Президентът подкрепи 201 младежи в неравностойно положение

"Подкрепи една мечта" предлага възможности след средното образование
27 май 2015 21:45,
3
Президентът подкрепи 201 младежи в неравностойно положение
Снимка: Прессекретариат на президента

201 младежи в неравностойно положение са били подкрепени тази година от инициативата на президента "Подкрепи една мечта" за възможностите за личностна и професионална реализация след завършване на средното им образование.

Президентската инициатива ще осигури за четвърта поредна година еднократна финансова помощ на младежи в неравностойно положение, които са приети в първи курс на висше учебно заведение. Това съобщи държавният глава Росен Плевнелиев пред 152 младежи от 40 институции, социални услуги и специализирани училища за деца в неравностойно положение, поканени на традиционния абитуриентски бал, организиран от президентската институция.

Целта на инициативата е да мотивира и да помогне на абитуриентите да продължат образованието си или да започнат работа веднага след завършване на средното си образование или професионално обучение. "Имате голям потенциал и от вас зависи да го отключите и да го реализирате, а ние ще бъдем заедно с вас", обърна се президентът към младежите. Държавният глава насърчи абитуриентите да търсят възможности за кариерно развитие и да се развиват като отговорни и можещи личности.

"Бъдете смели и последователни, за да превърнете вашите мечти в реалност", заяви още президентът на абитуриентите.

Росен Плевнелиев отбеляза, че кампанията "Подкрепи една мечта" се провежда в партньорство с Министерството на образованието и науката, Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, Министерството на труда и социалната политика.

"Гордеем се, че сме инициирали ефективна и целенасочена промяна, благодарение на която институциите са ангажирани с децата целогодишно", коментира президентът.

Всички младежи бяха включени в "Ателие за търсене на работа" на Агенцията по заетостта, където бяха обучени как да търсят работа, да изготвят документи за кандидатстване за работно място, как да се подготвят и представят добре на интервю при работодател.

От всички 201 абитуриенти, включени в инициативата, 49 са заявили желание да продължат образованието си във висше училище, 83 – да работят, 69 младежи се нуждаят от социални услуги, посочи още Деяна Костадинова. За 31 от младежите, насочени към пазара на труда, е договорена заетост, като 9 от тях вече са устроени на работа. Останалите младежи бяха призовани да се регистрират в Бюрата по труда след завършване на образованието си с оглед намиране на подходяща работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Двама души са открити обесени тази вечер в гората над Горна Баня, съобщиха очевидци в БЛИЦ. Сигнал за трагичните случаи е подаден около 21,30 часа. На място са пристигнали Бърза помощ и полиция.Да живее ГЕРБ и президентът им сламено човече.
1
0
 
1
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
Днес е деня на болните МС,освен БТВ никоя медия не отрази нищо.