Кунева: Денков обяви обществената поръчка, сега я спира!

"Да си измиеш ръцете с предшественика си не е държавническо"
22 фев 2017 17:50, Анисия Иванова
22
Кунева: Денков обяви обществената поръчка, сега я спира!
Архив: Булфото

Служебният министър на образованието Николай Денков предлага непрозрачна процедура за избор на оценители на проектите за научни центрове, в която има корупционен риск и риск от загуба на 350 млн. лева, смята лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Вчера Министерството на науката и образованието обяви нова обществена поръчка за избор на експерти, които да оценяват проекти по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". С идването на служебния министър на образованието Николай Денков стана ясно, че европарите по програмата са временно спрени заради нередности в управлението й.

Според Кунева е необяснимо защо при приключена още в края на януари обществена поръчка за избор на оценители, сега министърът я спира, без да обяви класиране на кандидатите и обявява нов конкурс, през друг орган, при друг ред, за същия предмет – избор на оценители за проектите.

Още по темата

"Денков обяснява като мотив за спирането на конкурса, че не се били явили най-добрите фирми, но когато един министър каже такова нещо, се питаме дали няма предвид конкретна фирма", каза Кунева и добави, че обществената поръчка, която той сега спира, е обявена по негова идея.

По думите й Денков трябва да декларира публично има ли конфликт на интереси и дали е участвал пряко или косвено в изработването и подготовката на проекти за научни центрове, за която процедура сега отговаря като министър.

"Като не позволих да ръководи програмата, му казах, че е за негово добро - може да бъде обвинен в конфликт на интереси, защото идва от самите научни общности и като част от тях, би бил уязвим от такива подозрения", каза Кунева.

Тя попита кое гарантира, че в новообявения му конкурс ще участват достатъчно учени, отговарящи на изискванията.

"Представяте ли си как световни учени търсят целенасочено обявения конкурс на сайта на българския МС и кандидатстват за него или да допуснем, че ще бъдат насочени и подканени да го направят", коментира още Кунева. 

Внимавайте с оценителите при ромските проекти, които спрях, проблемът беше същият, сега ЕК ще е двойно по-бдителна, предупреди Кунева и допълни, че при това положение вече има риск от загубата на 350 милиона лева поради тази смяна на подхода в последния момент.

"Има огромна опасност, когато сам сменяш правила в движение, които самият ти си изработил и защитил, да доведеш до щета за държавата, каза тя. Да си измиеш ръцете с предшественика си не е държавническо", коментира още тя.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ami Gerb ne sa li komuniagi.Spretese veche!! Vsichki ste komuniagi ili tiahni naslednitsi.....
14
1
 
19
 
! Отговори
Анатема преди 4 години
Набира скорост и скоро ще прелее народната "любов"към тази кривоустата червенясала бабичка.
13
0
 
11
 
! Отговори
Нашите щуробаджанаци преди 4 години
настанени в БАН,дремят на бюджетни заплати, ако не ги мързи, четат лекции насам-натам или приработват и другаде и твърдят, че в БАН разработват някакви велики научни проблеми, но резултатът от работата им щял да проличи след 20 години!И като се зададе опасност да ги разритат, появява се инициативата да бъдат похарчени 350 МИЛИОНА ЛЕВА,за разработване на проекти за създаването на някакви бъдещи центрове, в които да работят "свръхкомпетентните" сегашни БАН-аджии и да "раждат" "върхови постижения!
12
0
 
11
 
! Отговори
В нормалните държави преди 4 години
Когато на държавата или на някой мощен промишлен или друг концерн е нужно решаването на някакъв проблем или изобретяване на нещо (в областта на промишлеността, медицината и др.), се обявява конкурс.Преподаватели от университети, а също и всякакви други видове специалисти участват в този конкурс, като предлагат проекти. Възложителят избира онзи проект, който най-добре ще му свърши работа и го финансира. Това е!А у нас си имаме мастодонт БАН на бюджетна издръжка, в който работят шуробаджанаци.
11
0
 
11
 
! Отговори
За да се пишат и преди 4 години
оценяват проекти, предлагащи как да бъдат създадени тези два вида центрове, ще се прахосат 350 МИЛИОНА ЛЕВА !!!Но как ви звучи това "Центрове за компетентност"? Демек, които работят там, те са най-компетентните специалисти в дадена област.Също и "Центрове за върхови постижения"? Демек, ако си се уредил да работиш там, това е гаранция, че всичко, което правиш ще има за резултат "върхово постижение" и съответно, трябва да ти се плаща като на супер гений!Кой да работи там? Сегашните БАН-аджии!
10
0
 
14
 
! Отговори
ДРУС ДРУС - продълж. преди 4 години
Този мастодонт (БАН) притежава имоти, оценени на стойност ПЕТ МИЛИАРДА. Върху това богатство, организирани по шуро-баджанашки принцип, дремят около 3 800 човека, узурпирали названието "учени", а още 3 000 човека им слугуват (това е научно-помощен персонал с висше образование плюс други кадри - счетоводители, библиотекари, лаборанти, техници, шофьори и какви ли още не).И от страх да не закрият БАН и 3 800 дремльовци да бъдат принудени да работят за хляба си, сега ще измъдрят въпросните центрове!
9
0
 
10
 
! Отговори
ДРУС ДРУС ДРУС ДРУС преди 4 години
Да ви обясня.Знаете ли за какво ще се похарчат 350 МИЛИОНА ЛЕВА ?За проекти, които ще осъществяват реализацията на две чудни и странни неща. За развитието на българската наука ще бъдат създадени ДВА вида ЦЕНТРОВЕ:- Центрове за върхови постижения;- Центрове за компетентност.Разбирате ли какво означава това?Подпукаха ги отвсякъде заради това, че не е оправдано съществуването на институция-мастодонт, на бюджетна издръжка, която евентуално да "ражда" научни открития. - Продължение
8
3
 
12
 
! Отговори
..... преди 4 години
Магарицее марш от всичко де се сетиш....
7
16
 
10
 
! Отговори
мазен турчин преди 4 години
Колкото са направили Герб за има няма 5 години на власт *** русофили за 500 години не могат да го направят.
6
4
 
21
 
! Отговори
зрител преди 4 години
Ти ли мислиш държавнически. Да ти припомням ли габонската афера и АЕЦ Козлодуй. Отдавна си за затвора в Сливен.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да спре незабавно екзекуторътна образованието в област Кърджали,началникът на РУО,Гроздан Колев!Учителското съсловие пропищя от него и неговия импресарио,перлата на ямболските села-Цвета Караянчевааааааа..
4
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Др. Радев и др. Герджиков , затворете държавата и нищо да не работи , спрете тока , водата и всички пътища докато не се избере БСП на власт. След това назначете за началник на затвора в Белене др. Това Томов , защото това му е наследстван пост от баща му . Ура..а...а...а да живее БКП-БСП .
3
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Да си измиеш ръцете с предшественика си не е държавническоКунке, недей тъй, коалиционния партньор от Банкя ще се засегне. Той от 2009-та насам си измива ръцете с всичките си предшественици.
2
5
 
19
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Напротив ,добре е предшественика да бъде въдворен между пет и петнадесет години ,профилактично винаги има за какво.
1
5
 
27
 
! Отговори
смЕх преди 4 години
Що така "Да си измиеш ръцете с предшественика си не е държавническо " ха-ха ,че тиквата две години не спря да се оправдава с Орешарски или го е забравила.