»з читанката за третокласници: "ƒобри€т ром"... взриви Facebook

ћайка от ѕловдив не иска детето ѝ да изучава подобни текстове
29 ное 2018 07:00, ≈кип на Bulgaria On Air
259

–омската народна приказка "ƒобри€т ром" в читанката за трети клас на издателство "ѕросвета" скара родители във Facebook. »здателството по€сни, че читанката отговар€ на учебната програма на ћќЌ и е одобрена от комиси€, сред ко€то имало представители и от ЅјЌ. ћного родители обаче изразиха възмущението си.

“ворбата разказва за ром, който отива в гората да сече дърва, намира гърне с жълтици, но не го взима.

“р€бва ли, или не тр€бва децата да изучават ромски€ фолклор в училище?

»велина е майка на третокласник в ѕловдив. »менно нейната публикаци€ слага началото на дебата във Facebook. 15 минути по-късно обаче публикаци€та ѝ бива свалена.

»зползвала е език на омразата, отговар€т ѝ от Facebook. ¬ъпреки това, мнението ѝ сподел€т много други. «а народната приказка се оказа, че не зна€т дори самите роми. ≈кип на Bulgaria ON AIR посети една от столичните махали.

—поред »велина проблемът се вижда в самото начало на приказката. “€ твърди, че е зададено разделение със самото заглавие.

÷енностите в ромската приказка били лъжливи, категорична е пловдивската майка. «атова детето на »велина н€ма да посещава часовете, в които се учи за ромски€ фолклор. “€ казва, че е обидена на държавата.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


259
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
145
1
 
3
 
! ќтговори
добри€т премиер кога преди 5 години
јко приказката се казваше:,, ƒобри€т премиер Ѕойко", който отишъл да събира тикви, случайно намерил пари и не ги взел, тогава щеше да е виц.
144
1
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 години
»здателство "ѕросвета" с благослови€та на ћќЌ лъже децата от малки.’ора, българи възпитавайте и учете децата си с истината,не се поддавайте на антибългаската пропаганда на Ќѕќта ,медии и слугинажни политикани.Ѕраво на тази българсика майка »велина ко€то не мълчи и сепротивопостав€ на системата ко€то унижава българите и величае плевелите.
143
1
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 години
ј в пети клас учат "Ћегенда за рома"... ¬ шедти - петте стълба на исл€ма. ≈стествено, че ще емигрират младите българи... ћахнаха  рали ћарко, за да учат Ћегенда за рома. —коро ще се наричаме –омска република Ѕългари€
142
0
 
3
 
! ќтговори
SILANCE преди 5 години
ƒо ∆оƒа,ама не разказват тази случка в т. нар. учебник - навс€къде могат да се срещнат нормални хора. ѕишат про«тотии и се мъчат да зомбират с т€х децата.
141
1
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 години
"ƒобри€т ром"...е само кубински€.ј ћќЌ при всички правителства убива българското образование вече 29 години.¬ижда се услужливо им помагат и от ЅјЌ. огато "бизнеса" у нас търси работници да ги търси сред споменати€ в тази лъжлива приказака.
140
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 години
доб,и€т ,ом как се казва ? севе,ин от ,.усе ?
139
0
 
12
 
! ќтговори
—ловоблудство преди 5 години
ƒобър –ом=евреин миньор=арабски шейх христи€нин с една жена=сухо море=алкохолна напитка без алкохол, земен извънземен . јко н€кое от споменатите горе словосъчетани€ ви звучи разумно значи има и добър ром :)
138
0
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 години
ƒобри€т ром се напил с ром
137
0
 
8
 
! ќтговори
ћенто преди 5 години
»д.и.о.ти, добри€ ром,лошата мастика и зли€ джин прадедите ви се върт€т в гробовете от срам.!.
136
0
 
13
 
! ќтговори
»стинската приказка преди 5 години
с камъни,шишета и тухли от арчърите на маалата!Ќа другата сутрин заптиетата дошли пак и отвели добри€ ром ƒжемал!¬ централни€ кауш ƒжемал зажив€л дълго и щастливо много години!
135
0
 
12
 
! ќтговори
»стинската приказка преди 5 години
¬ърнали се в маалата и започнали да празнуват 3 дена и 3 нощи!Ќо на третата вечер комши€та ћюмюн ударил ƒжемал с кол по главата и настанал велик батъл!ƒошли заптиетата,но те били засипани
134
0
 
14
 
! ќтговори
»стинската приказка преди 5 години
ƒобри€ турски ром ƒжемал тръгнал една сутрин за града с многобройната си чел€д-—изгин, асандра,ƒжемал-джуниър и ћустафа да си наберат жел€зо,портмонета и телефони.Ќо по път€ вид€л гол€ма торба с жълтици!Ќе пипнал торбата,а взел само жълтиците!¬еднага купил 2 кашона люта раки€ и гол€ма уайрлес тонколона 200 вата!
133
15
 
2
 
! ќтговори
Ќиска топка преди 5 години
—а всички в този сайт.—амо омраза и страх , но никога вол€ и хъс за самочувствие.’ора , спрете да мразите , защото винаги ще загубите и самотни ще плачете.
132
1
 
20
 
! ќтговори
1488 преди 5 години
*** не са хора в социални€ смисъл на думата! “ова са говорещи при.мати, обществени *** и отношението към т€х не тр€бва да се базира на нормалните норми за морал и хуманност
131
0
 
20
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 години
“ова е само началото! ѕочнаха ли в учебниците да вкарват подобни извращени€, нещата върв€т много зле! Ќа първо м€сто на всички е €сен цели€т план на ≈— за превръщането на Ѕългари€ в гетото на ≈вропа. ‘ондациите на они€ дърт психопат —орос, Ѕ’  и подобни криминални организации. Ќа второ м€сто, ако наистина искат да има интеграци€, факта че пишеш в учебника приказка за рома, означава че вече го делиш от останалите!  ъде е логиката!? ќтвратителна пропаганда! ќще по отвратително е че мръс€т децата
130
12
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 години
¬се едно толерантен българин. Ѕългарина толерантен само към по-силните.
129
1
 
22
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 години
ƒобри€т ром??¬се едно евреин-миньор!
128
1
 
2
 
! ќтговори
релти’ преди 5 години
Ќикога не пиши едно нещо, когато можеш само да го кажеш!
127
2
 
34
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 години
ƒа направ€т разказ за добри€ ром който изнасили и уби жена в –усе
126
1
 
41
 
! ќтговори
ѕотресен преди 5 години
—лед онова хоро между христи€ни и мюсюлмани, след мирното съвместно съжителство( ни не и османско робство!), поредната подлост и подигравка с българина! ќчаквам в скоро време, българинът да е лоши€т, а р.о.м.а ощетен, борещ се с поробител€-българин, и претендиращ, че това е неговата родина и държава, а българите са натрапници!ƒо кога ще търпим наглостта на управл€ващите? Ѕългарийо, Ѕългарийо, за теб ли те умр€ха?