За или против училищната униформа?

Кои са плюсовете и минусите на училищното облекло
11
За или против училищната униформа?
Снимка: photl.com

Униформите в родните училища не са задължителни. През последните няколко години обаче доста училища избраха да се върнат назад към традицията да се носи училищна униформа.

Това е избор, който или училището, или родителското настоятелство правят. Нека поговорим за плюсовете и минусите от носенето на униформа в училище.

Плюсове на униформите

Едно от основните предимства на носенето на ученическа униформа е, че всички ученици изглеждат по един и същи начин. Така всички са равни и учениците, които произхождат от семейства с по-малки възможности няма да се чувстват зле, ако дрехите им са по-обикновени от тези на по-заможните им съученици.

Родителите също оценяват този плюс на униформата, защото не се налага да харчат много пари за ежедневни дрехи. Достатъчно е да купят два чифта униформи за смяна и децата ги носят през цялата учебна година.

Другото хубаво на униформите е, че всяко училище има своя емблематична униформа и така учениците се чувстват специални в своята общност. Това им дава идентичност, числяща ги към конкретното училище и неговите традиции.
Именно затова носенето на училищна униформа кара децата да се чувстват горди, че я носят.

Сутрин децата се оправят много по-бързо за училище, защото не е нужно да се чудят какво да облекат и да прекарват по 1 час пред огледалото, особено по-големите ученици. За родителите също е удобно, защото пестят време и средства.

Между учениците не се създават условия за конкуренция на ниво външен вид, защото всички изглеждат по един и същи начин.

Минуси на униформите

За някои ученици, които се интересуват от мода, изразяването на себе си чрез облеклото е много важно. Те биха имали голям проблем с носенето на униформа, защото го приемат като изгубване на идентичността.

Ако вашето дете има такъв проблем с носенето на униформа, можете или да предпочетете да го запишете в друго училище, или да му наложите да се съобразява с избора ви. И в двата метода има предимства и недостатъци.
Някои деца не се чувстват удобно в униформа, защото имат забележки към фигурата си в тази възраст. Момиченцата с наднормено тегло има вероятност да не искат да носят къса пола, а повечето униформи са с пола над коляното.

Друг проблем за родителите може да се окаже цената на униформата. Лошото е, че трябва да купите 2 или 3 комплекта, за да може детето спокойно да ги сменя, когато се изцапат. От една страна е добре, че няма да се налага да купувате много ежедневни дрехи, но за семействата с по-ниски доходи цената на униформата също може да се окаже препятствие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Za
5
1
 
6
 
! Отговори
99 преди 8 години
Абе , каква униформа!?Както казва народа"Той кравата загубил,че за юлара жали!"Господа,,средното образование,което е фундамента на цялата система,се срива пред очите ни!А новите законодатели го доубиват с един "нов закон" като удвояват финансирането на частните училища и разсичат гимназията на две части-уникални решения в световен мащаб.През Възраждането е било обратно-богатите строели училища за народа и вдигали годините!Сегашните са просто едни алчни некадърници и ***!Вън от властта!И
4
1
 
20
 
! Отговори
x преди 8 години
униформи трябва да има и наказания също, но униформите трябва да са безплатникато ще е задължителна ще я дава държавата, както е при служителите, когато искаш служителите ти да са представителни им осигуряваш работно облекло
3
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви униформи, оставете всеки да изразява индивидуалността си както иска, чули ли сте израза - "Вие ми се смеете, че съм различен, а пък аз ви се смея за това, че всички сте еднакви"?
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не е истинска реформа. На Б-я и трябва не просто реформа на образованието, а основният закон на държавата да поставя просвещението и образованието над всичко, защото оттам започва идват и проблемите, и решенията. А униформи или не - това са незначителни спорчета за ***.
1
2
 
34
 
! Отговори
Зависи преди 8 години
Униформата е и израз на престиж, когато човек учи в добра гимназия или в техникум, който дава търсена професия.