Поли и панталони, охлюви, балони… в тестовете за I клас?

Всяка забавачка сама ще решава какви да са задачите
28 апр 2018 19:12, Елка Василева
25
Поли и панталони, охлюви, балони… в тестовете за I клас?
Снимка: архив, Булфото

Задачи, в които малчуганите ще трябва да определят по картинка кое момиче е с пола и кое с панталон, включват тестовете за определяне на готовността за първи клас. В тях влизат още упражнения за определяне на броя, познаване на картинки и стихчета или подреждане по височина на балони. Всеки един учител ще има право да избира с какви база от тестове да работи.

Варианти, изработени от различни колективи и конструирани по различен начин, вече се използват от учителите за определяне на готовността на едно дете. Директорите на две от столичните детски градини обясниха за „Монитор“ какво включват тестовете, по които работят те.

Малчуганите в предучилищна група в ДГ №104 “ Моят свят“ трябва да преведат охлюв през лабиринт, като начертаят пътечка от единия да други край. Друга задача от теста изисква от децата да чуят част от стихчето на Леда Милева „Работна мецана“ - „Станала рано зарана нашата Меца- Мецана“ и да разпознаят колко думи има в изречението. Кандидат-първолаците трябва да могат да разпознават по картинки кой пресича правилно, като са дадени съответно светофари с червен, жълт и зелен цвят.

Друга задача пък ги поставя пред предизвикателството да свързват картинки на черешки или лъв с техните сенки. Децата също трябва да нарисуват рисунка от лятната ваканция или да оградят местата, на които виждат знака „З“. Малчуганите ще показват и че са се научили и да различават широчина и височина, като определят балони по тези характеристики.

Децата от ДГ №179“ Синчец“ имат за задача да подредят приказката „Дядо вади ряпа“. Те имат посочени пет картинки с различни действия на тях и познавайки сюжета на приказката, те трябва ги свържат със съответните цифри от 1 до 5. Малчуганите трябва да са научили и различните сезони и характеристики за тях.

Така например ако видят плаж, те трябва да го свържат с плажния чадър от друга картинка. С придобитите умения по математика децата трябва да могат да подреждат цифрите по низходящ и възходящ ред.

Две седмици преди края на учебната година всеки един учител трябва да е определил готовността на своите деца с помощта на стандартизиран тест. Това е предвидено в проекта за промяна на наредбата № 5 за предучилищното образование.

Тестовете са изработени от различни колективи, съответно са конструирани по различен начин и имат различи скали, но резултатите идват от учителя, който ги провежда, обясни Ваня Трайкова - експерт в МОН. Ако някое дете не постигне резултатите, които са заложени в скалата на теста, то се записва в първи клас, но получава подкрепа от учителите и училището в областта, където има нужда било то езиково или социално развитие.

Ваня Трайкова обясни още, че тестовете могат да се провеждат в началото и в края на годината, но само този преди завършването на децата е задължителен. Всеки учител може да избере да направи такъв тест в началото на годината, за да определи имат ли нужда от подкрепа децата в предстоящата учебна година в определени области. Те могат да го направят и само в края на годината, когато трябва да предадат своите заключения за готовността на едно дете на началния учител. Стана ясно, че тестовете няма да имат и фиксирана дата за провеждане, важното е резултатите от тях да бъдат готови две седмици преди 31 май, когато е краят на учебната година.

Тестовете не оказват влияние върху приема в първи клас, а върху по-нататъшната работа с децата.
 
 


25
Още по темата: тестовепърви клас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
10
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 1 година
до PR Вие имате ли деца? Не знам преди колко време сте завършили образованието си,но претенциите, които има МОН към малкото останали деца в България са направо абсурдни. Става въпрос за държавните училища.Направено е с цел родителите да дават пари за частни уроци.Помня истерията 7 клас,кандидатстването в гимназия.Учителите казваха на децата:,, Не влезеш ли в училището X няма бъдеще за теб. От това зависи живота ти". Това беше една година преди кандидатстването.Сега експеримент и с по-малки деца
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"....резултатите идват от учителя......"именно!!!ще играе химикалката,та знае ли се........
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да обръщаме внимание на 10-ките и да ги превръщаме в 20-ки, ние губим време да превръща е 1-чките в 2-ки.
Ако едно дете е Tъпо и изостава - шута от даскало и толкова. Хем пари се пестят, хем за останалите деца по-добре.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
15 - Извинявай, но различните деца са с различни нужди. И деление има инше има, защото е нечестно, към ппо-напредналите деца, да ги задържат заради останалите, а към останалите е жестоко, да ги буташ напред, без да им помагаш, както трябва.
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
15, Лягай да спиш! Ти прочете ли че става въпрос за тестове които се провеждат на изхода на детската градина в края на предучилищна четвърта група. Тестовете се провеждат от много години и се правят на входа и изхода на всяка възрастова група. Това се прави за да се види нивото на развитие на децата но след наредба 5 и въвеждането на портфолио за всяко дете ни задължиха да запознаваме родотелите с тях- и тогава ти да видиш- не умеят да говорят, да се самообслужват, да се хранят. ОБИЧАЙТЕ ДЕЦА СИ
14
4
 
4
 
! Отговори
PR преди 1 година
Отново различни тестове за различните училища. Едни ми се струват по-лесни, други по-сложни. Ей затова не го харесвам българското училище. Делението на децата вече започва преди още да са стъпили в училище

не го харесвам българското училище


ti kato onaq ubiica ot sadeben spor
13
4
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Точно поради тия експерименти децата днес в училищна възраст са стресирани до степен, която е съответстваща на психoпатите от 60те години..
В крайна сметка ще получим едно общество от асоциални индивиди със силно смутени реакции и способност за себеопределяне.. Абе джендъpи..
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напълно подкрепям Прасчо!
След като започваме с тестове за първи клас, то за депутатите тестовете трябва да са задължителни. Защото от тях за висят много неща, нали сме парламента република. И тестовете да са поне два, един за интелигентност и един психотест.
11
0
 
42
 
! Отговори
прасчо преди 1 година
депутатите и министрите да минат същият тест начело с премиера, нека видим интелекта им!
10
4
 
25
 
! Отговори
дарвин преди 1 година
необходимо е, щото има етноси, които интелектуално са дорасли за 1-ви клас едва след като са направили или родили 5-6 отрочета. коефициента на интелегентност е генетично предопределен, сложна работа, ДНК разбираш ли...
9
2
 
23
 
! Отговори
101 преди 1 година
Началото на полурегламентираните психотестове се свързва с имената на големите физиолози и психолози Вилхелм Вуднт!/1789г./ и Алфред Бине/1902г./.В много държави са правени хиляди експерименти за валидизирането им,но нито един от тях досега не е признат международно за валиден за диагностицирането на определени функции.Така,че прилагането им у нас за предучилищна възрасте необосновано и незаконно.Може да става единствено със съгласието на двамата родители.МОН просто не са в час по тази тема!
8
2
 
24
 
! Отговори
1337 преди 1 година
пуснете им направо изпитите за СУ и без друго няма кандидати и СУ е празен, вместо първолак направо в СУ, то качеството и нивото на образование е същото, защо да губят време, всяко дете у СУ!
7
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма дефиниция за понятието "дума".
Този, който ми е сложил "минус", да се обоснове колко думи са: по-голям, усмихвам се, ж.п. гара, щял съм да се изложа....?
6
3
 
14
 
! Отговори
пижо, пенда и дженда преди 1 година
"момиче е с пола и кое с панталон" - как не ви е неудобно, това е сексистко, това е хомофобско, това е скандално. къде ви е политическта коректност?! няма такова нещо като момичета и момчета, пола ще си то изберат самr, на по-късен етап. тези тестове не са съгласувани с Истанбулската Конвенция и съответно са незаконни!
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Образованието е задължително!!!!!! Какви са предварителните знания, не би трябвало да е условие за приемане на детето в училище. Какво ще питат дете колко са ... или да чете нещо? Нали ще е в първи клас! Какво ще правят в час? В предучилищна ги учат на неща, които би трябвало да се преподават в първи клас. В първи клас поне да ги учат да пишат прилично. Особено момчетата. Много от големите ученици пишат изключително трудно, не могат да четат ръкописен текст, собствения си почерк даже...
4
10
 
24
 
! Отговори
Кое е ненормалното!? преди 1 година
Какво възмутително има да изпитват децата с тестове? Ясно е, че трябва да имат някакви познания, които ще им помогнат да разбират учебния материал. А това, че има родители, които се страхуват от подобни тестове, означава единствено, че твърде много ги е мързяло да им обърнат внимание, защото изтъкването на причини като много работех, нямах време, нямах пари, са оправдание за родителска немърливост.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Картинка за разпознаване на лъв е била сред теста за интелектуално здраве на Тръмп миналата година.
2
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко думи са в Меца-Мецана? А в отляво, от ляво на дясно? В стереоуредба ? Стерео уредба?
Не съществува дефиниция за понятието "дума"!!!!
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
Отново различни тестове за различните училища. Едни ми се струват по-лесни, други по-сложни. Ей затова не го харесвам българското училище. Делението на децата вече започва преди още да са стъпили в училище.