Хартиените дневници – в историята, ред е на електронните

Така и родителите ще имат повече информация за децата си
9 авг 2017 09:07,
7
Хартиените дневници – в историята, ред е на електронните
Снимка: архив Булфото

Край на задължителния хартиен дневник предвиждат промени на просветното министерство, които влизат в сила от учебната 2018-2019 година. Директорите ще имат право да използват само електронен дневник, без да се налага да го водят паралелно с традиционния книжен вариант. Новите правила са разписани в проекта за изменение и допълнение на Наредбата за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование.

Електронните дневници ще са част от националната електронна и информационна система за предучилищното и училищното образование, обясни шефът на дирекция "Учебници и училищна документация" Пенка Иванова пред "Монитор".

Тя уточни, че идеята е всички школа да разполагат с електронен дневник, ако обаче в някои учебни заведения това е невъзможно да се случи през 2018 г. по технически причини, те ще продължат да използват хартиените.

"Целите, които се преследват с разработването на наредбата, са свързани с намаляване на броя на училищните документи и постепенното им преминаване в електронен вариант, както и облекчаване на административната тежест за учителите и директорите на образователните институции. Очакваните резултати от предлаганите промени са по-добра оперативност, отчетност и оптимизация на работата с информацията и документите в системата на предучилищното и училищното образование", гласят мотивите на проекта. Промените предвиждат още информацията от електронния дневник да се съхранява на хартиен носител в срок от 5 години. Това на практика означава, че онлайн съдържанието може да се сканира и да се пази в архива на училището.

Сред школата, които вече са внедрили електронните дневници и ги ползват заедно с хартиените, е столичното 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов". Там електронният дневник е въведен от 2012 година, уточни директорът на школото Диян Стаматов. Той обясни, че в реално време учителите нанасяли информация като отсъствия и оценки и родителите получавали тази информация по мейла. Така на практика майките и татковците научават на момента, ако децата им кръшкат от час. Стаматов обясни, че с електронния дневник родителите се информират в реално време и така се избягвали ситуациите родителите да казват, че не са били уведомени за дадена информация.

В 119-о СУ във всяка стая имало лаптоп, от който преподавателите можели да нанасят информацията в дневниците. Неудобство обаче било, че се налагало да попълват и книжния вариант.

В момента има две платформи, чрез които българските училища могат да използват електронни дневници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поредните експерименти в страна в която гражданите не могат да си защитават правата
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идват американците в българско училище и питат:- От колко години учите децата си да работят на компютър?Нашите отговарят:- От първи клас!Американците докарват децата си в българско училище. На един чин са наредени 4 компютъра. Учителката казва:- Иванов, вземи единия компютър и го премести на прозореца. Деца, колко компютъра останаха?
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Промените предвиждат още информацията от електронния дневник да се съхранява на хартиен носител в срок от 5 години." Е защо тогава ще ги правим електронни, като трябва да ги разпечатваме на хартия? Как им ги ражда главата на тия чиновнически гении...
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер, само дето 70-80% от българските учители НЕ МОГАТ да работят с компютър... Чудничко ще се получи.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без друго в образованието сме с век назад. Очаквам скоро и до някой компютър да се добере по цял клас поне веднъж годишно. А електронни дневници се правят лесно. Иска се само директорът да има поне малко акъл и да свърши поне малко работа, като накара подчинените си да заработят поне малко като в белите държави.Ама у нас за това ще се говори още половин век, за да се въведе.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сс.Това не е за децата, а е въпрос на организация, пестене на време и средства. Отделно, хартиените са много, ама много лесни за манипулация.