Роберта – робот и педагог, в помощ на специалните деца

Проектът е разработка на БАН и е насочен към деца със специални потребности
2 апр 2018 14:45, Боряна Павлова
6

3138 гледания   |  Още видео

Хуманоидът Роберта е съвременен проект, който обаче има човешка цел - да помага на ученици със специални образователни потребности да усвоят по-лесно уроците и знанията. Разработката е на Българската академия на науките, като роботът Роберта е вторият, закупен от Институтът по роботика от Франция.

Днес тя приветства гости в "Дома на учения" в София по време на обучение, което цели да изследва как влияе внедряването на киберсистемите в обучението на деца със специални образователни потребности.

Концепцията на проекта е, че роботите – независимо дали хуманоидни или абстрактни – играят социализираща роля и могат да са успешни асистенти на педагозите.

Те биха извършвали рутинни и уморителни дейности, позволяващи на педагога да се фокусира върху индивидуална работа с децата и развитието на техния талант.

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
грегари преди 8 месеца
До Анонимен


пич немам нищо против обаче разхищават държавни пари от моите данаци които съм внасял и по добре да ги използват за нещо рентабилно от което всички можем да спечелим. Ето например в Китай има недостиг на 50 милиона жени и съответно бум на продажбите на секс кукли можем да изкараме някой лев за да закърпим някоя улица но неее типично по български се правим на интересни вместо да сме практични
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До грегари
не те ли е срам .. въздържай се от подобни тъпи коментари .. става дума за подпомагане на лечението и възпитанието на деца със проблеми!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
а нищо не разбрах.. продава ли се подарява ли се ?!?
3
2
 
1
 
! Отговори
грегари преди 8 месеца
за какво се занимават с глупости по добре да бяха направили една секс кукла от колкото тия тъпотии
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Голямо браво!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добра идея да се прехвърли повтаряща се и натоварваща работа на робота, но да не забравяме, че роботът също има нужда от специални грижи подобни като на децата, на които ще помага.