Из читанката за третокласници: "Добрият ром"... взриви Facebook

Майка от Пловдив не иска детето ѝ да изучава подобни текстове
29 ное 2018 07:00, Екип на Bulgaria On Air
259

13398 гледания   |  Още видео
Ромската народна приказка "Добрият ром" в читанката за трети клас на издателство "Просвета" скара родители във Facebook. Издателството поясни, че читанката отговаря на учебната програма на МОН и е одобрена от комисия, сред която имало представители и от БАН. Много родители обаче изразиха възмущението си.

Творбата разказва за ром, който отива в гората да сече дърва, намира гърне с жълтици, но не го взима.

Трябва ли, или не трябва децата да изучават ромския фолклор в училище?

Ивелина е майка на третокласник в Пловдив. Именно нейната публикация слага началото на дебата във Facebook. 15 минути по-късно обаче публикацията ѝ бива свалена.

Използвала е език на омразата, отговарят ѝ от Facebook. Въпреки това, мнението ѝ споделят много други. За народната приказка се оказа, че не знаят дори самите роми. Екип на Bulgaria ON AIR посети една от столичните махали.

Според Ивелина проблемът се вижда в самото начало на приказката. Тя твърди, че е зададено разделение със самото заглавие.

Ценностите в ромската приказка били лъжливи, категорична е пловдивската майка. Затова детето на Ивелина няма да посещава часовете, в които се учи за ромския фолклор. Тя казва, че е обидена на държавата.


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
1
 
3
 
! Отговори
добрият премиер кога преди 3 месеца
Ако приказката се казваше:,, Добрият премиер Бойко", който отишъл да събира тикви, случайно намерил пари и не ги взел, тогава щеше да е виц.
152
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Издателство "Просвета" с благословията на МОН лъже децата от малки.Хора, българи възпитавайте и учете децата си с истината,не се поддавайте на антибългаската пропаганда на НПОта ,медии и слугинажни политикани.Браво на тази българсика майка Ивелина която не мълчи и сепротивопоставя на системата която унижава българите и величае плевелите.
151
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А в пети клас учат "Легенда за рома"... В шедти - петте стълба на исляма. Естествено, че ще емигрират младите българи... Махнаха Крали Марко, за да учат Легенда за рома. Скоро ще се наричаме Ромска република България
150
0
 
3
 
! Отговори
SILANCE преди 3 месеца
До Жо
Да,ама не разказват тази случка в т. нар. учебник - навсякъде могат да се срещнат нормални хора. Пишат проЗтотии и се мъчат да зомбират с тях децата.
149
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Добрият ром"...е само кубинския.А МОН при всички правителства убива българското образование вече 29 години.Вижда се услужливо им помагат и от БАН.Когато "бизнеса" у нас търси работници да ги търси сред споменатия в тази лъжлива приказака.
148
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
доб,ият ,ом как се казва ? севе,ин от ,
.
усе ?
147
0
 
12
 
! Отговори
Словоблудство преди 3 месеца
Добър Ром=евреин миньор=арабски шейх християнин с една жена=сухо море=алкохолна напитка без алкохол, земен извънземен . Ако някое от споменатите горе словосъчетания ви звучи разумно значи има и добър ром :)
146
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добрият ром се напил с ром
145
0
 
8
 
! Отговори
Менто преди 3 месеца
Ид.и.о.ти, добрия ром,лошата мастика и злия джин прадедите ви се въртят в гробовете от срам.!.
144
0
 
13
 
! Отговори
Истинската приказка преди 3 месеца
с камъни,шишета и тухли от арчърите на маалата!На другата сутрин заптиетата дошли пак и отвели добрия ром Джемал!В централния кауш Джемал заживял дълго и щастливо много години!
143
0
 
12
 
! Отговори
Истинската приказка преди 3 месеца
Върнали се в маалата и започнали да празнуват 3 дена и 3 нощи!Но на третата вечер комшията Мюмюн ударил Джемал с кол по главата и настанал велик батъл!Дошли заптиетата,но те били засипани
142
0
 
14
 
! Отговори
Истинската приказка преди 3 месеца
Добрия турски ром Джемал тръгнал една сутрин за града с многобройната си челяд-Сизгин,Касандра,Джемал-джуниър и Мустафа да си наберат желязо,портмонета и телефони.Но по пътя видял голяма торба с жълтици!Не пипнал торбата,а взел само жълтиците!Веднага купил 2 кашона люта ракия и голяма уайрлес тонколона 200 вата!
141
14
 
2
 
! Отговори
Ниска топка преди 3 месеца
Са всички в този сайт.Само омраза и страх , но никога воля и хъс за самочувствие.Хора , спрете да мразите , защото винаги ще загубите и самотни ще плачете.
140
1
 
20
 
! Отговори
1488 преди 3 месеца
*** не са хора в социалния смисъл на думата! Това са говорещи при.мати, обществени паразити и отношението към тях не трябва да се базира на нормалните норми за морал и хуманност
139
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е само началото! Почнаха ли в учебниците да вкарват подобни извращения, нещата вървят много зле! На първо място на всички е ясен целият план на ЕС за превръщането на България в гетото на Европа. Фондациите на ония дърт психопат Сорос, БХК и подобни криминални организации. На второ място, ако наистина искат да има интеграция, факта че пишеш в учебника приказка за рома, означава че вече го делиш от останалите! Къде е логиката!? Отвратителна пропаганда! Още по отвратително е че мръсят децата
138
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Все едно толерантен българин. Българина толерантен само към по-силните.
137
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добрият ром??Все едно евреин-миньор!
136
1
 
2
 
! Отговори
релтиХ преди 3 месеца
Никога не пиши едно нещо, когато можеш само да го кажеш!
135
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да направят разказ за добрия ром който изнасили и уби жена в Русе
134
1
 
41
 
! Отговори
Потресен преди 3 месеца
След онова хоро между християни и мюсюлмани, след мирното съвместно съжителство( ни не и османско робство!), поредната подлост и подигравка с българина! Очаквам в скоро време, българинът да е лошият, а р.о.м.а ощетен, борещ се с поробителя-българин, и претендиращ, че това е неговата родина и държава, а българите са натрапници!До кога ще търпим наглостта на управляващите? “Българийо, Българийо, за теб ли те умряха”?