица" Ружа Игнатова, която сега е в списъка на 10-те най-издирвани лица на ФБР, предаде Би Би Си.

Те са обвинени, че са измамили с над 4 млрд. долара инвеститорите си.

46-годишният Грийнууд, гражданин на Обединеното кралство и Швеция, беше арестуван в Тайланд през юли 2018 г. През декември той се призна за виновен за измама с електронни пари и пране на пари.

Длъжностните лица твърдят, че OneCoin, която е основана през 2014 г. в България, е функционирала като глобална пирамидална схема.

Грийнууд е основал и ръководил компанията заедно с Ружа Игнатова, така наречената криптокралица, която не е виждана, откакто изчезна в Гърция през 2017 г.

OneCoin се е стремяла да се възползва от успеха на Биткойн, твърдят официални лица, и "е използвала известността на Биткойн, за да убеди инвеститорите, че OneCoin е следващата инвестиционна възможност, която "не може да се пропусне".

"В действителност, за разлика от легитимните криптовалути, OneCoin нямаше реална стойност и беше замислена от Грийнууд и Игнатова като измама още от първия ден", заявиха прокурорите от прокуратурата на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк в съобщение за медиите във вторник.

В изявлението се твърди, че заедно те са "управлявали една от най-големите схеми за измама, извършвани някога".

"Надяваме се, че тази дълга присъда ще намери отзвук във финансовия сектор и ще възпре всеки, който може да се изкуши да излъже инвеститорите и да експлоатира екосистемата на криптовалутите с цел измама", заяви американският прокурор Дамиан Уилямс.

Присъдата във вторник беше произнесена от федерален съдия в Манхатън. Прокурорите твърдят, че много от жертвите на OneCoin са били от района на Ню Йорк. / БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
7
 
! Отговори
Упс преди 7 месеца
Биткойн ПО НИЩО не се различова от Уайнкойн. Единствената разлика е, че Единият е основан в сащ, другият - в БГ. Печалбите отиват в други ръце, различни от сащ. Ха ха ха!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А дъщерята на Асен Агов кога?
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До бг смешки 2 - Кои валути имат стойност, ако изключим швейцарската?
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чакам обяснения, как "сичкуту крипту и измамъ" - ей сега, като ви вкаарат "конспиративните дигитални валути", ще видите измам...
2
0
 
9
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 7 месеца
всички криптовалути нямат реална стойност ! но *** винаги ще има особено у БГ ...
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
а синчето на байдънчо кога ще влезе в затвора след всичко което си призна?