Младите учители се връщат, но до 7 г. 39 хил. стари се пенсионират! И?

Общо учителската гилдия у нас наброява около 90 000 души
34
Младите учители се връщат, но до 7 г. 39 хил. стари се пенсионират! И?
Снимка: Булфото, архив

Младите учители у нас са се увеличили над 4 пъти. Ако през м.г. като преподаватели са започнали да работят около 800 млади хора, през настоящата учебна 2017/18 г. в системата са влезли около 3500 млади учители. Тези данни изнесе председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева на конференция за наставничеството.

Още по темата

Общо учителската гилдия наброява около 90 000 души.

Въпреки "младата вълна" обаче след 7 г. се очаква голям недостиг на кадри в българската образователна система, защото 39 000 преподаватели ще се пенсионират, сочат данните на Такева, цитирани от в. "Сега".

Според нея привличането и задържането на младите учители е изключително важно, като един от начините за това е наставничеството от страна на по-опитните им колеги.

"Не проумявам защо някои директори не въвеждат длъжността на учителя наставник. Там, където има наставници, има най-много млади учители", коментира председателят на СБУ, припомняйки, че наставниците получават по 50 лв. допълнително към месечните си заплати.

"През последните години има устойчив ръст на младите учители до 29 г., които влизат в системата на образованието", посочи и социологът Антоний Гълъбов. Той очерта и още една тенденция - увеличават се мъжете преподаватели. Според него младите преподаватели са носители на иновациите в системата по ред причини - те са връстници на трансформационните процеси в края на 80-те и началото на 90-те години, по-плавно са навлезли в информационната ера и новите технологии не са им чужди, имат проектна култура, както и досег до европейските програми за обмен на преподаватели.

Сред трудностите, които срещат младите учители, са комуникационните бариери в училище, липсата на навременна подкрепа при подготовката и планирането на урока, дисциплината в клас, работата с родителите, мотивацията на учениците, показва изследване на проф. Дора Левтерова, директор на центъра за кариерно развитие към Пловдивския университет.

От догодина ще има национална програма, която ще е в подкрепа на механизма за приобщаване на децата и учениците в системата. Това съобщи пред БНР зам. просветният министър Деница Сачева. По думите й ведомството има ясен план за действие, като за всички проблеми, идентифицирани при издирването на децата - като невладеене на български, липса на транспорт и т.н., започва търсене на съвместни решения с останалите институции. За финансиране на допълнителното обучение по български език в училищата и детските градини у нас за 2018 г. например са планирани 35 млн. лв., стана ясно от изказване на просветния министър Красимир Вълчев в Бургас.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
същия преди 1 година
До Малко инфо

всъщност са 9000
27
0
 
0
 
! Отговори
Малко инфо преди 1 година
До Анонимен

Само ще спомена, че около 7000 са напуснали. :)
Миналата година.
26
0
 
5
 
! Отговори
Моля? преди 1 година
За 50 лв. МЕСЕЧНО - учител наставник? Както за 20 лв. МЕСЕЧНО - класен ръководител? Тези хора, като искат кадри, на коя планета живеят?
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24

Постът на Я. Такева е пожизнен.
Дискриминира учителите по признак възраст, но тя не отстъпва поста си на по-млад човек. М Кунева направи същото.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе тази Янка Такева бече стана сто годишна ,а още се показва ,първо нея да сменят с някой по млад
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13

Имаш право да преподаваш, ама няма да те вземат на работа, ако си над 30 години. Има такава подробност.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8

Само възрастта гледат. Никой не се интересува от уменията и компетенциите на МЛАДИЯ учител. Изпаднали са в някакво умопомрачение, някаква обсебеност на тема "млади" учители. Даже в статията пак писали- до 29 години. И ще назначат некадърниците, ще ги дондуркат и крепотят, само и само да се хвалят, че има МЛАДИ учители.
21
4
 
1
 
! Отговори
Ефективност преди 1 година
И малко подсказки за тъпаците от МОН- вместо родителите да даваме по принуда по мин. 300лв. за частни занимални през лятото, защото не всеки има на разположение баби, направете такива в училищата за лятото и take our money. Така и така лятото има дежурни учители, които си клатят краката- ако не възрастните, то младите ще са съгласни да роботят и да вземат някой лев допълнително.
20
4
 
6
 
! Отговори
Ники преди 1 година
Според мен като им дойде времето за пенсиониране масово всички в бюджетната сфера им се доработва...
Директорите са се вкопчили и ако могат да работят до гроб, няма и да напуснат...
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма никой да остане в "държавата" заради ниските заплати.
Положението ще е много зле. И тези, които сега работят и се надяват на пенсии честно казано да не се окажат излъгани. Защото тук положението е абсурдно. Тук работещите плащат за пенсиите на пенсионерите. А ако няма работещи какво правим?
Така че след време ще има пенсионери, но няма да има пенсии. Няма да има пари за пенсии.
А сега само ти отчисляват пари "за пенсия" и запълват дупки в бюджета.
На къде отиват нещата?
18
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
То деца няма Те за Учители плачат!
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да се оправят нещата първо трябва да се развалят. Така става в калпавите държави. За да сложат мантинела някой трябва да се утрепе в канавката, за да оправят фасадата на терасата първо трябва да падне парче и да убие някой, за да направят легнал полицай трябва да бутнат някой на улицата. Така и с учителите, лекарите и пр, за да им повишат парите и подобрят условията първо трябва да има много остър недостиг. Такъв все още няма, възрастните още си бачкат. Затова не ставайте учители все още!!!!!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно съгласен с фалафен.

Точно и ясно.
15
0
 
7
 
! Отговори
Циник до фалафел преди 1 година
Кратко! И ясно!
Останалите дрънканици са безпредметни!
14
0
 
29
 
! Отговори
фалафел преди 1 година
И как очакват някой млад да го работи това? Да търпи унижения от малки лекенца за ниска заплата? Нищо освен материалния стимул не може да направи това желана професия. Ако направят заплатата 2к и това стане уважавана професия може би ще има млади. Но докато е така както е сега, със стимул 500 лв само функционално неграмотни вампири ще ви обучават децата.
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те хубаво са влезли в системата 3500 млади учители, ама се пита в задачата колко от тях ще останат? Защото лесно се става учител, ама още по-лесно се напуска. Причините на всички са ясни. И аз имам право да преподавам, но дори не си го и помислям. И за какво? Като във всеки кол център ще ми плащат 2 пъти повече и няма да си съсипвам нервите.
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички реват за млади учители, но почти никой не ги подкрепя. Имам колеги които след завършване отидоха да се пробват - от два поредни випуска нито един не остана учител.
Прекалено много натоварване , съсипваш си здравето и не виждаш никакъв резултат .
11
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ккк ...Ако се пенсионираме с 20г стаж ще има млади учители...

Най-добре е да се пенсионираме веднага с навършване на пълнолетие. Кадри ще има бол!
10
0
 
31
 
! Отговори
ккк преди 1 година
Млади учители няма, защото няма кой да се пенсионира. Тази година има млади учители, защото имаше заповед да се освободят всички учители навършили пенсионна възраст. Училища се закриват, паралелки падат - как да дойдат млади учители, кого да учат. А и какво да правим ние, които сме над 40. Ако се пенсионираме с 20г стаж ще има млади учители. Не мога да разбера за какъв недостиг се говори като от университетите непрекъснато излизат кадри. Проблемите идват от пенсионната реформа
9
7
 
7
 
! Отговори
от СиднейАв$тралия преди 1 година
Ама да кажа само че желая повече мъжаги да ме лющят.Тука в Австралия само кенгура ме такоат и ми писна хората да ми викат *** зоофил и руски тролей.