Учебници по всеки предмет – колкото си щеш

Досега бяха само по три учебника за предмет
8
Учебници по всеки предмет – колкото си щеш
Снимка: Булфото, архив

Неограничен ще е броят на познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, които министърът на образованието ще одобрява по всеки предмет. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на текстове от Законопроекта за предучилищното и училищното образование.

Още по темата
Според сега действащите разпоредби министърът одобрява до три учебника по един учебен предмет за всеки клас.

От БСП възразиха срещу тази промяна, като настояха за един учебник по всеки отделен предмет, тъй като според тях големият брой учебници не е от полза за качеството на образованието.

Милен Михов от Патриотичния фронт пък предложи, цитиран от БТА, компромисен вариант - един учебник за всеки общообразователен предмет и три варианта на учебник за всеки от останалите предмети. Предложението му обаче не беше подкрепено в пленарната зала.

В закона бяха описани правата и задълженията на учениците.

Според текстовете учениците имат право да дават мнения и предложения за училищните дейности, включително за избираемите и за факултативните учебни часове. Учениците ще могат да участват в обсъждането при решаване на въпроси, засягащи училищния живот и училищната общност, в т.ч. училищния учебен план.

Децата ще имат право да получават съдействие от училището и от органите на местното самоуправление при изразяване на мнението си по въпроси, които пряко ги засягат, както и при участие в живота на общността.
Учениците се задължават да носят ученическите си лични карти в и извън училище.

Друго задължение е да носят ученически униформи, когато такива са предвидени.

На децата е забранено да използват мобилните си телефони по време на учебните часове, да участват в хазартни игри, да употребяват тютюн и тютюневи изделия, алкохол и наркотични вещества, да носят оръжие, както и други предмети, които са източник на повишена опасност.

Според приети текстове институциите в предучилищното и училищното образование трябва да прилагат политика за подкрепа на личностното развитие на децата, да изграждат позитивен организационен климат, да утвърждават позитивна дисциплина. Според закона принципът на позитивната дисциплина е свързан с изслушване на детето, осъзнаване на причините за проблемното му поведение и предоставяне на възможност за усвояване на добри поведенчески модели спрямо себе си и останалите.

Всяко училище ще трябва да изготви свой етичен кодекс, който да бъде публикуван на интернет страницата му. Кодексът ще се приема от представители на педагогическия съвет, обществения съвет, настоятелството и ученическото самоуправление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
8
 
! Отговори
44 преди 8 години
А кой ще ги избира?Учителят,за да избере учебник трябва да го прочете.Ха сега си представете ролята учителя, например по биология,химия и география,а може и физика-каквато е практиката в малките и селските училища!Трябва да прочете и оцени поне по 10 учебника н предмет т.е.най-малко 40!?И то за времето от 1 до 15 септември!Явно е ,че изборът ще е формален или разпределителната мафия,която и сега работи безупречно,ще реши проблема като му каже кой е неговия учебник,а може и да му подхвърли нещичк
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важното е парите да се развъртят, пък какви са учебниците и дали са нужни по 10 за всеки предмет.... Голяма работа...
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много учебници - доказано неработеща формула. Включително и тази година на изпита по математика. Като мислят за бизнеса, а не за качеството, да бяха решили въпроса по видове училища - за техникуми, за езикови гимназии, за спортни училища и т. н., по видове подготовка за задължителна, ЗИП, СИП! Но, не и не! Идиотията и лакомията ще ни затрият от картата на света!
3
0
 
5
 
! Отговори
ан преди 8 години
докато един учител изслуша 5 деца във връзка с позитивната им дисциплина и часът от 40 мин вече изтекъла останалитегледат сеир и се радват че са успели да прецакат часа и да не учат досадната математика химия физикаа следващия час по литература любимата учителка ще им разказва любовите на яворов и дрхора опомнете се,че не всички полезни неща стават по желание и на първо място трябват правила и дис8циплина за да има успехина частните уроци какво правят ....просто контролират поставен
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много баби, хилаво дете. Много учебници, никакви знания! Ама пък каква корупция ще настане... Всеки щял да учи, каквото поиска, а децата щели да си определят училищният учебен план.. Да се смееш ли, да плачеш ли....
1
0
 
10
 
! Отговори
777 преди 8 години
А ВЪТРЕ БЪКАНО С ТЪПОТИИ