Здравната ни дигитализация – "личният лекар ще те оправи"

Д-р Миндов: Всички недъзи на системата лъснаха
Обновена: 27 ное 2023 08:59 | 27 ное 2023 08:53, Александър Попов
8

Електронните рецепти извадиха на показ недъзите в здравеопазването, смята общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов. Антибиотиците ще могат да се изписват и на хартиена рецепта от всички лекари до 1 април догодина.

"Доста ни натовариха. Оказа се, че от цялото ни съсловие само общопрактикуващите лекари сме подготвени софтуерно и хардуерно да изписваме лекарства. Целият поток от рецепти отиде при нас. Кой каквото не може: "Отиди при личния лекар, той ще те оправи". Оправяхме пациентите, но с много нерви. Не може да се превърнем в секретарки на някого. Има мобилно приложение и софтуер", коментира д-р Миндов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му отсрочката не е нужна на лекарите, а на министерството, "за да си стикова нещата по бекграунда".

"Да се изготви списък с наличните медикаменти, който да имаме на компютрите. И софтуер, който да бъде стикован с този на аптеките. Не може аз да пиша таблетки, а там да излиза сироп. И сега се получават такива безумия. В аптеката казват: "Не го виждаме, нямаме софтуер". Беше скъсана тотално връзката, не се отработи всичко", подчерта той.

Според него основният проблем е възникнал заради безконтролното взимане от аптеките на антибиотици и антидиабетни средства, без лекарски преглед и рецепта.

"Пациентите идват сега при нас разгневени и си поръчват рецепти. Смятат, че ние сме аптеки. В аптеките също се отключи агресия, там редовно се вика полиция. Сега и хората разбраха, че тези неща са по лекарско предписание. Имал съм случаи да искат инсулин, оказва се, че се правят мускули във фитнеса - не се купува инсулин за диабет, а с други цели", даде пример д-р Миндов.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо не спрете лъжливата рекалама по телевизията на хомеопатия и безполезни лекарства? Рекламираат по телевизията безполезните и лъжливи лекарства, а крият ефективните и полезните при болест.
6
0
 
2
 
! Отговори
pb преди 4 месеца
Ходих у 5 аптеки с хартиена рецепта за антибиотик и всички отсвирват - искат електронна, били ги 'спуквали' от проверки.
5
0
 
1
 
! Отговори
ТИТИ преди 4 месеца
Моята лична лекарка за всяка електронна рецепта иска да се ходи при нея , за да се разписвам на хартиен формуляр -редно ли е това ! МЗ да изисква за всички ДЖИПИТА-ЕДНАКВИ ИЗИСКВАНИЯ ?
4
0
 
7
 
! Отговори
Здравеопазването преди 4 месеца
Е кръгла Нула. Едно 90% от лекарите гледа на пациентите като ходещи портмонета. Няма никакъв хуманизъм у тях. Станали са алчни. А на пенсионерите гледат като на ненужна вещ. Здравеопазването въобще не е достъпно. То става все по-недостъпна услуга. Едно раждане по ЗК е над 1К. На тази страна не са нужни нито деца, нито хора с опит. Само активните са важни.
3
0
 
6
 
! Отговори
“Няма да притежавате преди 4 месеца
Нищо и ще сте щастливи! Мотото на св. Иконом.форум! Каква още искате за да се усетите на къде ни бутат? Електронно здраве-ще ви лекуват наноботи в тялото вкарани по много начини,като вакси,храни,химтреейлл...и т.н БУЛ ШИТ! Пари ще имате но само електронни и ще ги харчите кагато ви кажат и колкото трябва според въглеродните отпечатък(принтирането месо,демек пластмаса и то само когато нее превишете лимита)......,а еничарите които ще го прокарат ги бори дедовия за нас!
2
1
 
12
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 месеца
Алчни, злобни, лъжци и крадци . Това сте цялото лекарско съсловие . Хората с реални , трайни заболявания, видими ги оставят без никакви прегледи, а какво остава за лечение и рехабилитация , процедури или обезщетение. За ТЕЛК или ВЕЛК или НЕЛК дума не може и да стане . ТЕЛК, ВЕЛК или НЕЛК се дават само на криминални , лъжци и симуланти , на тези които дават подкупи и безусловно на ромите и хората които живеят в малките градове и села.
1
0
 
7
 
! Отговори
ПЕТЪР СВЕТИЯТА преди 4 месеца
НЕ СЕ ТОРМОЗЕТЕ, В РАЯ ИЛИ АДА ЩЕ ВИ ДИГИТАЛИЗИРАТ!!...